Ion Bazac spera sa obtina nivelul minim al anului trecut pentru bugetul Sanatatii

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat sambata, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca spera sa obtina aproape 4% pentru Sanatate la aprobarea bugetului.

„Varianta finala de buget o vom discuta joi. Sanatatea este intre prioritatile pe care Guvernul le ia in considerare. Eu sper in procente sa obtin nivelul minim al anului trecut – 4%”, a spus Bazac, invitat la emisiunea 3x3.

Noul proiect de buget ar putea prevedea o suma mai mica de 4% din produsul intern brut (PIB) pentru Sanatate si mai putin de 6% din PIB pentru Educatie in 2009, pentru a mentine deficitul bugetar sub 3% din PIB, au declarat recent pentru NewsIn surse oficiale. In legea bugetului de stat pe 2008, Ministerului Sanatatii i-a fost alocat 4,5% din PIB. Potrivit surselor citate, suma alocata efectiv pentru Sanatate de la bugetul de stat a fost de 3,95% din produsul intern brut.

De asemenea, referindu-se la problema platilor informale din sistemul sanitar, ministrul este de parere ca acesta nu poate fi rezolvata decat prin doua cai: coplata si asigurarile comlementare. "Din pacate este un fenomen care s-a perpetuat de foarte multi ani. Mai grav sau mai important este ca exista institutii internationale care au inceput sa cuantifice aceste sume. Banca Mondiala a facut un studiu privind platile informale. Eu cred ca solutiile sunt doua: coplata si pe de alta parte asigurari complementare. Sunt unicele solutii ca medicii sa fie mai stimulati si pe de alta parte sa incepem sa reducem aceste plati informale", a spus ministrul.