Potrivit unui studiu al publicatiei britanice In-Cosmetics, femeile absorb anual peste 2,3 kilograme de substante toxice, prin intermediul produselor cosmetice. Cosmeticele contin compusi care pot duce la aparitia cancerului, a imbatranirii premature si a iritatiilor pielii.
Rutina cosmetica zilnica a femeilor implica folosirea demachiantului, a cremelor si fardurilor, anumite substante din compozitia acestora fiind asociate cu declansarea cancerului sau a altor afectiuni ale pielii, declara biochimistul Richard Bence.
Cercetatorul britanic a studiat timp de trei ani efectele utilizarii produselor cosmetice conventionale si a ajuns la concluzia ca multe dintre substantele pe care acestea le contin pot avea efecte negative.
Lista produselor posibil periculoase cuprinde sapunul, samponul, deodorantul si lotiunile pentru bebelusi, din cauza parabenului, un compus considerat responsabil pentru declansarea a diferite maladii. Parabenul este util in stoparea dezvoltarii bacteriilor, dar conform specialistilor acesta poate mima efectele estrogenului si sa contribuie la dezvoltarea tumorilor canceroase.
Un alt compus considerat periculos este Lauril sulfatul de sodiu, folosit pentru producerea spumei si intrand in compozitia majoritatii sapunurilor si pastelor de dinti. Este considerat daunator si benzil-acoolul, utilizat pentru parfumarea cosmeticelor si a vopselelor de par. Nu sunt clare nici efectele cocamid Mea, o substanta folosita in compozitia cremelor de fata.
Expertii britanici avertizeaza ca absorbirea acestor substante este mult mai periculoasa decat inghitirea lor, din cauza lipsei de protectie la nivelul fluxului sangvin.
In replica, Asociatia producatorilor de cosmetice insista asupra caracterului sigur al produselor si declara ca acestea respecta normele Uniunii Europene.
Sursa: StiriLocale.ro