Pentru o mare parte dintre noi, sezonul alergiilor pare interminabil: primavara ne confruntam cu polenul, vara cu iarba si fanul uscat, toamna cu praful in exces.
Oricare ar fi cauza alergiei, rezultatul ramane acelasi: avem ochii rosii, ne ustura, simtim permanent un corp strain ce ne jeneaza, ne inteapa si ne creeaza disconfort.
Daca ne aflam in regiuni cu multi posibili factori declansatori (cum ar fi zonele rurale de campie), putem suferi astfel de necazui chiar si 9- 10 luni pe an, in fucntie de conditiile atmosferice.
Alergiile oculare apar cand organismul lupta impotriva unor particule nocive din mediu care au intrat in contact cu suprafata ochiului.
Sunt de fapt parte a unui raspuns imun complex prin care ochiul este protejat de eventualele leziuni.
Deoarece ochiul este foarte expus contactului cu substantele din mediu de genul polenului, parului de animal, particulelor de praf, ele pot sa adere foarte usor la suprafata umezita a globului ocular determinand jena oculara si declansand o serie de reactii asemanatoare cu cele care apar daca alergenul ar fi intrat in contact cu mucoasa nazala, laringiana sau daca ar fi ajuns chiar si in trahee si bronhii.
Cele mai vizibile si evidente simptome ale alergiilor oculare sunt reprezentate de:
- edem,
- hiperlacrimatie,
- roseata,
- prurit local,
- sensibilitate exagerata la lumina,
- durere si imposibilitatea de a tine ochiul deschis.
Simptomele alergiilor sunt foarte similare celor din bolile oftalomolgice inflamatorii, de aceea diagnosticul si tratamentul acestora ridica probleme uneori.
Reactiile alergice oculare pot fi declansate de o serie de factori, precum:
- Particule de polen;
- Praf;
- Particule de mucegai;
- Bacterii de pe suprafata blanii animalelor;
- Produse cosmetice: farduri de pleoape, mascara, creioane dermatograf, demachiante;
- Produse de ingrijire : sapunuri, creme;
- Solutii pentru lentilele de contact.
Alergiile oculare pot fi sezoniere sau perene, afectandu-ne in mod imprevizibil, de-a lungul intregului an.
1. Alergiile sezoniere apar in special primavara si toamna si sunt declansate de polenul florilor, al pomilor sau de iarba.
2. Alergiile perene sunt permanente si se datoreaza existentei unui alergen cu care venim in contact zilnic (poate fi in casa - mucegai, praf, par de animal sau poate fi intr-un produs de ingrijire sau produs cosmetic).
Alergiile oculare apar izolat sau in cadrul unor sindroame alergice curinoree, congestie nazala, urticarie.
Exista o serie de factori cu potential predispozant.
Specialistii considera ca avem mai multe sanse sa dezvoltam alergii oculare daca avem un teren atopic, adica daca exista si alte tipuri de alergii: dermatita de contact, rinita alergica sau daca in istoricul medical al rudelor apropiate exista astfel de afectiuni.
Daca exista teren atopic, simptomele de alergie apar cel mai adesea inainte de varsta de 30 de ani.
Diagnosticul alergiilor trebuie facut cu atentie deoarece exista si unele afectiuni mai grave ce pot avea semne si simptome asemanatoare.
Printre acestea se numara:
- Xeroftalmia;
- Obstructia ductului lacrimal;
- Conjunctivita (bacteriana sau/ si virala).
De retinut!
Daca simptomul predominat este pruritul, iar ochiul este roz- rosu, cel mai probabil, este vorba de o alergie.
Daca insa ustura foarte tare si senzatia de corp strain este foarte intensa, poate fi semn de xeroftalmie, iar daca este rosu intens iar dimineata pleoapele sunt lipite intre ele este mai degraba o conjunctivita.
Datorita faptului ca alergiile sezoniere sunt cel mai adesea cauzate de polenul eliberat primavara de catre plante in aer, evitarea contactului cu factorii declansatori este mai dificila.
Totusi, exista anumite recomandari pe care ni le fac specialistii:
1. Sa limitam expunerea in zone impadurite, sa stam cat mai putin pe pajisti sau campii primavara si vara.
2. Sa evitam sa aerisim prea mult incaperile si sa folosim aparatele de aer conditionat sau ventilatoarele in lunile calde (decat sa deschidem ferestrele larg).
Daca tinem ferestrele deschise exista riscul ca o mare cantitate de alergeni sa intre in camera.
Aceasta recomandare vine insa cu o avertizare: in cazul in care alergiile sunt grave si ne aflam intr-o perioada de polenizare si inflorire masiva a pomilor si a vegetatiei, in general, particulele alergenice sunt oricum prezente peste tot.
Daca folosim aerul conditionat le putem vehicula in intreaga casa.
Deci utilizarea lui trebuie facuta doar daca nu avem alergii de intensitate mare.
3. Sa achizitionam filtre HEPA.
Ele au un sistem eficient de a inaltura alergenii din aer. Putem achizitiona chiar si aspiratoare dotate cu filtru HEPA.
Acestea sunt considerate a fi doar masuri preventive si constituie un prim pas in ameliorarea reactiilor alergice.
Multi dintre noi insa trebuie sa ne adresam medicului oftalmolog pentru a ni se elabora o schema terapeutica eficenta in tratarea alergiilor.
In momentul de fata exsita o serie de medicamente antialergice care inlatura cu succes simptomele oculare si ne permit sa ne bucuram in voie de vremea frumoasa si de sezonul cald.
Exista si medicamente ce pot fi eliberate fara prescriptie medicala si care sunt disponibile in farmacii. Ele sunt indicate in special in cazurile moderate.
De obicei sunt utile in ameliorarea iritatiei si pruritului.
Antialergice de tipul antihistaminicelor se gasesc si in solutiile oftalmice. Exista picaturi speciale care au proprietati anticongestionante si antipruriginoase.
Antihistamincele sunt substante care blocheaza receptorii histaminici de la nivelul conjunctivei.
Ca urmare, histamina nu isi mai poate reliza efectele, si iritatia nu apare.
Astfel de substante sunt foarte eficiente in ameliorarea pruritului local insa mai putin eficiente in ameliorarea rosetii.
Substantele decongestionante amelioreaza si roseata. Ele reduc vasodilatatia conjunctivala insa nu sunt eficiente in stoparea mecanismuluui de aparitie a alergiei.
Sunt recomandate si picaturi cu antiinflamatoare nesteroidiene - ele reduc atat roseata cat si edemul.
Specialistii ne recomanda utilizarea lacrimilor artificiale daca avem probleme alergice - ele pot dilua alergenii acumulati la suprafata ochiului si impiedica aderarea lor la aceasta. Lacrimile artificiale pot imbunatati si capacitatea naturala de aparare a ochiului.
Indiferent de tipul medicamentului antialergic pe care il preferam sau care ne este prescris, trebuie sa respectam strict indicatiile de administrare. Orice reactie adversa persistenta trebuie raportata medicului sau farmacistului (in cazul preparatelor adminsitrate fara reteta).