Cercetatorii de la Universitatea din Alabama au descoperit ca o substanta din compozitia vinului rosu poate ajuta la scaderea riscului de aparitie a cencerului de prostata.
Studiul a fost realizat pe soareci care au fost hraniti cu un compus care este gasit in cantitati mari in vinul rosu, numit resveratrol si care are proprietati antioxidante si anticanceroase. Alte surse bogate in resveratrol sunt strugurii, zmeura, alunele si afinele.
In studiu s-a observat ca soarecii hraniti cu resveratrol au avut o reducere de 87% a riscului de aparitie a cancerului de prostata. Soarecii care s-a dovedit ca aveau cea mai mare protectie anticanceroasa, au dobandit aceasta protectie dupa un consum de 7 luni de resveratrol, sub forma de pudra amestecata in alimentele consumate.
Alti soareci, hraniti cu resveratrol dar care au dezvoltat o forma mai putin severa de cancer prostatic, au fost cu 48% mai predispusi sa aiba oprirea in crestere a tumorii sau o forma lent progresiva de cancer prostatic comparativ cu soarecii care nu au consumat resveratrol.
In prezent este in desfasurare faza de testare a consumului de resveratrol la oameni pentru a se depista cantitatea de resveratrol necesara pentru a asigura preventia cancerului de prostata.
Cantitatea de resveratrol utilizata in studiul pe soareci este echivalenta la oameni cu cea obtinuta in urma consumului zilnic al unei sticle de vin, ceea ce este inadmisibil. Deoarece consumul excesiv de alcool poate avea efecte negative asupra organismului, medicii recomanda in general un consum moderat de vin rosu, adica in medie doua pahare de vin pe zi pentru barbati si un pahar de vin pe zi pentru femei.