A fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 576 din 30.07.2008.
Vazand Referatul de aprobare al Directiei generale buget si credite externe nr. E.N. 7.975 din 23 iulie 2008,
avand in vedere prevederile art. 7 alin. (3) din anexa la Hotararea Guvernului nr. 339/2008 pentru aprobarea Normelor de administrare a locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte de care pot beneficia medicii rezidenti si alti tineri specialisti din sistemul de sanatate, ale art. 7 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 14 alin. (7) si (8) din Normele metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 962/2001, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul sanatatii publice emite urmatorul ordin:
ARTICOLUL 1.
Se aproba Criteriile de stabilire a ordinii de prioritate in solutionarea cererilor de repartizare a locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte pentru medicii rezidenti si alti tineri specialisti din sistemul de sanatate, prevazute in anexa nr. 1.
ARTICOLUL 2.
Se aproba Lista actelor justificative necesare pentru stabilirea ordinii de prioritate in solutionarea cererilor de repartizare a locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte pentru medicii rezidenti si alti tineri specialisti din sistemul de sanatate, prevazuta in anexa nr. 2.
ARTICOLUL 3.
Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.
ARTICOLUL 4.
Directiile de specialitate din Ministerul Sanatatii Publice, autoritatile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, precum si unitatile sanitare implicate vor duce la indeplinire dispozitiile prezentului ordin.
ARTICOLUL 5.
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul sanatatii publice,
Gheorghe Eugen Nicolaescu
Bucuresti, 23 iulie 2008
CRITERII de stabilire a ordinii de prioritate in solutionarea cererilor de repartizare a locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte pentru medicii rezidenti si alti tineri specialisti din sistemul de sanatate
din 23/07/2008
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 576 din 30/07/2008
A. Criterii de acces la locuinta
1. Titularul cererii de repartizare a unei locuinte pentru tineri, destinata inchirierii, trebuie sa fie major, in varsta de pana la 35 de ani la data depunerii cererii si sa poata primi repartitie pentru locuinta in cel mult 12 luni de la implinirea acestei varste. Cererea de locuinta se efectueaza numai individual si in nume propriu.
2. Titularul cererii de locuinta si ceilalti membrii ai familiei acestuia - sot/sotie, copii si/sau alte persoane aflate in intretinerea acestuia - sa nu detina sau sa nu fi detinut o alta locuinta in proprietate si/sau sa nu fie beneficiarii unei alte locuinte cu chirie, proprietate de stat, proprietate a unitatii administrativ-teritoriale sau a unitatii in care isi desfasoara activitatea, atat in localitatea in care a solicitat locuinta, cat si in localitatea din afara acesteia, in care isi are locul de munca titularul cererii de locuinta, dupa caz. Pentru sectoarele municipiului Bucuresti aceasta restrictie se refera si la locuinte care au fost sau sunt detinute in municipiu, indiferent in care sector al acestuia. Cuprinderea teritoriala la care se refera aceasta cerinta se va stabili de catre autoritatile de sanatate publica judetene, cu avizul Ministerului Sanatatii Publice, in sensul si in corelare cu cele precizate la criteriul de acces nr. 3.
NOTA:
Restrictia referitoare la nedetinerea unei locuinte in proprietate nu are in vedere locuintele instrainate in urma unei actiuni de partaj sau locuintele trecute in proprietatea statului in mod abuziv si care nu au fost retrocedate in natura. De asemenea, restrictia nu se aplica in cazul detinerii cu chirie a unui spatiu locativ in camine de familisti sau de nefamilisti, precum si chiriasilor din locuintele preluate abuziv de stat si care fac obiectul unor solicitari de retrocedare sau care sunt retrocedate catre fostii proprietari. Prin camine de familisti sau de nefamilisti se intelege cladirile dotate cu camere de locuit individuale si cu dependintele, dotarile si unitatile comune.
3. Titularul cererii de locuinta sa isi desfasoare activitatea in localitatea in care sunt amplasate locuintele. Cuprinderea teritoriala la care se refera aceasta cerinta se va stabili de catre autoritatile de sanatate publica judetene, cu avizul Ministerului Sanatatii Publice. Se va avea in vedere posibilitatea extinderii acestei cuprinderi teritoriale si in afara localitatii in care s-a solicitat locuinta, in cazuri motivate de existenta unor platforme industriale, spitale, ambulatorii sau alte tipuri de unitati sanitare, unitati sanitar-veterinare, asezaminte de ocrotire sociala, aeroporturi, nave maritime sau fluviale, unitati turistice, cultural-sportive si de agrement sau alte asemenea cazuri, in care isi desfasoara activitatea solicitantii de locuinte.
NOTA:
Prin exceptie, in cazul in care se extinde cuprinderea teritoriala a criteriului, solicitantii care isi desfasoara activitatea in afara localitatii in care sunt amplasate locuintele trebuie sa faca dovada ca au domiciliul stabil de cel putin un an in aceasta localitate.
4. Repartizarea locuintelor se face in limita fondului disponibil, luandu-se in considerare atat locuintele libere din fondul existent, cat si locuintele ce urmeaza a fi finalizate in cadrul unor obiective de investitii aprobate si cuprinse in programul de constructii de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii.
NOTA:
Lista de prioritati se stabileste anual.
Solicitantii inscrisi in lista de prioritati, cu respectarea criteriilor cuprinse la pct. 1, 2 si 3, care nu pot beneficia de repartizarea unei locuinte in limita fondului disponibil in anul respectiv, pot primi repartitii in anii urmatori, in limita fondului disponibil in fiecare an si in noua ordine de prioritate stabilita.
B. Criterii de ierarhizare stabilite prin punctaj
1. Situatia locativa actuala
1.1. Chirias in spatiu din fond locativ privat 10 puncte
1.2. Tolerat in spatiu 7 puncte
1.3. Suprafata locuibila detinuta (chirie, tolerat inspatiu): - m2/locatar
a) mai mare de 15 m2 si pana la 18 m2 inclusiv 5 puncte
b) mai mare de 12 m2 si pana la 15 m2 inclusiv 7 puncte
c) 8 m2 si pana la 12 m2 inclusiv 9 puncte
d) mai mica de 8 m2 10 puncte
NOTA:
In cazul celor tolerati in spatiu, toata suprafata locativa a imobilului se imparte la numarul total al locatarilor, in care sunt inclusi si cei care nu fac parte din familia solicitantului de locuinta, dar care locuiesc in acelasi imobil. In cazul spatiilor locative inchiriate, suprafata locativa detinuta conform contractului de inchiriere se imparte numai la numarul membrilor familiei solicitantului de locuinta. La stabilirea numarului de membri ai familiei solicitantului de locuinta se va avea in vedere componenta familiei definita la lit. A pct. 2.
2. Starea civila actuala
2.1. Stare civila:
a) casatorit 10 puncte
b) necasatorit 8 puncte
c) casatorit cu sot/sotie medic 13 puncte
2.2. Numar de persoane aflate in intretinere
a) copii:
- 1 copil 2 puncte
- 2 copii 3 puncte
- 3 copii 4 puncte
- 4 copii 5 puncte
> 4 copii 5 puncte
+1 punct pentru fiecare copil
b) alte persoane, indiferent de numar 2 puncte
3. Starea de sanatate actuala
Boala de care sufera solicitantul sau alt membru al familiei ori 2 puncte
aflat in intretinere necesita, potrivit legii, insotitor sau o camera in plus
4. Vechimea cererii solicitantului:
4.1. pana la 1 an 1 punct
4.2. intre 1 si 2 ani 3 puncte
4.3. intre 2 si 3 ani 6 puncte
4.4. intre 3 si 4 ani 9 puncte
4.5. pentru fiecare an peste 4 ani 4 puncte
5. Nivelul de studii/pregatire profesionala:
5.1. fara studii si fara pregatire profesionala 5 puncte
5.2. cu scoala generala, fara pregatire profesionala si/sau cu 8 puncte
specializare la locul de munca
5.3. cu studii medii, fara pregatire profesionala si/sau cu
specializare la locul de munca 10 puncte
5.4. cu pregatire profesionala, prin studii medii sau profesionale 13 puncte
de specialitate si/sau prin studii superioare de scurta durata
5.5. studii superioare, din care:
a) medic rezident
- rezident prin concurs 18 puncte
- rezident confirmat prin ordin al ministrului sanatatii (fara 16 puncte
concurs)
b) medic rezident in specialitate deficitara/ specialist in 20 puncte
activitate deficitara in judet
c) alti tineri specialisti 15 puncte
NOTA:
Se va puncta ultimul nivel de studii incheiat si atestat conform legii.
Autoritatile de sanatate publica au obligatia de a stabili lista specialitatilor si activitatilor deficitare din judet sau, dupa caz, din municipiul Bucuresti, avizata de Ministerul Sanatatii Publice.
6. Situatii locative sau sociale deosebite:
6.1. tineri proveniti din case de ocrotire sociala si 15 puncte
care au implinit 18 ani
6.2. tineri care au adoptat sau adopta copii 10 puncte
6.3. tineri evacuati din case nationalizate 5 puncte
NOTA:
Criteriile de ierarhizare stabilite prin punctaj se aplica numai solicitantilor care au indeplinit in totalitate criteriile specificate la lit. A.
In cazul inregistrarii unor punctaje egale, solicitantii vor fi departajati in functie de situatia locativa constatata la data efectiva a repartizarii locuintelor, avand prioritate, numai in acest caz, solicitantii a caror situatie locativa este sau poate deveni, in mod iminent, grava. Daca nici acest criteriu nu este suficient, departajarea se poate face in functie de vechimea cererii solicitantului, luandu-se in considerare data efectiva a inregistrarii cererii (zi/luna/an), avand prioritate, in acest caz, solicitantul a carui cerere are vechime mai mare. In cazul in care departajarea nu se poate efectua nici in baza acestor criterii, au prioritate solicitantii care au punctajul cel mai mare acordat pe baza criteriilor cu caracter de protectie sociala (starea civila + starea de sanatate actuala).
LISTA actelor justificative necesare pentru stabilirea ordinii de prioritate in solutionarea cererilor de repartizare a locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte pentru medicii rezidenti si alti tineri specialisti din sistemul de sanatate
1. Cererea de locuinta efectuata individual si in nume propriu
2. Copie autentificata de pe actul de identitate
3. Documente autentificate din care sa rezulte nivelul de studii (diplome, licente etc.), calitatea de medic rezident si modalitatea de obtinere a acesteia (cu sau fara concurs), precum si specialitatea in care se va pregati pe durata rezidentiatului.
4. Adeverinta de la locul de munca insotita de o copie de pe carnetul de munca completat la zi
5. Copii de pe certificatul de casatorie si, dupa caz, de pe cele de nastere ale copiilor
6. Declaratii pe propria raspundere, autentificate la notar public, ale titularului cererii si, dupa caz, ale sotiei/sotului si ale celorlalti membri majori din familia acestuia, din care sa reiasa ca nu detine sau nu a detinut o alta locuinta in proprietate si/sau ca nu este beneficiarul unei alte locuinte cu chirie, proprietate de stat, proprietate a unitatii administrativ-teritoriale sau a unitatii in care isi desfasoara activitatea, in localitatea in care a solicitat locuinta.
7. Documente din care sa reiasa situatia locativa a solicitantului (contract de inchiriere etc.)
8. Certificat medical, in situatia in care solicitantul sau alt membru al familiei acestuia aflat in intretinere necesita, potrivit legii, insotitor sau o camera in plus
9. Documente autentificate din care sa rezulte situatii locative sau sociale deosebite, daca este cazul.
NOTA:
Lista actelor justificative necesare pentru stabilirea ordinii de prioritate in solutionarea cererilor de repartizare a locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte pentru medicii rezidenti si alti tineri specialisti din sistemul de sanatate precum si lista specialitatilor si activitatilor deficitare din judet sau, dupa caz, din municipiul Bucuresti vor fi aduse la cunostinta persoanelor interesate, de catre autoritatile de sanatate publica, odata cu celelalte documente si in conditiile prevazute de art. 7 alin. (6) din Hotararea Guvernului nr. 339/2008 pentru aprobarea Normelor de administrare a locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte de care pot beneficia medicii rezidenti si alti tineri specialisti din sistemul de sanatate.