Embolizarea arterei uterine asigura o recuperare mai rapida comparativ cu interventia chirurgicala clasica insa poate necesita proceduri suplimentare fata de interventia chirurgicala. Pana in prezent studiile randomizate care au comparat embolizarea arterei uterine cu histerectomia au fost limitate de numarul redus de persoane si de perioadele de urmarire foarte scurte.
Un studiu realizat in Marea Britanie a investigat un lot de paciente cu varsta medie de 43 de ani care aveau noduli fibroizi uterini asimptomatici, lotul fiind impartit randomizat in doua grupuri pentru a beneficia de embolizarea arterei uterine (95 de paciente) sau de histerectomie sau miomectomie. Impartirea s-a realizat in functie optiunile personale de a-si pastra sau nu uterul (45 de paciente au putut fi evaluate).
La un interval de o luna si la un an distanta de procedura efectuata, scorurile care investigau calitatea vietii, simptomele si reluarea activitatilor cotidiene uzuale au fost similare pentru cele doua grupuri.
Durata medie de spitalizare a fost semnificativ mai mica pentru grupul de paciente supus embolizarii arterei uterine comparativ cu grupul pacientelor supuse interventiei chirurgicale. De asemenea, reluarea activitatilor cotidiene si revenirea la serviciu a fost mai rapida in cazul pacientelor care au beneficiat de embolizarea arterei uterine.
Incidenta efectelor adverse a fost similara in cele doua grupuri. Grupul pacientelor supuse interventiei chirurgicale a prezentat 8 din 10 evenimente in timpul spitalizarii initiale iar grupul pacientelor supuse embolizarii arterei uterine a prezentat 15 din 16 evenimente dupa externare.
In grupul de paciente supuse embolizarii arterei uterine, 20% au necesitat o procedura invaziva suplimentara datorita simptomatologiei persistente sau recurente.