O echipa de medici din New York are in plan efectuarea primului transplant de uter in Statele Unite.
Astfel, femeile care au probleme cu uterul sau al caror uter a fost extirpat vor avea totusi sansa sa ramana insarcinate si sa nasca, dupa un astfel de transplant.
O prima incercare de transplant de uter a fost facut in 2000 in Arabia Saudita, uterul fiind donat de o alta femeia, insa acesta a fost respins de organismul primitor dupa trei luni.
Medicii americani vor sa preia acest organ de la femei decedate, ca si in cazul altor transplanturi de organe care se efectueaza deja in mod curent.
Multe femei al caror uter a fost indepartat, de exemplu din cauza cancerului, vor avea sansa sa ramana insarcinate.
Experimente realizate in ultimele sase luni stau la baza declaratiei medicilor, conform careia uterul unei femei decedate poate fi prelevat la fel ca rinichii, inima sau ficatul.
In acest uter implantat poate fi introdus embrionul, iar dupa nasterea prin cezariana uterul poate fi scos pentru a nu exista riscul de a fi respins de catre organism.
Transplanturile de organe au devenit o practica medicala nu neaparat obisnuita, dar practicata pe scara destul de larga. Asadar incepe tot mai mult sa se vorbeasca si de transplantul altor organe, cum sunt fata, maine, uter, in afara de cele vitale.