Oamenii de stiinta au descoperit si o latura pozitiva a tutunului. Dupa ce este modificata genetic, planta de tutun contine o proteina anti-inflamatorie, numita Il-10, care ajuta la tratarea pacientilor cu diabet de tip 1 insulino-dependenti sau cu diferite afectiuni autoimune.
Liderul echipei de cercetatori de la Universitatea din Verona, Mario Pezzotti sustine ca aceste plante ar trebuie produse la nivel international, deoarece mediul vegetal este principalul producator de proteine.
Cu toate ca grupul de cercetatori europeni a analizat mai multe plante, se pare ca tutunul este cel mai eficient. „Tutunul este o planta fantastica deoarece este usor de transformat genetic si se regenereaza usor, cu ajutorul unei singure celule”, sustine Pezzotti.
Aceste descoperiri au atras atentia si giganticului producator de tigarete din America, Philip Morris, care finanteaza organizarea unei conferinta in iunie la Verona, cu tema „Puterile medicale ale plantei de tutun”.
Pe viitor cercetatorii vor sa verifice daca doze mici din acest compus alaturi de un altul numit GAD65, obtinut tot din tutun, ajuta la prevenirea diabetului zaharat.
Compania Diamyd din Suedia deja se afla in faza de testare a unui vaccin eficient in tratarea diabetului, care are la baza compusul GAD65.