Deputatii au adoptat, marti, un proiect de lege care permite infiintarea de farmacii in mediul rural fara respectarea criteriului demografic, ce impunea deschiderea de unitati farmaceutice la minim 4.000 de locuitori, si elimina implicarea Colegiului farmacistilor in inspectii.
Proiectul de modificare a Legii farmaciei a intrunit 188 voturi favorabile si 43 "impotriva".
Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Cristian Irimie, a declarat in plenul Camerei ca Legea farmaciei a determinat dificultati de implementare, deoarece contine prevederi contradictorii si inaplicabile, iar actul normativ aprobat de deputati faciliteaza infiintarea de unitati farmaceutice in mediul rural si imbunatateste accesul populatiei la asistenta farmaceutica. "Va reduce numarul institutiilor implicate in monitorizarea farmaciilor, va elimina prevederile care presupun implicarea Colegiului farmacistilor atat in inspectii, cat si in eliberarea avizului de oportunitate, ceea ce excede atributiile acestei organizatii prevazute de Legea exercitarii profesiei de farmacist si da nastere unui conflict de interese. Se vor corela prevederile la raspunderea contraventionala, se va elimina prevederea referitoare la aprobarea tacita a drogheriilor care ar putea duce la infiintarea unor unitati farmaceutice fara indeplinirea prevederilor legale a caror indeplinire este verificata prin inspectii", a explicat Irimie.
Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a anuntat ca liberalii se opun adoptarii proiectului, catalogand actul normativ drept "o mostra tipica de birocratism, nepricepere si de consolidare a carcterului monopolist al Ministerului Sanatatii". "Acest proiect va ingreuna activitatea farmaciilor, reglementarile sunt contraproductive. Actul normativ ii obliga pe cei ce doresc sa deschida o farmacie sa stea la dispozitia Ministerului, chiar atunci cand acesta nu-si indeplineste atributiile. Se elimina aprobarea tacita, se scoate colaborarea cu Colegiul farmacistilor din Romania, pe motiv de conflicte de interese", a acuzat Nicolaescu.
Democrat-liberalul Samoil Valcu l-a combatut pe deputatul PNL, afirmand ca prin adoptarea acestei legi, se acorda o importanta mai mare farmaciilor din mediul rural, populatia care traieste la tara urmand sa aiba acces mai usor la medicamente. "Eliminam discriminarea populatiei de la tara. Este o lege in interesul farmacistului si al populatiei", a spus deputatul PDL.