Freoni

Descriere

Freonii sunt substante gazoase, usor inflamabile, inerte din punct de vedere chimic. Se folosesc ca propulsori de aerosoli, ca substante frigorifice si substante extinctoare, precum si la fabricarea maselor plastice.

Calea de patrundere a freonilor in organism este de obicei cea pulmonara, cu distributie in toate organele (in special creier si ficat); biotransformarea are loc cu eliberare de ion fluorura, iar eliminarea se face pulmonar si renal.

Actiune toxica

Actiunea toxica se exercita la nivelul SNC, cardiac si hepato-renal.

Efectele cronice ale inhalarii constau in:
- tulburari cardiace,
- afectiuni pulmonare,
- uneori leziuni hepato-renale.

Toxicitatea miocardica pe termen lung se caracterizeaza prin:
- scadereacontractilitatii miocardice si a presiunii sanguine,
- scaderea colesterolului,
- hipercoagulabilitate,
- scaderea cantitatii de oxigen disponibila lanivel cardiac cu risc de infarct miocardic.

Intoxicatie

Freonii pot determina intoxicatii acute - profesionale precum si cronice - profesionale sau voluntare.

Nu a fost descrisa dependenta fizica la freoni si, prin urmare, sevrajul poate fi indus fara riscuri. Exista insa o puternica dependenta psihica, cu aparitia de halucinatii (cu tendinta la acte violente).

Diagnosticul toxicomaniei cufreoni este dificil de stabilit. Modificarile de comportament,asociate cu perioade de ebrietate si de depresie, de asemenea prezentavopselei sau a altor compusi pe degete pot atrage atentia asupraunei posibile toxicomanii. De altfel, o moarte subita la un adolescent obliga medicul sa investigheze o posibila toxicomanie cu aerosoli sau solventi.

Tratamentul intoxicatiei acute

Tratamentul intoxicatiei acute consta inoxigenoterapie, neuroprotectie, hepatoprotectie, monitorizareafunctiei cardiace si renale.