Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, miercuri, ca nu este de acord cu proiectul-pilot promovat de guvern, prin care doar o parte din spitalele bucurestene trec in subordinea municipalitati, si cere ca 42 de spitale, inclusiv cele de urgenta, sa fie in administrarea edililor locali.
"Nu vreau un proiect-pilot facut doar pentru a inchide gura lui Oprescu", a spus primarul Capitalei. El l-a acuzat pe ministrul Sanatatii ca "nu a inteles inca" importanta trecerii spitalelor, in numar de 42, la primarie.
"Comunitatea locala va plati pentru cheltuielile de intretinere, renovare, consolidare, dar si pentru managementul acestor spitale. Acum, acesti bani vin de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, bani care trebuie sa fie folositi pentru servicii medicale", spune Oprescu.
Reactia primarului vine dupa ce, marti, Executivul a anuntat ca spitalele bucurestene, cu exceptia celor de urgenta, vor trece din administrarea Ministerului Sanatatii in cea a autoritatilor locale din Capitala, in cadrul unui proiect-pilot cu durata de un an, potrivit unei Ordonante de Urgenta care va fi discutata in sedinta de guvern de saptamana viitoare.
Ministerului Sanatatii a primit sarcina de a elabora o Ordonanta de Urgenta care prevede, printre altele, ca nu trec la autoritatile locale, face spitalele de urgenta, care raman in continuare in administrarea Ministerului Sanatatii. in functie de rezultatele inregistrate, proiectul-pilot va putea fi extins la nivelul intregii tari.
Edilii Capitalei si reprezentantii Ministerului Sanatatii stabilisera data de 31 august ca termen pentru elaborarea strategiei de trecere a unor spitale din Bucuresti in subordinea municipalitatii.