Centrul SMURD din tibanesti, judetul Iasi, si-a incetat activitatea, in timp ce in alta localitate, Bivolari, primarul a dat deja preaviz angajatilor SMURD, urmand ca si acest centru sa se inchida din cauza lipsei de finantare, transmite corespondentul NewsIn.
Coordonatorul SMURD Iasi, dr. Diana Cimpoiesu, a declarat, marti, pentru NewsIn, ca aceasta situatie a survenit dupa ce primarii din tibanesti si Bivolari nu au mai alocat fonduri, din cauza bugetelor comunale mici.
"Primarii din aceste localitati au considerat ca nu mai au nevoie de echipaje de prim-ajutor de urgenta. in alte localitati, precum Raducaneni, sipote, Podu Iloaie si Harlau, primarii au continuat sa aloce fonduri pentru finantarea centrelor. Fortele politice cauta in prezent solutii legislative prin care activitatea SMURD sa se desfasoare in continuare", a declarat dr. Diana Cimpoiesu.
Secretarul de stat Dan Carlan, unul dintre initiatorii proiectului SMURD la Iasi, a declarat pentru NewsIn ca o solutie imediata pentru a asigura mentinerea activitatii in conditii bune a centrelor SMURD din judet este adoptarea unei hotarari de Guvern prin care sa fie alocata suma de 1,3 milioane de lei. Ulterior, afirma Carlan, centrele SMURD vor fi trecute prin lege, la sfarsitul lunii septembrie 2009, in subordinea Inspectoratului pentru Situatii de Urgente.
"Nu vom accepta in niciun chip inchiderea centrelor SMURD. Restantele pun in pericol centrele, insa, in doua saptamani, speram sa fie adoptata hotararea de Guvern prin care sa se asigure finantarea pana-n toamna", a declarat Dan Carlan.
Secretarul de stat a afirmat ca primarii din comunele unde exista centre SMURD nu pot fi culpabilizati deoarece bugetele lor sunt insuficiente pentru a asigura finantarea in continuare a proiectului. "Am cerut presedintelui Consiliului Judetean Iasi 0,2% din bugetul judetului pentru a mentine activitatea, dar acesta a refuzat categoric. Este rea-vointa din partea lui, avand in vedere ca, in perioada 2005-2008, Consiliul Judetean a fost principalul membru fondator al acestui proiect, e ca si cum ai naste un copil si apoi l-ai abandona", a mai spus Carlan.
Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad, a explicat ca nu poate finanta proiectul SMURD in judet deoarece legislatia in vigoare nu-i permite acest lucru.
In cadrul SMURD Iasi mai functioneaza echipaje de prim-ajutor in Harlau, Raducaneni, Iasi, Targu Frumos, sipote, Podu Iloaie si Pascani. in majoritatea centrelor, aparatura este asigurata de serviciul din municipiul Iasi, in timp ce salariile personalului medical sunt platite de primarii. Aproape toti primarii au declarat insa ca resursele financiare pentru sustinerea proiectului sunt limitate.