Reprezentantii sindicatelor din invatamant au precizat, luni, pentru NewsIn, ca isi consulta membrii pentru a stabili conditiile in care ar putea declansa greva generala, dupa ce Federatia Alma Mater a amenintat cu proteste, daca salariile profesorilor nu vor fi marite pana la 1 aprilie.
"Momentan, nu putem spune daca vom declansa greva la 1 aprilie sau mai devreme. Asteptam sa vedem ce se va intampla cu bugetul, dupa care vom lua reactii din teritoriu pentru a stabili cum si cand reactionam", a spus presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor.
Nemultumiti, la randul lor, de modul in care au decurs negocierile asupra bugetului, sindicalistii din Federatia Educatiei Nationale (FEN) spun, insa, ca nu vor sa ia, deocamdata, nicio decizie privind declansarea grevei. "Pana acum, am actionat in instanta guvernul si consultam membrii de sindicat din toata tara pentru a decide ce vom face mai departe. Ramane sa vedem cum vor evolua discutiile cu reprezentantii ministerului, in privinta majorarilor salariale. Din masurile anuntate pana acum de Executiv si din modul in care ne-au reprezentat la guvern confederatiile, am avut numai de pierdut", afirma liderul FEN, Constantin Ciosu.
Federatia cadrelor didactice din sistemul universitar, Alma Mater a anuntat, luni, ca va propune tuturor sindicatelor din invatamant redeschiderea conflictului cu guvernul daca ultimul termen vehiculat de Ministerul Educatiei pentru aplicarea Legii ce prevede majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50%, respectiv 1 aprilie 2009, nu va fi respectat.
In urma unui chestionar initiat de NewsIn la inceputul acestei luni, opinia profesorilor universitari privind majorarea salariilor se indreapta, in contextul crizei, spre amanarea cresterilor salariale in invatamantul superior, exceptand lefurile cadrelor didactice cu grade si salarii mici, cum ar fi asistentii, lectorii si conferentiarii universitari.
Profesorii universitari spun ca sunt dispusi sa mai astepte eventuale majorari salariale, motivand aceasta pozitie prin situatia financiara dificila cu care se confrunta Romania. Ei spun ca majorarile sunt oportune numai pentru gradele mici, iar unii dintre profesori sunt chiar de parere ca niciun salariu nu trebuie marit.
Cadrele didactice din ciclul preuniversitar care au raspuns chestionarului NewsIn cred ca sindicalistii care ii reprezinta nu ar trebui sa mai astepte alte negocieri pentru aplicarea majorarilor salariale si ca ar accepta oricand declansarea grevei generale pe termen nelimitat, pentru ca in contextul crizei salariile sunt mult prea mici. Profesorii spun ca sunt revoltati de faptul ca au fost mintiti prin promulgarea unei legi care nu se aplica si se tem ca sindicatele nu le reprezinta interesele.
Sindicalistii au amenintat, in mai multe randuri, ca vor declansa greva generala daca nu vor primi 6% din PIB la Educatie si daca nu se vor mari salariile din invatamant, in conformitate cu legile in vigoare, spunand si ca nu accepta nicun fel de amendament la prevederile legale. Legea adoptata anul trecut prevedea si ca majorarile sa se faca retroactiv, din octombrie 2008, aceasta fiind si promisiunea facuta de reprezentantii PSD inainte de alegeri. Profesorii mai au de primit, dupa cresterile salariale acordate de guvernul Tariceanu, majorari de 33% in sistemul preuniversitar, si de 50% pentru cei din invatamantul superior.