Guvernul va emite o hotarare prin care Antibiotice SA va deveni unitate strategica pentru Romania, iar portofoliul de actiuni detinut de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va fi transferat la Ministerul Sanatatii, a declarat, joi, vicepresedintele PSD Gheorghe Nichita.
Potrivit lui Nichita, proiectul de hotarare este in faza de fundamentare la cele doua autoritati centrale, decizia transferului de actiuni fiind luata miercuri in cadrul unei sedinte la Bucuresti.
"Avantajul este ca pastram o unitate de productie care functioneaza, iar profitul societatii va putea fi reinvestit. De cand este la AVAS, societatea a avut profit, dar dividendele nu au putut fi reinvestite. De asemenea, are o gama de produse impresionanta si necesara pentru spitale si pentru strategia Ministerului Sanatatii. Nu in ultimul rand, se vor pastra 1.500 de locuri de munca", a declarat primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, intr-un briefing de presa.
Acesta a subliniat ca ideea transferului portofoliului de actiuni la Ministerul Sanatatii exista inca din anul 2003, dar nu a putut fi efectuata pana in prezent. "Acum, domnul Nani (fost director general al Antibiotice SA, n.r.) este vicepresedinte la AVAS, iar ministrul Sanatatii a inteles necesitatea efectuarii acestui transfer de actiuni", a completat Nichita.
Acesta a adaugat ca in termen de 60 de zile de emiterea hotararii de Guvern, care va fi aprobata cel mai probabil in sedinta urmatoare a Executivului, va fi intocmit si procesul verbal de predare-primire.
Vicepresedintele PSD a mai spus ca in cadrul coalitiei PSD-PDL s-a discutat despre trecerea a mai multor societati de la AVAS la ministerele de resort, urmand ca fiecare ministru sa fundamenteze proiectele de hotarare pentru realizarea transferurilor de actiuni.
La sfarsitul anului 2006, fosta guvernare a scos la privatizare Antibiotice SA, dar metoda aleasa de AVAS, licitatie prin strigare, a fost contestata de sindicalisti. Principala obiectie a acestora a fost ca se poate sista productia, iar locurile de munca ar fi fost pierdute. La inceputul anului 2008, sindicalistii au obtinut, in instanta, anularea hotararii de Guvern prin care unitatea era scoasa la privatizare.
Anul trecut, producatorul de medicamente a obtinut un profit net de 10,17 milioane lei (2,76 milioane euro), de 3,2 ori mai mic decat cel din 2007, pe fondul scaderii usoare a afacerilor, potrivit rezultatelor preliminate transmise de conducerea unitatii, in februarie 2009, Bursei. in 2007, Antibiotice afisase un profit net de 32,46 milioane lei.
Veniturile totale atrase de companie, anul trecut, s-au redus la 233,78 milioane lei (63,48 milioane euro), cu 1,9% sub nivelul inregistrat in 2007, de 237,5 milioane lei. Cheltuielile Antibiotice Iasi au crescut, insa, cu aproape 10%, in 2008, la 220,44 milioane lei (59,9 milioane euro), comparativ cu anul anterior, cand acestea erau de 200,64 milioane lei.