Sindicatele si reprezentantii Guvernului se intalnesc luni pentru a relua negocierile salariale

Guvernul nu a dat niciun pas inapoi in ce priveste cresterile salariale cerute de profesori inca din luna octombrie, intrucat acestea nu sunt cuprinse in bugetul pe 2008, a declarat ministrul de Interne, Cristian David, la finalul discutiilor cu sindicalistii, urmand a se intalni din nou luni.

"In orice economie stabila nu exista cresteri peste noapte cu 50% si nu cred ca e o modalitate economica viabila. Daca am acorda o crestere in invatamant, ar veni altii sa ceara 80% si s-ar crea o spirala care nu s-ar opri niciodata. Facem apel la sindicate sa accepte o discutie rationala, in contextul economic international", a mai spus David.

El a adaugat ca salariul in sectorul bugetar a crescut din 2005, in medie, cu aproape 183%, cea mai insemnata crestere fiind in sanatate unde salariul a ajuns cu 222% mai mare decat in urma cu trei ani. Cristian David a mai spus ca salariul in invatamant au crescut cu 201%, iar cel din administratie cu 211%.

"Luni, vom propune reprezentantilor confederatiilor sindicale o matrice a salarizarii in sectorul bugetar, care sa elimine discrepantele dintre salarii. Baza de calcul a acestei piramide trebuie sa fie sustenabila din punctul de vedere al bugetului", a continuat seful Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA).

La randul sau, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca discutiile cu sindicatele legate de majorarile salariale vor continua pana la sfarsitul lunii noiembrie.

Sindicalistii din invatamant protesteaza impotriva deciziei Guvernului de a amana pentru aprilie 2009, prin Ordonanta de Urgenta, aplicarea Legii votate Parlament si promulgate de presedinte care prevede majorarea cu 50% a salariilor profesorilor.

Acestia au stabilit, totodata, calendarul protestelor, astfel ca pe 3 si 10 noiembrie vor fi greve de avertisment, iar pe 18 noiembrie - greva generala, din cauza masurilor luate de Guvern impotriva punerii in aplicare imediata a legii de majorare a salariilor din invatamant.