Romanii prefera tratamentele medicamentoase in cazul racelilor, bolilor cardiovasculare, hipertensiunii, durerilor si a gripei, insa atunci cand au probleme digestive sau doresc intarirea sistemului imunitar, apeleaza la produse naturiste si homeopate, potrivit unui studiu efectuat de GfK Romania.
Principalele concluzii ale studiului indica faptul ca romanii utilizeaza cel mai des tratamentul de tip medicamentos (52%), urmat de tratamente cu produse naturiste (15%) si cu remedii homepate (4%).
Peste 40% dintre cei intervievati nu au utilizat in ultimele 12 luni vreun tratament. O alta concluzie a studiului este faptul ca barbatii apeleaza in mai mica masura decat femeile la tratamente de orice tip. Aproape jumatate dintre barbatii participanti la studiu nu au recurs la tratament in ultimele 12 luni.
Tratamentele medicamentoase sunt utilizate in cea mai mare masura de femeile cu varsta de peste 60 de ani si cu un nivel scazut de educatie, in vreme ce la tratamentele naturiste apeleaza mai ales persoanele de sex feminin cu educatie medie si superioara. Persoanele din mediul urban folosesc in mai mare masura tratamente cu produse naturiste (18%), in special cele care locuiesc in Bucuresti (25%). Potrivit studiului, si tratamentele homeopate sunt utilizate in cea mai mare masura de catre locuitorii Capitalei (8%).
Cele mai frecvente afectiuni pentru care s-a utilizat tratament medicamentos in ultimele 12 luni au fost: racelile, afectiunile inimii si bolile cardiovasculare, hipertensiune sau hipotensiune, durerile si gripa.
Romanii prefera sa utilizeze tratamente naturiste si homeopate in cea mai mare masura pentru afectiuni precum racelile si afectiunile digestive, in timp ce tratamentul homeopat este tipul de tratament preferat de respondenti pentru intarirea imunitatii (12%).
Potrivit studiului, 65% dintre persoane aleg, la initierea unui tratament, sa foloseasca medicamente, mai ales persoanele cu varsta de peste 60 de ani, cele cu educatie scazuta si cele din Muntenia. Aproape 15% dintre cei chestionati adapteaza tipul de tratament ales in functie de tipul afectiunii, iar 11% incep tratamentul unei afectiuni cu un tratament naturist.
Dintre romanii care prefera tratamentul medicamentos pentru tratarea unei afectiuni, 82% iau in consideratie recomandarea medicului, mai ales persoanele de peste 50 de ani. Alte motive luate in considerare in alegerea acestui tip de medicament sunt experienta anterioara, in 21% din cazuri, si siguranta inspirata de acest tip de tratament.
Alegerea produselor naturiste ca prim tratament se face in primul rand pentru ca sunt naturale, in 68% din cazuri, un alt aspect luate in considerare fiind faptul ca acestea "au putine efecte adverse". Tratamentele homeopate sunt alese de foarte putine persoane ca prim tratament.
"Acest studiu arata ca romanii au incredere in tratamentele medicamentoase, preferandu-le celor naturiste sau homeopate, lucru de altfel firesc. Cheltuielile cu medicamentele pe locuitor sunt inca mult sub media europeana, ceea ce indica faptul ca piata farmaceutica locala are in continuare un potential de crestere semnificativ", explica Andi Dumitrescu, director general al GfK Romania.
Studiul "Obiceiuri si atitudini de tratament" a fost realizat ca parte componenta a GfK Omnibus, un studiu realizat lunar pe un esantion reprezentativ. Cercetarea a fost aplicata pe 1.636 de respondenti din zona urbana si rurala, cu varsta de peste 15 ani, in perioada 12-23 ianuarie 2009.