Fatete de portelan

Ce sunt fatetele de portelan?

Acestea mai sunt numite si "fatete laminate de portelan" sau mai simplu "fatete". Fatetele sunt ca niste camasi de portelan care sunt folosite pentru a crea o noua suprafata frontala pentru un dinte.

Acestea sunt piese subtiri modelate din portelan avand forma dintelui, care se adapteaza pe partea frontala a dintelui si se afla in varful topului de ingrijire in cosmetica dentara.

Lipite permanent de suprafata frontala a dintelui, pentru a restaura sau imbunatati pozitia, forma sau culoarea dintelui, acestea pot crea o diferenta drastica si imediata pentru zambetul cuiva si aspectul fetei.

Fatetele sunt minunate pentru a rezolva probleme comune cum ar fi strungareata (aspectul de dinti cu spatii al celor doi dinti superiori frontali) sau dinti ciobiti, strambi, lipsa, decolorati, endentati, deformati sau pozitionati necorespunzator.

In trecut erau accesibile doar bogatilor, starurilor Hollywoodiene si fotomodelelor de top, insa acum, fatetele sunt o modalitate populara pentru ca multi oameni sa obtina zambetul lor de vis.

Exista vreo diferenta intre fatetele de portelan pe care le obtii de la un cabinet stomatologic sau altul?

Da, exista un adevarat amestec intre arta si stiinta din spatele esteticii stomatologice high-end. Nu toate fatetele sunt la fel.

Stomatologii nostri au experienta de durata in arta modelarii zambetului, ceea ce determina culorile, unghiurile liniare, formele, grosimea, transluciditatea, ocluzia si multi alti factori pe care ii prescriu laboratorului nostru intern.

Laboratorul nostru prelucreaza apoi manual fatetele creandu-le un design personalizat pentru a se potrivi fetei, zambetului, sexului si personalitatii dumneavoastra.

Efectuate corect acestea arata si sunt percepute ca dintii naturali. Puteti selecta cat de mult doriti dar unul dintre motivele pentru care alegeti un stomatolog specializat trebuie sa fie experienta si maiestria sa artistica.

Privind realizarile sale, imagini computerizate dinainte si dupa ale altor cazuri, va vor ajuta si pentru a decide in privinta stilului, formei si culorii care vi se potrivesc cel mai bine.

Cum sunt facute fatetele de portelan?

Fatetele sunt facute dintr-o carapace subtire de portelan si sunt lipite permanent de dinte. Tehnicienii nostri ceramisti, fabrica fatete dupa amprentele si specificatiile noastre de culori. Fiecare fateta este personalizata pentru a se potrivi natural si confortabil pe fiecare dinte. Dupa asezare, aceste fatete sunt facute sa arate ca dintii naturali.

La ce sunt folosite fatetele de portelan?

Fatetele pot fi folosite pentru a corecta marimea, forma, culoarea si aliniamentul dintilor.

Deci, daca zambetul dumneavoastra are de suferit de pe urma unor dinti patati, stricati, deformati din orice motiv (fisuri, sparturi, fracturi, spatii, fumat sau pete de tetraciclina etc.) atunci s-ar putea sa fiti un candidat extraordinar pentru fatete de portelan. Multi oameni doresc dinti mai drepti fara stresul si timpul necesar purtarii aparatelor ortodontice.

Acum dintii pot fi indreptati cu fatete si coroane de portelan. Majoritatea oamenilor pot obtine forma, lungimea si albul pe care si-l doresc.

Ceea ce multi oameni nu realizeaza este ca forma fatetelor in combinatie cu ajustarile ocluzale, cum ar fi deschiderea muscaturii, pot avea un impact profund asupra intregii fete.

Aceasta poate da aparenta unui lifting facial sau eliminarea ridurilor fara chirurgie plastica. De aceea, unii dintre pacientii nostri arata cu 10 ani mai tineri dupa modelarea zambetului facut de noi.

Care este diferenta dintre fatetele de compozit, restaurari si fatetele de portelan?

Restaurarile compozite (denumite uneori si "fatete directe" sau "fatete de plastic") sunt un material rasinos plastic de culoarea dintelui.

Restaurarea poate fi realizata intr-o singura sedinta si este deseori folosita pentru a repara o ciobire mai mica a unui dinte sau pentru a face imbunatatiri estetice la cativa dinti.

De obicei, restaurarea necesita foarte putin sau deloc reducerea dintelui sau anestezie. Deoarece sunt facute din portelan intr-un laborator, fatetele de portelan sunt de obicei mai estetice in ceea ce priveste spectrul de culori, realismul si transluciditatea.

Fatetele de portelan sunt si o solutie pe termen mai lung decat restaurarile, deoarece nu se pateaza sau decoloreaza si sunt de obicei mai puternice decat restaurarile.

Fatetele de portelan de obicei necesita cateva sedinte la clinica - prima sedinta pentru a pregati dintele si cea de a doua pentru a aseza fateta.

Cat de repede imi pot da fatetele de portelan un zambet minunat?

De obicei pacientii nostri obtin zambetul visurilor lor in doua sedinte. La prima sedinta pentru fatete, dintii dumneavoastra sunt pregatiti iar la a doua sedinta, asezam fatetele permanente.

Imaginati-va ca veti avea un nou zambet in mai putin de o luna - unul care chiar se potriveste fetei si personalitatii dumneavoastra si care va da increderea sa va exprimati pe dumneavoastra insiva.

Sunt adult si nu vreau sa trec prin faza cu aparat. Pot fatetele sa ma ajute sa-mi corectez dintii stricati mai repede decat ortodontia?

Fatetele de portelan sunt pentru multi adulti o alternativa perfecta la aparatul dentar. Fatetele pot corecta forma dintilor care nu sunt aliniati corect, au lipsuri sau spatii. Pacientii mai in varsta, care si-au dorit dintotdeauna dinti mai drepti, dar nu doresc sa suporte ani de tratament cu aparat dentar, de obicei adora aceasta noua tehnica. In loc de luni si ani cu aparat dentar, dintii stricati pot fi corectati de obicei in doar doua saptamani folosind fatete.

De fapt, chiar daca ati folosit un aparat dentar in trecut, dar marimea si forma dintilor dumneavoastra nu va multumesc, fatetele s-ar putea sa fie solutia perfecta.

Care sunt argumentele pro si contra intre aparatul dentar si fatete?

Aparatul dentar este cel mai dezirabil pentru persoane cu varsta sub 18 ani. In aceasta perioada din viata lor osul este mai maleabil, dintii se misca mai usor si este mult mai posibil sa stea dupa ce osul se "remodeleaza" in jurul noii pozitii a dintilor.

Multi adulti poarta aparat dentar, dar pentru o perioada mai mare de timp si aproape de fiecare data au nevoie de aparat dentar permanent pentru a pastra noua pozitie a dintilor. Mai sunt si numeroase sedinte la cabinet, pe langa stresul general de a purta aparat dentar.

De asemenea dintii pot fi repozitionati, dar au in continuare aceeasi forma si culoare care poate sa nu fie dorita. Aparatele de corectare dentara insa nu necesita remodelarea sau restructurarea dintelui in vreun fel.

Uneori numite "corectarea instantanee a dintilor", fatetele pot da aparenta de dinti drepti, spatii inchise si modifica forma dintilor pentru a crea un zambet perfect. O fateta este o camasa subtire de portelan.

Dupa ce smaltul dintelui este redus, de obicei foarte putin, fatetele sunt asezate acoperind partea vizibila a dintelui. Asezate corect, sunt puternice si trebuie sa reziste foarte mult timp. Muscatura este deseori imbunatatita si fatetele de portelan nu se pateaza si nu se decoloreaza.

Cum sunt pregatiti dintii pentru fatetele de portelan?

Spre deosebire de coroane, de obicei este dat la o parte de pe dinti pentru a face loc fatetelor doar un strat subtire de smalt. De obicei doar 0.5 pana la 0.8 milimetrii din suprafata exterioara este eliminata.

Aceasta cantitate mica de smalt indepartat este necesara pentru a face loc portelanului. Aceasta ne permite sa facem fatetele pe conturul corespunzator fara ca acestea sa para mari sau nenaturale. Anumiti dinti s-ar putea sa nu necesite micsorari la anumiti indivizi, iar altii s-ar putea sa necesite reductii mai mari.

Cate fatete de portelan sunt necesare pentru un design de zambet nou?

Aceasta depinde in intregime de rezultatul dorit. Daca doar un dinte este decolorat sau deformat, atunci poate fi folosita o singura fateta. Pentru a obtine un rezultat mai echilibrat, deseori este recomandat ca mai multe fatete (intre 4 si 8) sa fie facute in acelasi timp.

Aceasta ne permite sa obtinem cel mai frumos rezultat cu putinta. Atunci cand inchidem spatii largi dintre dinti, pot fi necesare 6 pana la 10 fatete pe arcada pentru a obtine un rezultat estetic corespunzator.

Cat vor dura fatetele de portelan?

Nu exista reguli specifice referitoare la cat de mult vor dura fatetele de portelan. Desi va puteti astepta ca fatetele dumneavoastra sa va tina multi ani (unii pacienti le-au avut peste 20 de ani sau mai mult), este nerealist sa va asteptati ca acestea sa reziste pentru totdeauna. O ingrijire corespunzatoare face fatetele de portelan sa reziste de la 10 pana la 15 ani.

Vor fi dintii mei sensibili dupa ce-mi voi pune fatete de portelan?

Anumite persoane simt o sensibilitate a dintilor (la cald sau rece sau presiune, etc.), dupa ce le sunt aplicate fatetele. O oarecare sensibilitate este absolut normala si de obicei dispare spontan, de la o zi pana la doua saptamani. Cauza acestei sensibilitati poate fi cantitatea de smalt ramasa pe dintele dumneavoastra dupa pregatire, apropierea nervului, precum si alti factori. Daca aceasta sensibilitate nu dispare sau va ingrijoreaza va rugam sa contactati stomatologul.

Va trebui sa imi schimb dieta dupa ce imi voi pune fatete de portelan?

O data aplicate, fatetele dumneavoastra sunt foarte puternice si vor rezista la majoritatea fortelor aplicate acestora de o dieta normala, deci o dieta normala nu ar trebui sa fie problematica. Portelanul este rezistent la sfaramare, dar nu este maleabil. Prin urmare trebuie sa evitati orice va indoi sau rasuci fatetele. Ca si cu dintii dumneavoastra naturali, deschiderea capacelor, muscarea dulciurilor tari sau spargerea ghetii nu este o idee buna.

Cum mentineti fatetele de portelan noi si care este ingrijirea recomandata?

Prin o ingrijire corespunzatoare acasa si cu vizite regulate la stomatolog, fatetele dumneavoastra va pot oferi un zambet frumos multi ani. La o saptamana sau doua dupa aplicarea fatetelor va cerem sa reveniti la clinica pentru o lustruire cosmetica si pentru evaluarea tratamentului.

Aceasta vizita este foarte importanta. Ea ne ofera oportunitatea de a evalua aplicarea fatetelor, raspunsul tesutului si sa va raspundem la orice intrebari pe care le-ati putea avea referitoare la designul noului dumneavoastra zambet.

Spre exemplu, daca frecati sau strangeti din dinti va rugam sa ne spuneti. Putem fabrica o protectie de noapte moale pe care sa o purtati pentru a minimiza stresul aplicat dintilor dumneavoastra in timp ce dormiti.

Intretinerea fatetelor dumneavoastra de portelan este relativ simpla. Spalati-va pe dinti si folositi ata dentara asa cum faceti in mod normal pentru a preveni problemele de igiena orala. Nu va temeti ca va stricati fatetele folosind ata dentara sau periindu-va dintii. Orice pasta de dinti non-abraziva este acceptabila. Un regim bun de ingrijire acasa va asigura succesul estetic al fatetelor dumneavoastra.

Cand este posibil ca fatetele de portelan sa nu fie solutia pentru mine?

1. Daca aveti dinti nesanatosi. Fatetele de portelan nu pot fi aplicate pe dinti care prezinta descompunere sau boala parodontala activa (gingivita). Aceste conditii trebuie tratate de catre dentistul dumneavoastra inainte ca fatetele de portelan sa fie fabricate si aplicate.

2. Daca aveti dinti slabiti. Daca o cantitate semnificativa din structura dintelui a fost pierduta ca rezultat al degradarii sau fracturii, sau daca a fost deja inlocuita printr-o plomba dentara, dintele s-ar putea sa nu fie un candidat bun pentru o fateta de portelan.

Fatetele de portelan nu intaresc semnificativ dintii pe care sunt aplicate. Dintii care au sau au avut o pierdere a unei cantitati semnificative din structura dintelui, sunt de obicei tratate mai bine prin aplicarea unei coroane dentare pe ei si nu a unei fatete de portelan.

3. Daca aveti o cantitate necorespunzatoare de smalt pe dinte. O fateta de portelan poate fi lipita cu succes doar pe smalt dentar. Anumiti dinti mai au doar putin sau nu au deloc smalt ramas pe partea lor frontala, ca rezultat al incercarilor anterioare de lipituri dentare. Acesti dinti nu sunt candidati buni pentru fatetele de portelan.

4. Daca strangeti din dinti sau va frecati dintii. Persoanelor care strang din dinti sau scrasnesc din dinti nu li se recomanda fatete de portelan. Fortele create de aceste activitati, denumite bruxism de catre stomatologi, pot cu usurinta sa ciobeasca sau sa sparga fatetele de portelan.

Este posibil ca o persoana sa isi poata controla cu succes obiceiurile sale de bruxism in timp ce este treaz, dar in timp ce doarme o asemenea persoana nu are practic nici un control asupra acestei activitati.

Daca o persoana care scrasneste din dinti are fatete aplicate, atunci acestia trebuie sa fie pregatiti sa poarte o protectie dentara nocturna atunci cand dorm, astfel incat sa minimizeze tensiunea aplicata fatetelor sale.