Cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca

CAPITOLUL I - Dispozitii generale


HOTARARE nr. 1.048/9 august 2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca

PUBLICAT IN MONITORUL OFICIAL nr. 722 din 23 august 2006,

in temeiul ARTICOLUL 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al ARTICOLUL 51 alin. (1) lit. b) din Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

ARTICOLUL 1

Prezenta hotarare stabileste cerintele minime referitoare la echipamentul individual de protectie utilizat de lucratori la locul de munca.

ARTICOLUL 2

Prevederile Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319 / 2006 se aplica in totalitate domeniului mentionat la ARTICOLUL 1, fara a aduce atingere dispozitiilor mai restrictive si/sau specifice cuprinse in prezenta hotarare.

ARTICOLUL 3

(1) In sensul prezentei hotarari, prin echipament individual de protectie se intelege orice echipament destinat sa fie purtat sau tinut de lucrator pentru a-l proteja impotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, precum si orice element suplimentar sau accesoriu proiectat in acest scop.
(2) Sunt excluse din definitia cuprinsa la alin. (1):
a) imbracamintea de lucru si uniformele obisnuite care nu sunt proiectate in mod special pentru a proteja securitatea si sanatatea lucratorului;
b) echipamentul folosit de serviciile de urgenta si salvare;
c) echipamentul individual de protectie purtat sau folosit de armata, politie ori de alte institutii de ordine publica;
d) echipamentul individual de protectie pentru mijloace de transport rutier;
e) echipamentul sportiv;
f) echipamentul de autoaparare sau de descurajare;
g) dispozitivele purtabile pentru detectarea si semnalizarea riscurilor si factorilor nocivi.

ARTICOLUL 4

Echipamentul individual de protectie trebuie utilizat atunci cand riscurile nu pot fi evitate sau limitate suficient prin mijloacele tehnice de protectie colectiva ori prin masurile, metodele sau procedurile de organizare a muncii.

CAPITOLUL II - Obligatiile angajatorilor


SECTIUNEA 1- Prevederi generale

ARTICOLUL 5

(1) Echipamentul individual de protectie trebuie sa respecte prevederile Hotararii Guvernului nr. 115/2004 privind stabilirea cerintelor esentiale de securitate ale echipamentelor individuale de protectie si a conditiilor pentru introducerea lor pe piata, cu modificarile ulterioare.
(2) Orice echipament individual de protectie trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa fie corespunzator pentru riscurile implicate, fara sa conduca el insusi la un risc marit;
b) sa corespunda conditiilor existente la locul de munca;
c) sa ia in considerare cerintele ergonomice si starea sanatatii lucratorului;
d) sa se potriveasca in mod corect persoanei care il poarta, dupa toate ajustarile necesare.

ARTICOLUL 6

In cazul in care prezenta unor riscuri multiple impune purtarea simultana a mai multor echipamente individuale de protectie, aceste echipamente trebuie sa fie compatibile si sa isi pastreze eficacitatea in raport cu riscul / riscurile respectiv / respective.

ARTICOLUL 7

Conditiile de utilizare a echipamentului individual de protectie, in special durata purtarii, sunt determinate in functie de gravitatea riscului, frecventa expunerii la risc, caracteristicile postului de lucru al fiecarui lucrator si de performanta echipamentului individual de protectie.

ARTICOLUL 8

(1) Echipamentul individual de protectie este, in principiu, destinat purtarii de catre o singura persoana.
(2) Daca imprejurarile impun purtarea echipamentului individual de protectie de catre mai multe persoane, se iau masuri corespunzatoare pentru a se asigura ca aceasta utilizare nu creeaza diferitilor utilizatori nici o problema de sanatate sau de igiena.

ARTICOLUL 9

In cadrul intreprinderii si / sau unitatii trebuie sa se furnizeze si sa fie disponibile informatii adecvate privind fiecare echipament individual de protectie impus in conformitate cu ARTICOLUL 5 si 6.

ARTICOLUL 10

(1) Echipamentul individual de protectie se distribuie gratuit de angajator, care asigura buna sa functionare si o stare de igiena satisfacatoare prin intermediul intretinerii, repararii si inlocuirilor necesare.
(2) Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei poate stabili dispozitii pe baza carora sa se impuna ca lucratorul sa contribuie la costul unui anumit echipament individual de protectie, in situatiile in care utilizarea echipamentului nu este exclusiv pentru locul de munca.

ARTICOLUL 11

Angajatorul informeaza mai intai lucratorul despre riscurile impotriva carora il protejeaza purtarea echipamentului individual de protectie.

ARTICOLUL 12

Angajatorul asigura instruirea lucratorului si, daca este cazul, organizeaza antrenamente pentru modul de purtare a echipamentului individual de protectie.

ARTICOLUL 13

(1) Echipamentul individual de protectie poate fi utilizat numai in scopurile specificate si in conformitate cu fisa de instructiuni, cu exceptia imprejurarilor specifice si exceptionale.
(2) Instructiunile trebuie sa fie pe intelesul lucratorilor.
SECTIUNEA a 2-a - Evaluarea echipamentului individual de protectie

ARTICOLUL 14

(1) Inainte de a alege echipamentul individual de protectie, angajatorul trebuie sa evalueze daca echipamentul individual de protectie pe care intentioneaza sa il foloseasca indeplineste cerintele prevazute la ARTICOLUL 5 si 6.
(2) Aceasta evaluare cuprinde:
a) analiza si evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate prin alte mijloace;
b) definirea caracteristicilor pe care trebuie sa le posede echipamentul individual de protectie pentru a fi eficace impotriva riscurilor prevazute la lit. a), luandu-se in considerare orice riscuri pe care le poate crea echipamentul in sine;
c) compararea caracteristicilor echipamentului individual de protectie disponibil cu caracteristicile prevazute la lit. b).

ARTICOLUL 15

Evaluarea prevazuta la ARTICOLUL 14 este revizuita in functie de modificarile aduse oricarui element al echipamentului individual de protectie.

SECTIUNEA a 3-a - Reguli de utilizare

ARTICOLUL 16

(1) Fara a aduce atingere prevederilor ARTICOLUL 4-15, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei stabileste reguli generale pentru utilizarea echipamentului individual de protectie si/sau reguli care reglementeaza cazurile si situatiile in care angajatorul trebuie sa furnizeze echipamentul individual de protectie, luand in considerare reglementarile tehnice romane care transpun legislatia comunitara privind libera circulatie a acestui echipament.
(2) Aceste reguli indica, in special, imprejurarile sau situatiile de risc in care este necesara utilizarea echipamentului individual de protectie, fara a aduce atingere prioritatii care trebuie sa se acorde mijloacelor de protectie colectiva.
(3) Anexele nr. 1-3 au un caracter orientativ, contin informatii utile pentru stabilirea acestor reguli si fac parte integranta din prezenta hotarare.

ARTICOLUL 17


Atunci cand Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei adapteaza regulile prevazute la ARTICOLUL 16, acesta ia in considerare orice modificari semnificative ale riscului, mijloacelor de protectie colectiva si echipamentelor individuale de protectie, determinate de evolutiile tehnologice.

ARTICOLUL 18

Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei consulta organizatiile angajatorilor si lucratorilor cu privire la regulile prevazute la ARTICOLUL 16 si 17.
SECTIUNEA a 4-a - Informarea, consultarea si participarea lucratorilor
ARTICOLUL 19

Fara a aduce atingere prevederilor ARTICOLUL 16 din Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, lucratorii si / sau reprezentantii acestora sunt informati cu privire la toate masurile ce trebuie luate in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor, atunci cand acestia utilizeaza echipamente individuale de protectie la locul de munca.

ARTICOLUL 20

Consultarea si participarea lucratorilor si/sau a reprezentantilor acestora cu privire la problemele la care se face referire in prezenta hotarare, inclusiv in anexele la aceasta, se desfasoara in conformitate cu prevederile ARTICOLUL 18 din Legea nr. 319 / 2006.

CAPITOLUL III - Dispozitii finale


ARTICOLUL 21

Adaptarile de natura strict tehnica ale anexelor nr. 1 - 3 se efectueaza de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, in functie de:
a) adoptarea reglementarilor de armonizare tehnica si de standardizare cu privire la echipamentele individuale de protectie; si / sau
b) progresele tehnice, evolutia reglementarilor sau specificatiilor internationale ori a cunostintelor din domeniul echipamentelor individuale de protectie.

ARTICOLUL 22

Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei raporteaza Comisiei Europene la fiecare 5 ani cu privire la aplicarea prevederilor prezentei hotarari, indicand punctele de vedere ale partenerilor sociali.
ARTICOLUL 23

Prezenta hotarare intra in vigoare la data de 1 octombrie 2006.

Prezenta hotarare transpune Directiva 89 / 656 / CEE privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentului individual de protectie la locul de munca [a 3-a directiva specifica in sensul ARTICOLUL 16 alin. (1) din Directiva 89 / 391 / CEE], publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L393 / 1989.

PRIM-MINISTRU CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneaza:
Ministrul muncii, solidaritatii sociale si familiei,
Gheorghe Barbu
Ministrul economiei si comertului,
Codrut Ioan Seres
p. Ministrul integrarii europene,
Adrian Ciocanea,
secretar de stat

Bucuresti, 9 august 2006.