Intelegerea dezvoltarii psihosexuale a copilului este importanta pentru orice parinte. Aceasta poate produce confuzie si jena atat din partea parintelui, cat si a copilului.
Uneori parintele se intreaba daca comportamentul sexual al copilului este normal; ar vrea sa ofere copilului informatii, dar nu prea multe.
Exista anumite stadii de dezvoltare ale sexualitatii pe care le atinge orice copil sanatos. Adultii pot avea diferite valori morale, dar exista lucruri pe care ei ar trebui sa le stie pentru a-si ajuta copiii sa se dezvolte sanatos din punct de vedere sexual.
Nastere pana la 2 ani
De la o varsta mica, copiii sunt curiosi in ce priveste propriul corp. Sugarii chiar la varste de 3-5 luni isi ating organele genitale. Aceasta explorarea a corpului este normala.
Pentru copiii atat de mici, atingerea partilor intime si masturbarea ofera o stare de bine. Copiii nu au aceeasi conceptie despre sexualitate pa care o au adultii.
In copilaria mica, copiii incep sa recunoasca diferentele intre fetite si baieti. Copiii invata ca anumite diferente sunt legate de partile corpului, dar cand invata ca exista fete si baieti, invata mai mult decat diferentele legate de corp. Copiii isi formeaza devreme identitatea de gen si realizeaza ca exista diferite asteptari din partea adultilor, in functie de gen.
Societatea invata copiii despre rolul fiecarui gen si cum ar trebui sau nu ar trebui sa se poarte. Deseori, chiar de la nastere, parintii cumpara jucarii diferite pentru fii sau fiicele lor, iar unii decoreaza diferit camera, in functie de sexul copilului.
2-5 ani
De-a lungul acestei perioade, copiii invata sa se imbrace si sa se dezbrace singuri. Multor copii le place sa stea dezbracati. Pot deveni foarte interesati de cum arata ceilalti pe sub haine. Acest comportament este normal.
Nu exista motive de ingrijorare din partea parintilor decat daca copilul se dezbraca tot timpul, indiferent de sezon si situatia sociala si daca se implica in jocuri sexuale cu alti copii.
Este important ca parintele sa discute cu copilul despre ce inseamna cuvantul "intim". Este, de asemenea, bine ca parintele sa explice de ce anumite comportamente nu trebuie facute in fata altora. Acesta este momentul in care copiii pot intelege ca sexualitatea este ceva intim.
Atat baietii, cat si fetele se masturbeaza in aceasta perioada ca o forma de explorare a corpului. Ei se pot masturba mai frecvent intre 2 si 5 ani, decat mai tarziu in copilarie.
Poate fi de ajutor ca parintele sa stabileasca niste reguli cu copiii despre cand si unde acest comportament este admis. Totusi, ar fi bine ca adultii sa nu faca prea multe reguli, altfel copiii s-ar putea rusina de corpul lor.
La aceasta varsta, copiii incep sa aiba in vocabular cuvinte care numesc parti ale corpului si functii ale acestuia. Este important ca parintele sa-l invete cuvantul corect care denumeste partea corpului si diferite functii ale acestuia.
Spre exemplu, ar trebui sa stie cuvinte cum sunt "vagin", "vulva" "penis", "a urina", "miscari intestinale". Copiii se simt mai bine folosind denumirile jargon, dar este important sa cunoasca si termenii corecti.
Jargonul poate crea confuzie intre copii si poate insemna lucruri diferite pentru oameni diferiti, iar copiii se pot simti rusinati daca nu stiu cuvantul corect. De asemenea, ei trebuie sa fie capabili sa vorbeasca cu doctori, profesori sau alte persoane de ingrijire.
6-9 ani
De-a lungul acestei perioade, fetele si baietii incep sa arate in mod evident diferit. La sfarsitul acestei perioade, unele fete pot atinge primele stadii ale pubertatii. Atat baietii, cat si fetele pot sa transpire si sa necesite folosirea deodorantului.
Pot apare probleme precum cosurile si tenul gras. Acestea sunt semne precoce ale dezvoltarii sexuale, dar copiii nu le percep in acest fel. Totusi, schimbarile ii pot face sa se simta inconfortabil.
Copiii pot deveni curiosi in ce priveste sexualitatea pe masura ce trec prin aceste schimbari ale corpului. Isi pot manifesta aceasta curiozitate in felul in care se joaca cu alti copii. Unii pot incerca sa vada corpul altora. Este inca normala explorarea corpului la aceasta varsta prin masturbare.
Copiii invata la aceasta varsta multe despre sexualitate, invata despre ce inseamna sa fi baiat sau fata, pot incepe sa foloseasca termeni sexuali pentru a se insulta. La aceasta varsta inteleg ca sexualitatea este pe ceva intim si ce comportamente sunt acceptate social.
Adultii ii pot invata pe copii sa invete un limbaj sexual respectuos si adecvat.
10-12 ani
De-a lungul acestei perioade, dezvoltarea sexuala a copilului este foarte activa. Continua sa fie foarte curiosi in ce priveste sexualitatea, deoarece acum este foarte importanta pentru ei.
Unele fete pot avea la aceasta varsta menarha si poate aparea dezvoltarea sanilor. Vocea baietilor se schimba si incepe sa creasca parul pubian. Aceste modificari ii pot face pe tineri sa se simta inconfortabil, jenati si dintr-o data foarte atenti la intimitatea lor.
In timpul acestei perioade de schimbari rapide, copiii au deseori intrebari despre modificarile corpului lor. Poate fi dificil pentru adulti sa discute despre aceste lucruri si la fel se pot simti si copiii.
Desi incep sa arate ca niste adulti, sunt inca copii, dar este bine atat pentru copii, cat si pentru adulti sa discute despre sexualitate. Copiii la aceasta varsta pot dobandi o intelegere mai clara despre sexualitate prin explorare si educatie.
- Este importanta initierea si mentinerea comunicarii deschise cu copilul, inclusiv pe teme de sexualitate. Fiecare parinte doreste ca propriul copil sa aiba informatii adecvate varstei, corecte si de folos, iar obtinerea acestora de la parinte il va face pe copil sa fie la randul lui deschis spre a-si impartasi problemele cu parintele.
- Este bine de retinut ca, la varste mici, copiii nu au aceeasi conceptie despre sexualitate ca adultii; astfel ca, a interveni sever in activitatile exploratorii ale copilului poate fi daunator.
Parintele poate incerca sa ofere o alternativa placuta de joc pentru aceste activitati (spre exemplu, daca copilul se masturbeaza si parintele doreste ca acest comportament sa inceteze ii poate propune copilului un joc impreuna sau alte activitati preferate de copil).
- Este daunator sanatatii mentale a copilului sa fie certat, criticat, ridiculizat, dat exemplu negativ sau pedepsit pentru acest tip de activitate sexuala.
- Parintele trebuie sa fie atent la manifestarile sexuale ale copilului pentru a observa din timp eventualele semne ale unui abuz.
- In perioada pubertatii se recomanda ca parintele sa fie deschis si sa initieze discutii cu copilul pe tema sexualitatii, sa-i ofere informatii potrivite dezvoltarii acestuia.
- Dezvoltarea sexuala este importanta pentru sanatatea mintala a persoanei. Primii pasi ii face parintele. Atitudinea deschisa si suportul acestuia ofera copilului incredere si siguranta. Informatia corecta si adecvata sta la baza unei dezvoltari armonioase fizice, mentale si sexuale.