Capul unui bebelus nu este intotdeauna simetric.
Multi nou-nascuti au capul usor neregulat. Uneori capul bebelusului este deformat la trecerea prin canalul de nastere. In alte cazuri, forma capului se schimba dupa nastere ca rezultat al mentinerii unei singure pozitii. Desi capul copilului se va modela de la sine, e bine ca mama sa previna aparitia zonelor aplatizate si sa detecteze probleme mai serioase.
Cum este afectata forma capului de pozitie?
Exista doua zone moi la nivelul capului copilului, acolo unde oasele craniului nu s-au unit inca. Aceste zone, numite fontanele, sunt create pentru a permite capului copilului, care este relativ mare, sa treaca prin canalul de nastere ingust.
De asemeni, permite capului copilului sa creasca relativ repede in timpul primului an de viata.
Datorita faptului ca oasele craniului copilului sunt maleabile, pozitionarea un timp mai indelungat pe o singura parte poate avea ca rezultat o forma a capului neegala. Aceasta asimetrie a capului poate fi evidenta cand acesta este privit de sus. Din acel unghi, zona occipitala a capului copilului poate parea mai aplatizata pe o parte decat pe cealalta. Pe partea aplatizata osul obrazului poate protruziona si urechea pe acea parte poate parea impinsa inainte.
Exista doua zone moi la nivelul capului copilului, acolo unde oasele craniului nu s-au unit inca. Aceste zone, numite fontanele, sunt create pentru a permite capului copilului, care este relativ mare, sa treaca prin canalul de nastere ingust. De asemeni, permite capului copilului sa creasca relativ repede in timpul primului an de viata. Datorita faptului ca oasele craniului copilului este maleabil, pozitionarea un timp mai indelungat pe o singura parte poate avea ca rezultat o forma a capului neegala. Aceasta asimetrie a capului poate fi evidenta cand acesta este privit de sus. Din acel unghi, zona occipitala a capului copilului poate parea mai aplatizata pe o parte decat pe cealalta. Pe partea aptatizata osul obrazului poate protruziona si urechea pe acea parte poate parea impinsa inainte.
Asimetria de pozitie este frecventa la sugarii care petrec majoritatea timpului intinsi pe spate in patut, scaunul de masina sau scaun pentru bebelusi.
Desi aceasta este cea mai sigura pozitie pentru somn, aceasta aplatizare a capului poate fi prevenita.
- Schimbarea directiei.
Sugarul poate fi pozitionat pe spate pentru somn, dar se alterneaza directia in care priveste fata sa. De asemeni se poate varia pozitia sugarului in scaunul de masina sau in alte scaune pentru bebelusi. Se pot folosi dispozitive de pozitionare a gatului, cum ar fi cele create special in forma de U, in timp ce copilul doarme. Este interzisa folosirea pentru somnul sugarului a pernelor sau altor tipuri de asternuturi moi.
- Tinerea in brate a copilului.
Tinerea in brate a copilului cand acesta este treaz va ajuta la eliberarea presiunii de la nivelul capului acumulata in patut, carut sau scaune speciale.
- Pozitionarea pe burta.
Sub supraveghere, sugarul poate fi plasat pe burta pentru a se juca. Copilul va fi pus pe o suprafata tare. In cazul in care mama trebuie sa paraseasca camera, se recomanda sa ia copilul cu ea.
- Creativitatea.
Pozitionarea copilului in asa fel incat el sa fie obligat sa-si intoarca capul de pe partea aplatizata pentru a se uita la mama sau la o jucarie colorata sau care face zgomot. Ocazional, patutul poate fi mutat pentru a oferi copilului un nou punct de vedere.
Alternarea pozitiei capului copilului este de obicei suficienta pentru a preveni sau trata aplatizarea capului. Daca aplatizarea nu se amelioreaza in cateva luni, pediatrul poate recomanda un tip special de bentita sau o casca pentru a ajuta la remodelarea capului sugarului.
Aceste dispozitive functioneaza prin aplicarea unei presiuni usoare dar constante, in efortul de a redirectiona cresterea craniului. Bentitele si castile sunt eficiente daca tratamentul incepe cand copilul are intre 3 si 6 luni, craniul este inca maleabil, iar creierul creste repede. Bentita sau casca trebuie purtata constant de-a lungul perioadei de tratament – care poate fi si de 12 saptamani – si va fi scoasa doar pentru a fi curatate atat casca cat si pielea de dedesubt. Reajustarea bentitei sau a castii poate fi necesara o data la 2 saptamani. Acest tip de corectie poate fi aplicat si copiilor mai mari, dar in aceste cazuri poate fi necesara purtarea castii mai mult de 12 saptamani.
In cazuri rare, doua sau mai multe oase ale craniului fuzioneaza prea devreme. Rigiditatea determina modificari ale formei capului, pe masura ce craniul creste. Aceasta afectiune, numita craniostenoza, se trateaza de obicei in timpul micii copilarii. Pentru a-i oferi creierului suficient spatiu pentru a creste si a se dezvolta, oasele trebuie separate prin interventie chirurgicala.
Un parinte prea preocupat cu forma capului copilului poate pierde momente importante din viata acestuia. Trecerea timpului si obtinerea controlului gatului va face ca presiunile sa fie mai uniform repartizate la nivelul craniului. Pana atunci parintele trebuie sa schimbe des pozitia copilului si sa consulte pediatrul in legatura cu aceasta problema.