Primaria Videle a preluat spitalul din localitate

Primarul orasului Videle, Lucian Militaru, a declarat, marti, ca spitalul din localitate a fost transferat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Primarie, care va incerca sa mentina nivelul ridicat al serviciilor medicale, desi acest lucru implica un efort financiar mare pentru bugetul local.

"Va fi greu pentru bugetul local, mai ales ca Spitalul Videle s-a remarcat prin calitatea ridicata a serviciilor medicale ca un spital de nivel interjudetean. Din acest motiv, aici vin oameni nu doar din judet, ci si din judetele limitrofe ca sa se trateze. Dar nici nu ne puteam permite sa lasam orasul fara unitate spitaliceasca”, a afirmat Lucian Militaru.

Spitalul din Videle s-a aflat in proprietatea companiei Petrom din anul 1993, ca urmare a unui transfer de la Ministerul Sanatatii. Potrivit primarului, compania si-a aratat disponibilitatea de a mai sustine financiar spitalul o perioada de timp. "Negocierile de preluare au fost extrem de dure dar, pana la urma, am convenit ca, pe o perioada de timp, Petrom sa continue sa sustina, in parte, actul medical de la Videle”, sustine Lucian Militaru.

Administratia locala mizeaza, de asemenea, pe alocari corespunzatoare de la Casa de Asigurari de Sanatate, dar si pe sprijinul financiar al conducerii judetene. "Sper ca si organele judetene sa aiba in vedere ca Spitalul Videle are nevoie de repartitii speciale, avand in vedere faptul ca este prima localitate in care autoritatea locala isi asuma responsabilitatea preluarii unei unitati spitalicesti", a spus Lucian Militaru.

Avand in vedere ca spitalul deserveste si alte localitati din zona, reprezentantii primariei au in vedere si incheierea unor parteneriate cu localitatile rurale din apropiere. "Cu siguranta ca voi apela la un parteneriat si cu autoritatilor publice locale din zona, din localitatile pentru care spitalul presteaza servicii medicale”, a mai afirmat primarul din Videle.

Spitalul din Videle are circa 280 de paturi si deserveste, anual, peste 8.000 de pacienti, acoperind o gama larga de specializari: boli interne, chirurgie, cardiologie, medicina fizica si balneologie. In anul 1993, spitalul a intrat in proprietatea companiei Petrom, ca urmare a unui transfer de la Ministerul Sanatatii. Initial, Petrom a avut o serie de discutii cu ASP Teleorman pentru transferarea spitalului, insa acestea au esuat "din motive administrative”potrivit reprezentantilor companiei, desi au fost incheiate mai multe protocoale. De partea cealalta, conducerea ASP Teleorman a reclamat existenta mai multor neclaritati in documentele unitatii sanitare.