Dermatita de scutec

Generalitati

Dermatita de scutec este cea mai frecventa forma de inflamatie a pielii sugarului. Se prezinta ca o zona iritata, rosie la nivelul pielii acoperite de scutec (funduletul) a sugarului (eritem fesier).
Majoritatea sugarilor dezvolta la un moment dat acest tip de dermatita. Cel mai frecvent apare la introducerea de alimente solide in alimentatia sugarului, atunci cand mama care alapteaza mananca anumite alimente sau cand copilului i se administreaza antibiotice. Alti factori care pot duce la aparitia dermatitei de scutec sunt mentinerea umeda a pielii sub scutec, schimbarea rara a scutecului, diareea si folosirea unor chiloti din plastic peste scutec.
Dermatita de scutec poate determina ingrijorarea parintilor si il poate deranja pe sugar dar de obicei dispare in cateva zile cu tratament simplu, la domiciliu.

Semne si simptome

Dermatita de scutec este caracterizata de urmatoarele:
-simptome dermatologice: piele rosie, moale si sensibila in zona scutecului: fese si regiunea genitala
-modificari ale dispozitiei sugarului: sugarul poate avea o dispozitie mai proasta, mai ales in timpul schimbarii scutecului. Un sugar cu dermatita de scutec scanceste sau plange cand zona afectata este spalata sau atinsa.
Dermatita de scutec poate apare cu intermitenta atata timp cat copilul poarta scutece, dar este mai frecventa in primele 15 luni de viata, mai ales intre lunile 8 si 10 de viata.

Cauze

Cauzele dermatitei de scutec pot fi:
-Iritatia datorata scaunului si urinei: expunerea prelungita la urina si fecale poate irita pielea sensibila a copilului. Sugarul poate fi mai predispus la iritatii cu cat prezinta un tranzit intestinal mai accelerat (scaune mai frecvente), deoarece fecalele sunt mai iritante decat urina.
-Introducerea unor alimente noi: cand sugarii incep sa manance mancare solida, in general intre 4 si 12 luni, continutul scaunului lor se schimba, crescand probabilitatea aparitiei dermatitei de scutec. Modificari in dieta copilului pot de asemeni sa creasca frecventa scaunelor, care poate duce la dermatita de scutec. Daca sugarul este alaptat, acesta poate face dermatita de scutec ca reactie la anumite alimente ingerate de mama, cum ar fi alimente pe baza de tomate.
-Iritatia cauzata de un produs nou: servetelele umede, o noua marca de scutece sau un detergent, inalbitor sau balsam de rufe folosite pentru spalarea scutecelor de panza pot determina aparitia iritatiei. Alte substante care pot determina probleme includ ingrediente ce se gasesc in lotiunile pentru sugari, pudra sau uleiuri.
-Infectii bacteriene sau fungice: o iritatie simpla se poate intinde la zonele din jur. Zona acoperita de scutec - fese si organe genitale - este in mod special vulnerabila pentru ca este calda si umeda, constituind un mediu propice de dezvoltare a bacteriilor si fungilor. Aceste dermatite in general debuteaza in pliurile pielii si au aspectul unor mici puncte rosii raspandite in aceste pliuri.
-Pielea sensibila: sugarii cu afectiuni dermatologice cum ar fi eczema sau dermatita atopica au un risc mai mare de a face dermatita de scutec. Totusi, dermatita atopica si eczema apar primar in alte zone decat zona scutecului.
-Leziunile de grataj (determinate de frecarea pielii): fixarea prea stransa a scutecului sau a altor haine care se freaca de piele pot determina aparitia unor eruptii.
-Folosirea antibioticelor: antibioticele omoara bacteriile - bune sau rele. Fara prezenta bacteriilor "bune" exista riscul aparitiei infectiilor fungice. Acest lucru se poate intampla cand sugarului i se administreaza antibiotice sau cand mama care alapteaza urmeaza un tratament antibiotic.

Consult de specialitate

Dermatita de scutec se trateaza de obicei cu usurinta si ameliorarile apar la cateva zile de la inceperea tratamentului la domiciliu.
Daca starea pielii sugarului nu se imbunatateste in cateva zile de la inceperea tratamentului cu unguente, eliberate la farmacie fara prescriptie medicala, si schimbarea mai frecventa a scutecului, se recomanda consultarea medicului. Uneori, dermatita de scutec se poate complica cu o infectie secundara al carei tratament va fi prescris de medic. Se recomanda prezentarea la medic cu sugarul daca simptomatologia se agraveaza sau apar unul din urmatoarele simptome:
-febra
-vezicule sau flictene
-o eruptie care se extinde dincolo de zona acoperita de scutec
-puroi sau secretii lichide.

Profilaxie

Strategii simple pentru prevenirea aparitiei dermatitei de scutec:
-schimbarea frecventa a scutecului: daca sugarul este la cresa se recomanda solicitarea acestui lucru personalului din cresa.
-spalarea regiunii fesiere a sugarului la fiecare schimbare de scutec: pentru acest scop se poate folosi chiuveta, un lighean sau o sticla cu apa. Se mai pot folosi pentru curatare lavete din material textil sau dischete din vata. Nu se recomanda folosirea de servetele umede care contin alcool sau parfum.
-uscarea pielii sugarului prin tamponarea cu un prosop curat: pielea nu trebuie frecata, aceasta actiune putand irita si mai tare pielea.
-scutecele nu trebuie stranse tare: scutecele prea stranse impiedica intrarea fluxului de aer si cresterea consecutiva a umiditatii, fapt ce favorizeaza aparitia eritemului fesier. De asemeni poate determina aparitia unor leziuni la incheieturi.
-se recomanda lasarea copilului fara scutec in timpul zilei, pentru perioade scurte de timp. Expunerea pielii la aer este o metoda naturala si delicata de uscarea a pielii de sub scutec. Pentru a evita eventualele accidente, sugarul trebuie pus pe un prosop mare si distrasa atentia cu un joc in timp ce sta fara scutec.
-spalarea cu gija a scutecelor de panza: pentru scutecele foarte murdare se recomanda inmuierea, prespalarea si spalarea la temperatura mare, folosirea unui detergent delicat si evitarea folosirii balsamului de rufe care contine parfum si poate irita pielea sugarului. Scutecele se clatesc de mai multe ori daca sugarul are o eruptie de la scutec sau este predispus la aceasta.
-folosirea regulata de unguente sau ulei de corp: daca sugarul face des eritem este bine sa se unga zona de sub scutec cu o bariera uleioasa (crema speciala sau ulei pentru copii) la fiecare schimbare de scutec pentru a preveni iritarea pielii. Uleiul de parafina si oxidul de zinc sunt ingrediente eficiente folosite in unguente destinate acestui scop. Folosirea acestor produse pe pielea curata ajuta la mentinerea unei pieli sanatoase.
-spalarea mainilor dupa schimbarea scutecelor: spalarea mainilor poate preveni contaminarea cu bacterii sau fungi a altor regiuni ale pielii sugarului sau contaminarea altor copii.

Scutece de panza sau de unica folosinta?

Multi parinti se intreaba care scutece sunt mai bune. Pentru prevenirea dermatitei de scutec nu se poate spune daca scutecele de panza sunt mai bune decat cele de unica folosinta, desi acestea din urma pot mentine pielea copilului mai uscata. Alegerea tipului de scutec apartine parintilor. Daca o marca de scutece de unica folosinta irita pielea sugarului, este bine sa incercati o alte marca.
Indiferent de tipul de scutec folosit se recomanda schimbarea cat mai rapida a copilului dupa murdarirea acestuia pentru mentinerea pielii sugarului cat mai uscata si curata.

Tratament

Cel mai bun tratament pentru dermatita de scutec este mentinerea pielii sugarului cat mai curata si uscata posibil. Daca dermatita persista in timpul tratamentului la domiciliu, medicul poate prescrie o crema antifungica sau o crema cu o concentratie mica de hidrocortizon ca tratament pentru dermatita de scutec.
Eritemul poate necesita mai multe zile pentru a se ameliora si poate continua cateva saptamani. Daca iritatia persista in ciuda tratamentului prescris se recomanda consultarea unui dermatolog.
Cremele ce contin steroizi se administreaza doar cu recomandarea pediatrului sau a dermatologului - steroizii puternici sau folosirea lor indelungata poate determina aparitia unor probleme aditionale.

Tratamentul la domiciliu

Produse eliberate fara prescriptie medicala

Mai multe medicatii pentru tratarea dermatitei de scutec sunt disponibile fara prescriptie medicala. Acestea pot fi recomandate de medicul de familie sau de farmacist. Oxidul de zinc este un ingredient prezent in multe produse destinate acestei afectiuni. Aceste produse se aplica de obicei in strat subtire pe zona iritata, pe tot parcursul zilei pentru a usca si proteja pielea sugarului. Preparatele cu oxid de zinc pot fi de asemeni folosite pentru prevenirea dermatitei de scutec.
Unguentele sau cremele pot fi mai putin iritante decat lotiunile sau solutiile lichide, dar unguentele creeaza o bariera care nu permite aerisirea pielii. Cremele se usuca pe piele si permit trecerea aerului. Alegerea produsului se poate face la recomandarea medicului. Se recomanda folosirea de produse speciale pentru sugari si copii.

Expunerea pielii la aer

Pentru a grabi vindecarea dermatitei de scutec este necesara aerisirea zonei de sub scutec. Aceste sugestii pot ajuta:
-lasarea sugarului fara scutec pentru scurte perioade de timp
-evitarea folosirii chiloteilor din plastic sau strangerea prea tare a scutecului
-folosirea de scutece mai mari pana la disparitia dermatitei.
Cand sugarul prezinta dermatita de scutec se recomanda evitarea spalarii zonei afectate cu sapun sau folosirea servetelelor umede. Alcoolul si parfumul din aceste produse pot irita pielea copilului, agravand si prelungind dermatita.
In trecut se obisnuia folosirea pudrei de talc pentru protejarea pielii si absorbtia excesului de umiditate. Totusi, medicii nu mai recomanda aceste produse. Inhalarea pudrei de talc poate determina iritarea plamanilor sugarului.