Expunerea medicala in radiologia pediatrica

CAPITOLUL I

Reglementare specifica referitoare la expunerea medicala in radiologia pediatrica, 2006

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr.3 din 03/01/2007

ARTICOLUL 1

Prezentele reglementari completeaza Ordinul presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 14/2000 pentru aprobarea Normelor fundamentale de securitate radiologica, cu modificarile si completarile ulterioare, Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 285/79/2002 pentru aprobarea Normelor privind radioprotectia persoanelor in cazul expunerilor medicale la radiatii ionizante si Ordinul presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 173/2003 pentru aprobarea Normelor de securitate radiologica in practicile de radiologie de diagnostic si radiologie interventionala, cu modificarile si completarile ulterioare, si stabilesc principiile generale de radioprotectie in cazul copiilor expusi medical la radiatii ionizante.

CAPITOLUL II - Definitii

ARTICOLUL 2

Termenii si expresiile utilizate in prezentele reglementari sunt cele definite in actele normative prevazute la ARTICOLUL 1.

CAPITOLUL III - Cerinte generale

ARTICOLUL 3

Examinarea radiologica a copilului va avea in vedere:

a) particularitatile anatomice, patologice, biochimice si fiziologice la copil, prezentate in tabelul 1, diferite pentru fiecare grupa de varsta si deosebite de cele ale unui pacient adult;

b) sensibilitatea la radiatia ionizanta mai mare in cazul copilului decat in cazul adultului.

Diferente esentiale intre copil si adult, semnificative in radiologie

1. Anatomie

a) proportiile corporale

b) marimea si forma organelor

c) dezvoltarea scheletului

d) variatia distributiei maduvei hematogene in timpul cresterii

2. Patologie bolile specifice varstei (boli congenitale de cord, ileus cu meconiu, copilul abuzat)

3. Biochimie

a) continutul total de apa al corpului (nou-nascut - 90%, adult - 60%)

b) masa adipoasa redusa

c) metabolismul diferit al mediilor de contrast 4. Fiziologie

a) rata respiratorie mai mare (nou-nascut - 80-120 de respiratii/minut)

b) ritm cardiac mai mare (nou-nascut - 160-200 de batai/minut)

c) miscari rapide

ARTICOLUL 4

In cazul copiilor, cele doua principii de baza in protectia radiologica a pacientului - justificarea procedurii si optimizarea protectiei - se aplica cu o exigenta marita.

ARTICOLUL 5

In radiologia pediatrica este necesar personal experimentat, care sa coopereze cu copiii, iar asistentele de radiologie vor avea o pregatire specifica radiologiei pediatrice.

CAPITOLUL IV - Cerinte privind spatiile, instalatiile si echipamentele

ARTICOLUL 6

Camerele de radiologie pentru pediatrie vor fi amenajate astfel incat sa asigure o cooperare buna cu copiii.

ARTICOLUL 7

Generatorul de radiatii X va fi de inalta frecventa, pentru a imbunatati acuratetea si reproductibilitatea expunerilor, si va avea suficienta putere pentru a permite timpi de expunere mici.

ARTICOLUL 8

Dispozitivul de control automat al expunerii (AEC) trebuie sa permita valori ale parametrilor de expunere specifici pentru pediatrie si va fi utilizat cu precautie, fiind preferata selectarea manuala atenta a parametrilor de expunere.

ARTICOLUL 9

Grila antiimprastiere va fi detasabila, in particular la sistemele fluoroscopice, si va fi utilizata cu precautie numai in cazul copiilor cu greutate corporala mare, prezenta ei in fasciculul primar crescand semnificativ doza pacientului.

ARTICOLUL 10

(1) Se respecta ajustarea corecta a grilei antiimprastiere la distanta focar-film (DFF), care, de regula, nu este diferita fata de pacientul adult.

(2) Daca nu se foloseste grila antiimprastiere, iar caseta este plasata pe masa, se alege o DFF de circa 100 cm sau, in cazuri speciale, mai mare.

ARTICOLUL 11

In sistemele fluoroscopice, intensificatorii de imagine vor avea factori de conversie mare, pentru reducerea dozei pacientului.

ARTICOLUL 12

Se recomanda combinatiile film-ecran intaritor rapide, care prezinta avantaje in ceea ce priveste reducerea dozei, cu mentinerea calitatii imaginii.

ARTICOLUL 13

Se vor folosi casete, grile, mese si placi frontale pentru schimbatoarele de film din materiale usoare, cu absorbtie redusa a radiatiei X incidente.

ARTICOLUL 14

Procesoarele de film vor fi mentinute in stare optima de functionare si verificate regulat prin proceduri de control al calitatii.

ARTICOLUL 15

Conditiile optime de vizionare a imaginii vor respecta urmatoarele cerinte:

a) intensitatea luminii incidente la ochiul privitorului de circa 100 cd/m2, care poate fi realizata in conditiile luminozitatii negatoscopului cuprinse intre 2.000 si 4.000 cd/m2;

b) culoarea luminii alba sau albastra si constanta pe toata suprafata negatoscopului;

c) mijloace de colimare a ariei de vizualizare;

d) mijloace de marire a detaliilor radiografice;

e) o sursa punctiforma de lumina suplimentara de cel putin 10.000 cd/m2;

f) lumina ambientala redusa.

ARTICOLUL 16

(1) Calitatea imaginii va fi o preocupare constanta in radiologia pediatrica; cu toate acestea, in cazul anumitor indicatii clinice, o calitate mai slaba a imaginii poate fi acceptata in situatiile in care acest lucru a fost prevazut intentionat si este asociat cu o doza de iradiere mai scazuta.

(2) Toate filmele neutilizate pentru diagnostic, din cauza calitatii imaginii sau a defectelor tehnice, vor fi pastrate, motivele respingerii urmand a fi analizate periodic, cu luarea masurilor adecvate de corectare, ca parte componenta a unui program de audit al calitatii.

ARTICOLUL 17

Din cauza dificultatii de a obtine timpi de expunere scurti si a riscului expunerii unor pacienti pediatrici aflati in aceeasi incapere, folosirea instalatiilor mobile este restrictionata numai pentru cazurile in care nu exista alte solutii.

ARTICOLUL 18

(1) Pozitionarea pacientului va fi precisa, indiferent daca acesta coopereaza sau nu.

(2) Pentru sugari si copii mici se vor utiliza dispozitive de imobilizare, care, aplicate corect, vor garanta ca:

a) pacientul nu se misca;

b) fasciculul poate fi centrat corect;

c) filmul este obtinut in proiectia corecta;

d) colimarea limiteaza dimensiunea campului la zona de interes diagnostic;

e) este posibila protejarea restului corpului;

f) sunt usor de utilizat;

g) aplicarea lor nu traumatizeaza pacientul.

(3) Utilitatea dispozitivelor de imobilizare va fi explicata parintilor.

(4) Absenta acestor dispozitive de imobilizare interzice expunerea medicala.

ARTICOLUL 19

In situatia unor urgente medico-chirurgicale se va efectua procedura radiologica chiar in lipsa acestor dispozitive, asigurandu-se confortul necesar expunerii cu aportul unor persoane voluntare.

ARTICOLUL 20

Persoanele care ajuta voluntar la efectuarea practicilor radiologice la copii se supun restrictiilor prevazute in Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 285/79/2002.

Capitolul V - Justificarea si optimizarea

ARTICOLUL 21

(1) Nici o expunere medicala nu va fi efectuata fara o justificare adecvata.

(2) Orice examinare radiologica va aduce copilului bolnav un beneficiu clar in ceea ce priveste precizarea diagnosticului, eficienta tratamentului si prognosticul.

(3) Nu se va efectua nici o investigatie radiologica atunci cand se pot obtine aceleasi rezultate prin alte metode de diagnostic, care ar implica un risc mai mic pentru copil.

ARTICOLUL 22

(1) Medicul ordonator este obligat sa prezinte in scris practicianului toate informatiile necesare justificarii expunerii solicitate.

(2) Medicul ordonator va notifica scopul, motivatia expunerii, elementele clinice particulare expunerii solicitate, precum si alte expuneri medicale practicate anterior.

(3) Decizia finala pentru examinarea radiologica a copilului revine practicianului (radiologului), pentru stabilirea procedurii celei mai adecvate, fiind esentiala o relatie consultativa intre medicul ordonator si radiolog.

ARTICOLUL 23

In cazul bolnavilor internati nu se va practica nicio expunere medicala la radiatii ionizante decat dupa finalizarea si notificarea examenului clinic general complet.

ARTICOLUL 24

In cazul bolnavilor internati, la care expunerea medicala este succesiva altor expuneri, orice noua solicitare a unei expuneri va fi insotita de dosarul medical imagistic anterior.

ARTICOLUL 25

Orice fel de expunere medicala la radiatii ionizante va fi efectuata cu respectarea prevederilor legale in vigoare referitoare la drepturile pacientului.

ARTICOLUL 26

(1) Toate dozele datorate expunerilor medicale vor fi mentinute la un nivel cat mai redus, fara a depasi nivelele de referinta corespunzatoare procedurii radiologice efectuate.

(2) Solicitarea unei proceduri radiologice de catre medicul ordonator va fi efectuata in concordanta cu Ghidul de utilizare a examenelor radiologice si imagistice medicale elaborat de Societatea de Radiologie si Imagistica Medicala, avizat de Colegiul Medicilor, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare si Comisia de specialitate radiologie-imagistica medicala si medicina nucleara a Ministerului Sanatatii Publice.

ARTICOLUL 27

(1) Optimizarea procedurii imagistice presupune interactiunea a 3 aspecte: calitatea diagnostica a imaginii, doza de iradiere a pacientului si alegerea tehnicii radiologice.

(2) Pentru aspectele prevazute la alin. (1) se vor respecta Criteriile de calitate a imaginii si Ghidul de utilizare a examenelor radiologice si imagistice medicale elaborat de Societatea de Radiologie si Imagistica Medicala, avizat de Colegiul Medicilor, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare si Comisia de specialitate radiologie-imagistica medicala si medicina nucleara a Ministerului Sanatatii Publice.

CAPITOLUL V - Justificarea si optimizarea

ARTICOLUL 21

(1) Nici o expunere medicala nu va fi efectuata fara o justificare adecvata.

(2) Orice examinare radiologica va aduce copilului bolnav un beneficiu clar in ceea ce priveste precizarea diagnosticului, eficienta tratamentului si prognosticul.

(3) Nu se va efectua nici o investigatie radiologica atunci cand se pot obtine aceleasi rezultate prin alte metode de diagnostic, care ar implica un risc mai mic pentru copil.

ARTICOLUL 22

(1) Medicul ordonator este obligat sa prezinte in scris practicianului toate informatiile necesare justificarii expunerii solicitate.

(2) Medicul ordonator va notifica scopul, motivatia expunerii, elementele clinice particulare expunerii solicitate, precum si alte expuneri medicale practicate anterior.

(3) Decizia finala pentru examinarea radiologica a copilului revine practicianului (radiologului), pentru stabilirea procedurii celei mai adecvate, fiind esentiala o relatie consultativa intre medicul ordonator si radiolog.

ARTICOLUL 23

In cazul bolnavilor internati nu se va practica nicio expunere medicala la radiatii ionizante decat dupa finalizarea si notificarea examenului clinic general complet.

ARTICOLUL 24

In cazul bolnavilor internati, la care expunerea medicala este succesiva altor expuneri, orice noua solicitare a unei expuneri va fi insotita de dosarul medical imagistic anterior.

ARTICOLUL 25

Orice fel de expunere medicala la radiatii ionizante va fi efectuata cu respectarea prevederilor legale in vigoare referitoare la drepturile pacientului.

ARTICOLUL 26

(1) Toate dozele datorate expunerilor medicale vor fi mentinute la un nivel cat mai redus, fara a depasi nivelele de referinta corespunzatoare procedurii radiologice efectuate.

(2) Solicitarea unei proceduri radiologice de catre medicul ordonator va fi efectuata in concordanta cu Ghidul de utilizare a examenelor radiologice si imagistice medicale elaborat de Societatea de Radiologie si Imagistica Medicala, avizat de Colegiul Medicilor, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare si Comisia de specialitate radiologie-imagistica medicala si medicina nucleara a Ministerului Sanatatii Publice.

ARTICOLUL 27

(1) Optimizarea procedurii imagistice presupune interactiunea a 3 aspecte: calitatea diagnostica a imaginii, doza de iradiere a pacientului si alegerea tehnicii radiologice.

(2) Pentru aspectele prevazute la alin. (1) se vor respecta Criteriile de calitate a imaginii si Ghidul de utilizare a examenelor radiologice si imagistice medicale elaborat de Societatea de Radiologie si Imagistica Medicala, avizat de Colegiul Medicilor, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare si Comisia de specialitate radiologie-imagistica medicala si medicina nucleara a Ministerului Sanatatii Publice.

CAPITOLUL VI - Recomandari specifice

ARTICOLUL 28

(1) Pentru orice examinare radiologica adresata copiilor, se prevede un echipament standard din cauciuc plumbat pentru ecranarea portiunilor de corp aflate in imediata apropiere a campului de diagnostic; pentru anumite tipuri de examene, se va adauga o ecranare speciala, pentru protectia impotriva radiatiei externe imprastiate si a radiatiei extrafocale.

(2) Pentru expuneri de 60-80 kV, reducerea maxima de 30-40% a dozei gonadice se obtine prin ecranare cu cauciuc plumbat, avand echivalentul a 0,25 mm plumb, pozitionat in marginea campului de interes.

ARTICOLUL 29

Pentru examinarile radiologice care includ organele genitale in interiorul fasciculului primar sau la o distanta mai mica de 5 cm de acesta, gonadele trebuie protejate ori de cate ori este posibil, fara a deteriora informatia diagnostica.

ARTICOLUL 30

(1) In serviciul de radiologie vor fi disponibile mijloace de protectie de tipuri si dimensiuni diferite;

(2) Pozitionarea pacientului trebuie sa asigure pe cat posibil excluderea gonadelor din fasciculul direct.

(3) Colimarea si proiectia fasciculului vor avea in vedere expunerea numai la zona de strict interes si minimizarea dozelor in tesuturile cu risc mare.

(4) Adolescentele vor fi chestionate asupra posibilitatii unei sarcini, atunci cand se intentioneaza efectuarea unor examinari abdominale.

ARTICOLUL 31

(1) Includerea gonadelor in campul primar de radiatii nu are nici o justificare in cazul radiografiilor abdominale, radiografiilor pelviene si a cistouretrografiilor.

(2) Este exceptata de la prevederile alin. (1) efectuarea radiografiilor pelviene in situatia unor urgente medicochirurgicale sau daca metoda de explorare nu poate fi inlocuita cu alta tehnica de examinare neiradianta.

ARTICOLUL 32

(1) Ochii vor fi protejati in cazul examinarilor cu radiatii X, care implica doze absorbite mari la nivelul ochilor.

(2) Proiectia posteroanterioara (PA) va fi utilizata preferential pentru orice pacient avand varsta si gradul de cooperare care sa permita pozitia decubit ventral, sezand sau in picioare.

ARTICOLUL 33

Expunerea tesutului mamar in dezvoltare va fi limitata, cea mai comuna metoda fiind utilizarea proiectiei PA in locul proiectiei anteroposterioare (AP).

ARTICOLUL 34

(1) Practicianul are obligatia de a cunoaste si de a utiliza corect factorii adecvati de expunere radiografica: inalta tensiune (kV), valoarea nominala a punctului focal, filtrare, distanta film-focar, caracteristicile grilei, acestia avand un impact considerabil asupra dozelor primite de pacient si asupra calitatii imaginii.

(2) Tuburile utilizate in pediatrie este necesar sa fie prevazute cu posibilitatea de adaugare a filtrelor suplimentare si de schimbare cu usurinta a acestora.

ARTICOLUL 35

Pentru pacientii pediatrici, limitele de camp vor fi vizibile sub forma marginilor clar neexpuse ale filmului, iar discrepantele dintre fasciculul de radiatii si fasciculul de lumina ale colimatorului vor fi evitate prin verificari regulate.

ARTICOLUL 36

Programele de control al calitatii reprezinta o parte importanta a unei practici radiologice eficiente in raport cu doza si vor fi initiate cu prioritate in toate unitatile de radiololgie medicala cu specific pediatric.

ARTICOLUL 37

In examinarile de tomografie computerizata pediatrice (TC) se aplica parametrii tehnici specifici, iar in absenta acestora, daca se folosesc parametrii tehnici utilizati in mod obisnuit la adult, acestia vor fi adaptati corespunzator.

ARTICOLUL 38

Folosirea fluoroscopiei pulsatorii si a echipamentelor digitale poate conduce la reducerea dozelor.

ARTICOLUL 39

In radiologia pediatrica, examinarile ce presupun doze mari, TC si urografia intravenoasa (UIV) vor fi atent justificate.

ARTICOLUL 40

Responsabilitatea dotarii unitatii sanitare cu aparatura radiologica corespunzatoare, mijloace adecvate individuale si colective de protectie radiologica si dispozitive ajutatoare de imobilizare pentru pacientul pediatric, prevazute in prezentele reglementari, revine titularului de autorizatie.

ARTICOLUL 41

Respectarea prevederilor prezentelor reglementari se inspecteaza conform prevederilor ARTICOLUL 13 din Normele privind radioprotectia persoanelor in cazul expunerilor medicale la radiatiile ionizante, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 285/79/2002.

ARTICOLUL 42

Nerespectarea prevederilor prezentelor reglementari se sanctioneaza administrativ, disciplinar, contraventional sau penal, dupa caz, in conditiile legii.