Pacientii romani care sufera de bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC), boala pulmonara care provoaca insuficienta respiratorie, au la dispozitie, incepand de miercuri, un nou tratament cu o substanta numita tiotropium, care, potrivit specialistilor, imbunatateste rata de supravietuire.
BPOC este o boala caracterizata prin deteriorarea functiei pulmonare, care se manifesta dupa 20-25 de ani si care impiedica pacientii sa aiba o viata activa. "Cele mai comune simptome ale BPOC includ respiratia ingreunata, lipsa de aer, tuse cronica, expectoratii. Cel mai mare factor de risc il reprezinta fumatul, urmat de poluare", a precizat medicul pneumolog Miron Bogdan.
Un studiu a demonstrat ca tratamentul cu Spiriva, medicament ce contine tiotropium, determina imbunatatiri de durata ale functiei pulmonare pe parcursul a patru ani. In plus, specialistii spun ca rata riscului de deces a scazut cu 16% in timpul tratamentului.
In Romania sunt inregistrati peste 900.000 de pacienti cu BPOC, in timp ce in intreaga lume mor, anual, 2.750.000 de persoane din cauza acestei afectiuni.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, BPOC constituie, in prezent, a patra cauza de mortalitate la nivel mondial si se preconizeaza ca pana in anul 2020 va ocupa locul trei.