Glumele despre legatura dintre sex si durerile de cap abunda. Dar aparitia unei dureri de cap patrunzatoare in timpul activitatii sexuale nu este o chestiune amuzanta.
Activitatea sexuala – in special orgasmul – poate declansa o durere de cap. Persoana poate observa o durere surda la nivelul capului si al gatului care se agraveaza pe masura ce creste starea de excitare. Sau, mai frecvent, persoana poate experimenta o durere de cap brusca si severa inainte sau in timpul orgasmului.
Aproximativ 1% dintre oameni vor experimenta acest tip de cefalee la un moment dat pe parcursul vietii. Barbatii au un risc de trei ori mai mare decat femeile sa aiba aceasta problema.
Majoritatea cefaleelor de acest tip nu sunt motiv de ingrijorare. Dar in unele cazuri ele pot fi semne ale unor afectiuni severe, cum ar fi probleme ale vaselor de sange care vascularizeaza creierul.
Exista doua tipuri de cefalee legata de sex. Cea mai frecventa varietate nu ofera nici un semn de avertizare si apare la cateva secunde de orgasm. Durerea este deseori descrisa ca o lovitura sau un junghi. Cealalta varietate de cefalee deseori apre ca o durere surda pe ambele parti ale capului si creste treptat in intensitate in decurs de cateva minute inainte de orgasm, in mod tipic intensificandu-se pe masura ce creste excitarea sexuala.
Orice activitate sexuala care duce la orgasm poate determina aparitia durerilor de cap.
Tipul de durere care creste progresiv cateva minute inainte de orgasm poate fi determinata de contractia musculaturii capului si gatului ce apare in timpul activitatii sexuale.
Tipul de durere care apare brusc poate fi un raspuns la cresterea tensiunii arteriale care face ca vasele cerebrale sa se dilate.
Tipul de durere care apare brusc poate fi, de asemeni, determinata de un accident vascular cerebral sau o sangerare in interiorul sau in jurul creierului.
Alti factori care au fost asociati cu cefaleea legata de sex sunt:
- pilulele contraceptive;
- fumatul de marijuana;
- glaucomul;
- anemia;
- infectiile sinusale;
- hipoglicemia.
Aceasta durere poate afecta pe oricine. Dar apare mai frecvent la barbati si la persoanele predispuse la migrene.
De obicei aceste dureri nu trebuie sa fie cauza de ingrijorare. Dar persoana ar trebui se consulte medicul daca durerile apar in timpul actului sexual – mai ales daca este prima cefalee de acest tip.
Tomografia craniana
Medicul poate recomanda o investigatie care se numeste imagistica prin rezonanta magnetica a creierului pentru a determina cauzele ascunse ale durerii de cap. In timpul examinarii, un camp magnetic si unde radio sunt folosite pentru a crea imagini ale sectiunilor prin structurile creierului. In alte cazuri, poate fi facuta o tomografie computerizata. Tomografia computerizata necesita o sursa de raze X care se roteste un jurul corpului si un computer care creaza imagini ale sectiunilor creierului si capului.
Angiograma
Medicul poate recomanda efectuarea unei angiograme cerebrale, un test care vizualizeaza arterele gatului si ale creierului. Implica introducerea unui cateter subtire prin vasele de sange, de obicei incepand de la picior, pana in arterele gatului. Substanta de contrast este introdusa prin cateter pentru a permite aparatului cu raze X sa vizualizeze arterele gatului si creierului. O versiune mai putin invaziva a acestui test foloseste un aparat pentru rezonanta magnetica sau un computer tomograf in locul introducerii cateterului prin vasele de sange.
Punctia lombara
Uneori este necesara si punctia lombara mai ales daca durerea apare brusc. In cazul acestei proceduri, medicul scoate o cantitate mica de lichid care inconjoara maduva spinarii si creierul. Proba de lichid cefalorahidian poate fi testata pentru a evidentia o sangerare sau o infectie.
In multe cazuri, prima cefalee de acest tip poate fi si ultima. Si in alte cazuri durerea dureaza atat de putin incat trece inainte ca orice medicament analgezic sa-si faca efectul. Intrucat exista evidente ca implicatea in activitatea sexuala curand dupa experimentarea unei cefalei legate de activitatea sexuala poate determina inrautatirea durerii, pacientul poate fi sfatuit sa se abtina de la activitatea sexuala pana la rezolvarea ultimului episod de cefalee de acest tip.
Daca pacientul are un istoric de cefalee fara o cauza evidenta, medicul poate recomanda administrarea unor medicamente cu rol preventiv, cum ar fi:
1. Indometacin, un antiinflamator;
2. Triptani, o clasa de medicamente antimigrenoase;
3. Beta - blocante, cum ar fi propranolol sau metoprolol.
Indomentacinul si triptanii pot fi administrati cu o ora inainte de activitatea sexuala pentru a ameliora durerea. Beta - blocantele trebuie administrate zilnic pentru a preveni durerile si sunt recomandate doar pentru pacientii cu episoade de durere frecvente sau prelungite.
Uneori cefaleea poate fi prevenita prin intreruperea activitatii sexuale inainte de orgasm. Poate fi de folos si o atitudine mai pasiva in timpul activitatii sexuale.