In randul medicilor se intalnesc adesea persoane care sa sufere de sindroame depresive sau de asa numitul sindrom burnout (sindrom exprimat printr o epuizare mentala, urmata de o detasare/nepasare fata de lumea inconjuratoare), acesta din urma apare in special ca raspuns la stresul ocupational.
Un studiu efectuat in US, a incercat sa arate daca exista o legatura intre gradul de stress al medicilor si randamentul muncii acestora. S a plecat de la ideea ca in US si UK erorile medicale sunt destul de des intalnite.
Studiul a inclus 123 de medici pediatri, rezidenti sau specialisti. Pe toata durata studiului medicii au fost supravegheati, s a constatat ca 20 la suta dintre medici sufera de depresii, iar aproape 3 sferturi (74 la suta) sufera de sindrom burnout. Pe toata durata studiului s au facut 45 de prescriptii medicale eronate.
Concluzia a fost ca sanatatea mentala a medicilor este mai importanta pentru sanatatea pacientilor decat se credea pana acum.
In US acest studiu a aratat necesitatea reducerii orelor de lucru pentru medici (un factor foarte important in aparitia stresului fiind lipsa de timp liber). De asemenea, in urma studiului, inbunatatirea conditiilor de munca pentru medici este considerata o prioritate.