Bauturile acidulate, posibil risc de sindrom metabolic

bauturi,acidulate,sindrom,metabolicCercetatorii de la universitatea din Boston au realizat un studiu conform caruia consumul de bauturi acidulate este asociat cu un risc crescut de sindrom metabolic in randul adultilor de varsta mijlocie.
Femeile si barbatii care consuma mai mult de un suc acidulat pe zi au avut o preponderenta cu 48% mai mare de a dezvolta probleme cardiace decat cei care consuma mai putin.
Aceste concluzii rezultate dintr-o analiza a studiului Framingham Heart, au venit ca o noua confirmare a altor studii care au demonstrat ca un consum de bauturi acidulate poate duce la obezitate si rezistenta la insulina la copii si la hipertensiune la adulti.

In studiul Framingham Heart, participantii la studiu au fost monitorizati in 3 perioade de timp intre 1987 pana in 1995. Monitorizarea a cuprins examene medicale, chestionare privind obiceiurile alimentare si analize medicale, toate realizate la fiecare 4 ani.Concluzia a fost ca dintr-un total de 8.997 persoane tinute sub observatie, 6.039 de persoane nu prezentau simptomele sindromului metabolic. Varsta medie a participantilor la studiu a fost de 52,9 ani.

Sindromul metabolic se defineste prin toleranta scazuta la glucoza, dislipidemie, hipertensiune arteriala, obezitate si hiperinsulinemie. Desi acesti factori din cadrul sindromului metabolic sunt cunoscuti de ceva vreme, cel mai important este reprezentat de rezistenta la insulina. Datorita rezistentei la insulina persoanele care au sindrom metabolic au un risc crescut de mortalitate datorita bolii coronariene. Prin toti acesti factori sindromul metabolic favorizeaza cresterea riscului cardiovascular, motiv pentru care trebuie depistat precoce. Sindromul metabolic este denumit si sindromul X, sindromul rezistentei la insulina, sindromul hipertensiunii sau sindromul excesului de catecolamine.

Aproximativ 35% din participantii la studiu au declarat in chestionarele pe care le-au completat, privind obiceiurile alimentare, ca beau cel putin o sticla de suc acidulat pe zi.

Este foarte important controlul factorilor de risc astfel se recomanda:
- controlul greutatii corporale – mentinerea indicelui de masa corporala (IMC) < 25kg/m2; scaderea trigliceridelor serice < 150 mg/dl; controlul tensiunii arteriale; mentinerea glicemiei; cresterea valorii colesterolului bun (HDL colesterol > 40 mg/dl si > 50 mg/dl la femei)