Tribunalul Medical Disciplinar din Amsterdam a ridicat autorizatia de libera practica a unui medic si a suspendat activitatea altor doi pentru ca au aplicat exclusiv principiile medicinii alternative, tratament homeopat, suplimente alimentare pentru tratarea actritei olandeze Sylvia Millecam, care a decedat in 2001 la varsta de 45 de ani din cauza unui cancer la san.
In respectivul caz, intens mediatizat, in care s-a utilizat medicina alternativa, doctorii au fost acuzati ca au ignorat standardele terapeutice in vigoare pentru neoplasmul mamar, ca au aplicat, masuri nesatisfacatoare si ca au tainuit informatii in timpul tratamentului actritei. In mai 2000, dupa stabilirea diagnosticului de cancer mamar, pacienta s-a opus aplicarii interventiei medicale conventionale si a solicitat ajutorul unui specialist ce practica si medicina alternativa. Exista recomandari stricte care avertizeaza doctorii ca pacientii grav bolnavi trebuie indrumati catre unitati medicale conventionale. Tribunalul a acuzat doi dintre medici ca nu i-au acordat actritei „sanse rezonabile de recuperare”, in special prin neindrumarea ei catre serviciul oncologic. Cel de-al treilea medic a fost acuzat ca, neadministrandu-i tratamentul paleativ conventional, in perioada in care starea generala a pacientei se deteriora, i-a provocat acesteia o suferinta inutila. In final, insa tribunalul a decis ca medicii nu sunt responsabili pentru decesul actritei.
Tribunalul a conchis ca in ciuda refuzului actritei de a urma terapia conventionala orice medic ar fi trebuit sa-i explice ca nu exista nici un alt tratament cu sanse de recuperare.
Johan Legemaate, profesor la catedra de drept medical in cadrul Free University din Amsterdam, a afirmat ca „Medicina alternativa poate fi combinata, dar niciodata substituita cu tratamentul conventional bazat pe dovezi”.