Ministerul Sanatatii vrea sa majoreze contributia la asigurarile de sanatate la 6-6,5%

Ministerul Sanatatii vrea sa majoreze contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) la 6 - 6,5% in 2009, de la 5,5 - 5,2% cat este in prezent, masura care va aduce la bugetul CNAS un plus de 2,7 miliarde lei, a spus miercuri secretarul de stat in ministerul sanatatii.

Banii vor fi utilizati pentru a acoperi mai bine unele programe de sanatate, pentru medicamentele compensate si pentru coparticipare la un eventual imprumut cu Banca Mondiala pentru constructia unor spitale.

"Majorarea contributiilor la asigurari de sanatate e o dorinta a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Optiunea noastra este sa revenim la un procent de 6-6,5% din partea ambilor participanti - angajat si angajator. Asta ne-ar permite noua sa adunam la bugetul Casei in jur de 2,7 miliarde lei in plus", a declarat secretarul de stat in ministerul sanatatii, Aurel Nechita.

El a precizat ca aceasta suma ar putea fi incasata daca aceasta majorare se va aplica in cel mai scurt timp.

Nechita a subliniat ca este nevoie de o astfel de masura in conditiile in care exista tot mai multe persoane in somaj. "E o solutie cu impact social, dar trebuie sa ne hotaram ce vrem in Romania - vrem sanatate sau vrem impozite mai mici", a mai spus Nechita, referindu-se la majorarea contributiilor la asigurarile sociale de sanatate.

Aceasta a mai spus ca bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate acopera cheltuielile doar pentru primele trei trimestre si a adaugat ca in fiecare an s-a intamplat acest lucru.

"Incercam cu Banca Mondiala sa obtinem fonduri pentru a incepe constructia unor spitale regionale. Aceste spitale regionale vor fi construite daca ajungem la un acord cu banca Mondiala", a mai spus Nechita.

El a adaugat ca este vorba de opt regiuni de dezvoltare, unde ar putea fi construite 12-14 spitale, cu dotari complete.