Examenul de rezidentiat pe post s-a incheiat fara incindente, potrivit rectorului UMF Bucuresti

Examenul de rezindentiat pe post s-a incheiat, duminica, la ora 14.00, fara niciun incident, a declarat pentru NewsIn rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, prof. dr. Florian Popa.

"Concursul a inceput la ora 10.00 si s-a terminat la ora 14.00. Astazi (duminica - n.r.) se vor anunta, pana diseara, rezultatele partiale, concurentii vor putea depune contestatii pana maine (luni - n.r.), iar mart se vor afis rezultatele finale", a mai spus prof. dr. Florian Popa.

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu a fost prezent la deschiderea concursului de rezidentiat pe post. "Primariile ar trebui sa ii ajute pe medicii care vin si lucreaza in zonele cu deficit de medici, de exemplu, prin a le asigura o locuinta de serviciu", a declarat Nicolaescu.

Peste 920 de absolventi ai facultatilor de Medicina si Farmacie din Romania s-au inscris pentru examenul de rezidentiat pe post, care a avut loc, duminica, in Bucuresti.

Ministerul Sanatatii a scos la concurs 702 posturi, majoritatea in zone defavorizate, cum ar fi judetele Harghita, Vaslui, Teleorman, Prahova si Tulcea.

"Cele mai multe posturi sunt in orasele mici si in zonele rurale, de aceea medicii nu prea s-au inghesuit sa se inscrie. in plus, cei care vor lua acest concurs vor fi obligati sa profeseze pana la sapte ani pe postul pe care l-au castigat prin concurs", a explicat prof. dr. Florian Popa.

Caietele de concurs pentru examenul de rezidentiat pe post contin 200 de intrebari pentru fiecare domeniu. in cazul egalitatii la puncte, departajarea candidatilor se va face in functie de raspunsurile la intrebarea considerata cu gradul de dificultate cel mai mare. Candidatii care au obtinut punctajul maxim posibil vor fi departajati prin sustinerea unei probe suplimentare. Aceasta proba consta din 100 de intrebari, redactate cu 24 de ore inainte de sustinerea probei, intr-un sediu securizat. Proba suplimentara va avea loc pe 28 iunie.

Pentru a promova rezidentiatul, candidatii trebuie sa obtina cel putin 65 la suta din punctajul maxim al celor 200 de intrebari din examen. Decizia MSP de a organiza rezidentiatul pe post vine in sprijinul tinerilor absolventi ai facultatilor de medicina, pentru a le asigura un loc de munca si pentru a acoperi deficitul de medici din zonele defavorizate.