Multe dintre fostele republici sovietice si provinciile chineze se confrunta cu niveluri "epidemice" de tuberculoza multirezistenta, potrivit unei analize globale realizata in perioada 2002-2007, publicata joi si citata de AFP.
in 2007, au fost in total 9,27 de milioane de noi cazuri de tuberculoza, dintre care 1,4 milioane in randul persoanelor seropozitive, fata de 600.000 in 2006. Studiul a fost realizat in 83 de tari pe un esantion de peste 90.000 de pacienti.
Potrivit informatiilor publicate in revista britanica the Lancet, in cazul a un bolnav din nou, cel putin un tratament impotriva tuberculozei nu da rezultate. Ratele de multirezistenta (rezistenta la cel putin doua medicamente de baza) se situeaza intre 7% si 22% in noua dintre tarile fostei URSS, fiind de 19% in Republica Moldova si 22% la Baku, capitala Azerbaidjanului.
"tarile din fosta Uniune Sovietica se confrunta cu o epidemie severa si larg raspandita, cu cel mai mare grad de incidenta a tuberculozei multirezistente inregistrat vreodata in ultimii 13 ani, de cand se inregistreaza date" de acest gen, subliniaza studiul.
in majoritatea tarilor dezvoltate, printre care Franta, Marea Britanie, Olanda si Noua Zeelanda, incidenta tuberculozei multirezistente este de maxim 1%.
in total, peste o jumatate de milion de cazuri de tuberculoza multirezistenta au aparut din 2006, dintre care jumatate in China si India.
Formele cele mai comune ale acestei boli pot fi tratate cu medicamente in valoare de zece euro, daca bolnavii sunt diagnosticati din timp, insa au aparut tulpini noi cu rezistenta sporita la antibioticele de baza, ajungandu-se astfel la tratamente de mii de euro, potrivit autorilor studiului.
Rata de infectare cu tulpini deosebit de virulente a crescut in 13 ani in mai multe state, ajungand, spre exemplu, de la 1,6% in 1994 la 2,7% in 2007 in cazul bolnavilor din Coreea de Sud. in plus, in unele regiuni din Rusia, rata a crescut de doua ori sau chiar de patru ori.
Pe de alta parte, o forma aproape incurabila a bolii, denumita intensiv rezistenta, s-a dezvoltat in 37 de tari, dintre care cinci foste republici sovietice: Azerbaidjan, Estonia, Letonia, Lituania si Rusia.