In majoritatea tarilor dezvoltate, varstnicii (persoanele peste 65 de ani) si persoanele cu anumite afectiuni medicale, precum bolile pulmonare cronice, sunt principalele tinte ale vaccinarii antigripale. Recent, s-a pus problema daca nu ar trebui extinsa recomandarea vaccinarii antigripale si la persoanele mai tinere fara afectiuni medicale cu risc crescut, dar se cunosc prea putine despre influenta virusului gripal asupra indivizilor fara mari probleme de sanatate.
Un studiu realizat la University Medical Center Utrecht, Olanda, a estimat influenta virusurilor gripale asupra sanatatii populatiei prin analizarea mortalitatii si spitalizarilor datorate infectiei cu virusurile gripale la populatia din Olanda pe o perioada de sase ani.
Studiul a aratat ca spitalizarea datorita infectiei cu virusuri gripale a aparut la toate persoanele tinere insa a fost cea mai ridicata la copii cu varsta mai mica de doi ani. Printre adultii sanatosi cu varsta mai mica de 65 de ani, spitalizarea datorata infectiei cu virusuri gripale a aparut cel mai frecvent in grupa de varsta 50-64 de ani. La aceasta categorie de varsta, chiar si mortalitatea datorata infectiei cu virusuri gripale a fost crescuta.
Rezultatele studiului au indicat faptul ca persoanele care inca nu sunt printre cele care trebuie vaccinate antigripal in majoritatea tarilor au un risc crescut de a face complicatii datorita gripei. In prezent este in dezbatere ipoteza recomandarii vaccinului antigripal mai multor persoane si includerea pe aceasta lista si a persoanelor tinere relativ sanatoase.