Centrul National pentru Integritate vrea sa infiinteze o Directie de Integritate in sistemul sanitar

Directorul coordonator al Centrului National pentru Integritate, Alexandru Cumpanasu, a declarat, vineri, la Targu Mures, ca va solicita viitorului ministru al Sanatatii sa introduca testele de integritate si fidelitate si in sistemul sanitar, transmite corespondentul NewsIn.

"Aceste teste sunt foarte importante in prevenirea coruptiei. Ministerul Sanatatii si alte ministere au cam facut exceptie pana acum de la a avea structuri interne care sa combata coruptia, ceea ce a dus la foarte putine cazuri de functionari care sa plateasca pentru ca au luat bani de la cetateni. Propunerea noastra este aceea de infiintare a Directiei de Integritate in cadrul Ministerului Sanatatii Publice, pe acelasi principiu pe care functioneaza in acest moment la nivelul Ministerului de Interne”, a spus Cumpanasu, in timpul dezbaterii "Masuri pentru prevenirea coruptiei".

El a explicat ca functionarii din sistemul sanitar, medicii si cadrele medicale ar urma sa fie supusi unor teste care sa demonstreze daca rezista sau nu tentatiei. "Testarile se fac cu ofiteri sub acoperire, care sa verifice comportamentul corupt al functionarului din MSP, cat si al acestuia in relatia cu cetateanul. Inca nu pot spune daca acestia trebuie sa fie politisti sau specialisti din interiorul ministerului, dar metoda se impune pentru ca spaga din sistemul sanitar creste de pe o zi pe alta. De asemenea creste traficul de influenta si conflictul de interese”, a afirmat directorul coordonator al centrului.

Referindu-se la conflictul de interese, acesta a dat exemplu cazurile de medici care au cabinete private, dar lucreaza si la stat pentru a-si recruta pacientii. Cumpanasu a spus ca spera ca atunci cand va fi infiintata, aceasta structura sa si functioneze. "Nu doresc sa fie inca o structura anticoruptie care sta degeaba, pentru ca avem destule in Romania. Daca vor exista macar cateva cazuri de medici prinsi in flagrant, ceilalti ar fi mult mai atenti. Astfel s-ar putea stimula si Colegiul Medicilor, care in acest moment functioneaza ca un sindicat, este foarte reticicent in a sanctiona medicii. Le iau mereu apararea”, a mai spus acesta.

Alexandru Cumpanasu a adaugat ca imediat dupa ce noul Guvern va fi instalat, va lua legatura cu ministrul de resort si va urgenta infiintarea departamentului, mai ales ca initiativa are sustinerea Comisiei Europene. "Din decembrie va exista un nou Guvern, cu care vom lua legatura. In acest moment Comisia Europeana realizeaza un nou raport de monitorizare, intermediar, iar Centrul National pentru Integritate face parte din acest raport si orice masura ce o propunem va fi sustinuta si de Comisia Europeana”, a afirmat Cumpanasu.

Acesta a apreciat ca masuri drastice ar trebui luate in cazul industriei medicamentelor. "Aceasta este o zona cam neatinsa de anticoruptie si, la un moment dat, sper ca DNA sa-si creeze un departament propriu care sa se ocupe de achizitiile publice din alte ministere. Industria de medicamente si achizitiile publice din cadrul primariilor sunt zone neacoperite din punct de vedere legislativ tocmai pentru ca dosarele se plimba intre parchete si DNA”, a spus el.

Alexandru Cumpanasu a mai declarat ca doreste sa implice si Biserica in lupta anticoruptie, astfel ca la dezbaterea de la Targu Mures a participat si protopopul ortodox Gheorghe sincan. Acesta a spus ca preotii ar putea propavadui porunca „Sa nu furi”. intrebat daca este suficient acest lucru, directorul Centrului pentru Integritate a spus ca sub aceasta forma demersul preotilor nu va fi eficient. "Eu am vrut sa aduc Biserica la masa pentru ca poate face mai mult decat face acum. Biserica ar trebui mai intai sa se reformeze in interior, iar eliminarea taxelor impuse enoriasilor de catre preoti ar fi un prim-pas. Dupa care vor putea lucra si la slefuirea constiintei oamenilor, mai mult decat sa le spuna sa nu fure. Biserica poate juca un rol, dar in niciun caz in formula in care functioneaza in acest moment”, a precizat Cumpanasu.

La intalnirea de la Targu Mures, toti sefii din institutii au „raportat” ca nu sunt cazuri de coruptie si doar interventia ziaristilor le-a readus in memorie cazuri de coruptie care au ajuns chiar si in instanta.

Seful Curtii de Conturi Mures, Florea Viorel Nut, a afirmat ca, din 1990 incoace, "toate administratiile locale confunda primaria cu SRL-ul propriu", acuzand primarii ca administreaza primarile ca si cand ar fi banul personal. "Am intalnit situatii in care primarul isi tinea documentele si facturile acasa, isi alimenta tractoarele si masinile pe banii primariei sau incasarile de taxe si impozite stateau la agentul care le incasa luni de zile. Degeaba analizam coruptia la nivelul unui invatator sau a unui medic. Daca vorbim de medici, coruptia sau transferul de valoare, de bani, nu este din plicul acela pe care-l primeste medicul, ci faptul ca medicul, daca te duci la policlinica, zice ca nu are timp si te cheama la el la cabinetul privat. Acolo vine, te taxeaza si asa mai departe. Policlinicile si unitatile de spital sunt doar puncte de achizitie a eventualilor clienti”, a spus seful Curtii de Conturi.