40.000 de raniti si una dintre cele mai violente batalii din istoria umanitatii, un singur medic care sa ingrijeasca ranitii, Solferino - o mica localitate din nordul Italiei si un vizionar elvetian pe nume Henry Dunant (1828-1910) sunt premisele celei mai mari miscari umanitare din lume, o miscare ce implineste anul acesta 150 de ani. Un simbol al fraternitatii si al valorilor umane.
Dincolo de importanta zilei de 8 mai, anul 2009 este unul cu multipla semnificatie pentru Societatile de Cruce Rosie si Semiluna Rosie din intreaga lume marcand deopotriva implinirea a 150 de ani de la batalia de la Solferino – momentul infiintarii Comitetului International al Crucii Rosii, 90 de ani de la infiintarea Federatiei Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie si 60 de ani de la crearea Conventiilor de la Geneva, care ofera protectie pentru cele mai vulnerabile persoane in timp de razboi.
„Siamo tutti fratelli (Suntem toti frati)” spunea Dunant acum 150 de ani privind ramasitele dezastrului de la Solferino. Astazi, la randul nostru, putem privi cu mandrie in urma, convinsi ca nu i-am tradat dezideratul!” spune Mihaela Geoana – Presedinte al Crucii Rosii Romane.
Istoria Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie este o reflectare a modului in care lumea a evoluat, un motiv de incontestabila mandrie si, in acelasi timp, de recunoastere si recunostinta fata de miile de oameni care de-a lungul celor 150 de ani si-au oferit sprijinul pentru ajutorarea celor vulnerabili. Federatia Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie numara astazi nu mai putin de 186 de societati membre si peste 100 milioane de voluntari, in aproape toate tarile lumii.
Pentru a marca toate aceste evenimente, Federatia Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie impreuna cu Comitetul International al Crucii Rosii a lansat pe 5 mai campania globala „Our world. Your move" (www.ourworld-yourmove.org), un program care invita oamenii din intreaga lume sa se angajeze in actiuni umanitare intr-un context economico social tulbure, in care sprijinul reciproc a devenit un factor sine qua non intru continuitate si echilibru.