Angajatii din Sanatate vor intra in greva daca nu li se maresc salariile

Medicii si asistentele vor intra in greva daca nu li se maresc salariile in conformitate cu acordul incheiat intre sindicate si minister, a anuntat, miercuri, liderul Federatiei Sanitas, Marius Petcu.

"I-am solicitat domnului ministru ca, daca acordul va fi respectat, majorarile de salariu sa se aplice din ianuarie", a precizat Petcu, dupa intalnirea cu ministrul de resort, Ion Bazac.

Pe 15 noiembrie 2008, in mandatul lui Eugen Nicolaescu, Federatia Sanitas si Ministerul Sanatatii au semnat un acord privind cresterea salariilor in sistemul sanitar cu pana la 25%, in 2009, acord reconfirmat de noul demnitar, Ion Bazac.

Acordul prevedea emiterea unui act normativ prin care lefurile din Sanatate sa creasca diferentiat in 2009, astfel incat de cele mai importante majorari sa beneficieze angajatii cu salarii mici. Majorarea cu pana la 25 de procente s-ar aplica la salariul de baza. in afara de aceasta crestere, ar urma sa fie majorate si sporurile de preventie, de la 11 la 15%, iar angajatii din sistem vor beneficia si de trei prime anuale de stabilitate, in loc de doua, cat primesc in prezent.

Marti, sindicalistii din Sanatate s-au aratat nemultumiti de posibilitatea ca guvernul sa inghete salariile bugetarilor cel putin in primele sase luni ale anului.