Obezitatea la copii

Generalitati

Obezitatea infantila este o problema grava in lume, expunand copiii si adolescentii la riscul de a avea o sanatate precara. Prevalenta obezitatii in randul copiilor si adolescentilor este inca prea mare.

Pentru copiii si adolescentii cu varste cuprinse intre 2 si 19 ani in 2017-20201:

Prevalenta obezitatii a fost de 19,7% si a afectat aproximativ 14,7 milioane de copii si adolescenti.

Prevalenta obezitatii a fost de 12,7 % in randul copiilor cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani, de 20,7 % in randul copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani si de 22,2 % in randul copiilor cu varste cuprinse intre 12 si 19 ani. Obezitatea infantila este, de asemenea, mai frecventa in randul anumitor populatii.

Prevalenta obezitatii a fost de 26,2% in randul copiilor hispanici, de 24,8% in randul copiilor de culoare neispanici, de 16,6% in randul copiilor albi neispanici si de 9,0% in randul copiilor asiatici neispanici.

Printre afectiunile legate de obezitate se numara hipertensiunea arteriala, colesterolul ridicat, diabetul de tip 2, probleme de respiratie, cum ar fi astmul si apneea de somn, si probleme de articulatii. 
Cand se atinge pragul obezitatii, sanatatea este serios afectata.

Cauze

Obezitatea este o boala complexa care apare atunci cand greutatea unei persoane este mai mare decat cea considerata sanatoasa pentru inaltimea sa. Obezitatea afecteaza atat copiii, cat si adultii. Multi factori pot contribui la cresterea excesiva in greutate, inclusiv modelele de alimentatie, nivelurile de activitate fizica si rutinele de somn. Determinantii sociali ai sanatatii, genetica si administrarea anumitor medicamente joaca, de asemenea, un rol.

Alimentatia, activitatea si somnul

Tiparele de alimentatie si de activitate fizica, somnul insuficient si alti cativa factori influenteaza cresterea excesiva in greutate.

Determinantii sociali ai sanatatii 

Conditiile in care traim, invatam, lucram si ne jucam sunt numiti determinanti sociali ai sanatatii. Poate fi dificil sa faci alegeri alimentare sanatoase si sa faci suficienta activitate fizica daca aceste conditii nu sprijina sanatatea. Diferentele in determinantii sociali afecteaza rezultatele si riscurile bolilor cronice, inclusiv obezitatea, in randul grupurilor rasiale, etnice si socioeconomice, precum si in diferite zone geografice si in randul persoanelor cu abilitati fizice diferite.

Locuri precum centrele de ingrijire a copiilor, scolile sau comunitatile influenteaza tiparele de alimentatie si activitatea prin intermediul alimentelor si bauturilor pe care le ofera si al oportunitatilor de activitate fizica pe care le ofera. Alti factori comunitari care influenteaza obezitatea includ accesibilitatea optiunilor de hrana sanatoasa, sprijinul social si al colegilor, marketingul si promovarea, precum si politicile care determina designul comunitatii.

Genetica

Modificarile genetice in populatiile umane se produc prea lent pentru a fi responsabile de epidemia de obezitate. Cu toate acestea, variantele din mai multe gene pot contribui la obezitate prin cresterea foamei si a consumului de alimente. Rareori, o varianta specifica a unei singure gene (obezitate monogenica) determina un model clar de obezitate mostenita in cadrul unei familii.

Boli si medicamente

Unele boli, cum ar fi boala Cushing, pot duce la obezitate sau la cresterea in greutate. Medicamente precum steroizii si unele antidepresive pot provoca, de asemenea, cresterea in greutate. Cercetarile continua cu privire la rolul altor factori, cum ar fi expunerile chimice si rolul microbiomului.

Ce poate fi facut?

Modele de alimentatie

O alimentatie sanatoasa urmeaza Ghidul dietetic 2020-2025. Acesta pune accentul pe o varietate de legume si fructe, cereale integrale, o varietate de alimente cu proteine slabe si produse lactate cu continut scazut de grasimi si fara grasimi. De asemenea, limiteaza alimentele si bauturile cu adaos de zaharuri, grasimi solide sau sodiu. 

Activitate fizica

Ghidul de activitate fizica recomanda ca copiii cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani sa fie activi fizic pe tot parcursul zilei. Copiii cu varste intre 6 si 17 ani au nevoie de cel putin 60 de minute de activitate fizica moderata pana la viguroasa in fiecare zi. Adultii au nevoie de 150 de minute de activitate fizica de intensitate moderata pe saptamana. 

Comunitatile pot crea sau modifica mediile pentru a le facilita oamenilor sa mearga pe jos sau cu bicicleta la destinatiile zilnice.

Somnul

Nou-nascutii au nevoie de 14 pana la 17 ore de somn pe zi. Aceasta nevoie scade odata cu varsta; adolescentii au nevoie de 8 pana la 10 ore de somn pe zi, iar adultii au nevoie de 7 sau mai multe ore de somn pe zi. 

Determinantii sociali ai sanatatii

Sistemele de stat de ingrijire si educatie timpurie pot promova standarde care sa abordeze nutritia, alimentatia sugarilor, activitatea fizica si timpul petrecut in fata ecranului. Comunitatile, programele, initiativele si practicienii din domeniul sanatatii publice pot lucra impreuna pentru a elimina barierele din calea sanatatii si pentru a atinge o stare de sanatate. 

Secretul?

Aparitia obezitatii se datoreaza faptului ca nivelul de activitate fizica este in continua scadere. Foarte multi copii prefera sa petreaca ore intregi in fata televizorului sau in fata calculatorului, in defavoarea practicarii unui sport.
Solutiile propuse de specialisti se refera in principal la reducerea semnificativa a numarului de calorii consumate de copii, precum si la determinarea copiilor sa duca o viata mai activa din punct de vedere fizic.

Pentru a determina existenta obezitatii la un copil, se folosesc asa-numitele grafice de crestere, care iau in calcul indicatori precum greutatea, calculate in functie de varsta, si greutatea in functie de inaltime. Este recomandat ca aceste calcule sa fie realizate de catre medicul pediatru, pentru ca pot exista multe variatii de greutate, mai ales la copiii cu varsta de pana la doi ani, dar si mai tarziu.

Dupa ce medicul a pus diagnosticul de obezitate, urmatorul pas care trebuie facut in tratarea copiilor supraponderali este aducerea copilului la o greutate sanatoasa. Acest obiectiv este atins prin stoparea procesului de ingrasare, astfel incat, pe masura ce copilul creste in inaltime, distributia kilogramelor sa se modifice.

Pentru a va ajuta copiii, nu trebuie sa le impuneti o alimentatie riguroasa. Trebuie sa combinati intr-un mod practic o alimentatie sanatoasa si practicarea unui sport.
Rezultatele nu se vor lasa asteptate. Un aspect care nu trebuie neglijat este petrecerea timpului liber in fata calculatorului si a televizorului. Aceste activitati trebuie sa fie strict supravegheate de catre parinti.