Un studiu realizat de cercetatorii de la universitatea British Cloumbia impreuna cu un grup de cercetatori de la institutul British Columbia Cancer Agency, releva faptul ca terapiile sistemice folosite in tratarea cancerului de san metastazic au reusit in ultima decada sa imbunatateasca rata de supravietuire.
Femeile diagnosticate la sfarsitul anilor 1990 cu cancer de san metastazic decat cele diagnosticate la inceputul anilor 90 au sanse mai mari de supravietuire, datorita evolutiei tehnologice si cu aceasta a aparitiei de noi metode de tratament.
Beneficiile de supravietuire - pana la 7,5 luni - au fost legate de introducerea in terapie a inhibitorilor aromati.
Cercetarile au fost efectuate pe un lot de 2.150 de femei cu varste de pana la 75 de ani dignosticate cu cancer de san metastazic.
Cercetatorii sustin ca imbunatatirile ratei de supravietuire au aparut in ciuda faptului ca o mare parte din femeile participante la studiu au fost expuse chimioterapiei de baza, care are tendinta de a scadea efectele chimioterapiei sistemice din faza metastazica a bolii.
Totusi ei avertizeaza ca asocierile rezultate in urma studiului nu pot fi atribuite unui singur agent terapeutic desi s-au inregistrat diferente cand au fost folositi noi agenti terapeutici, diefrente care se pare ca pot fi asociate cu imbunatatirea ratei de supravietuire.
Desi cancerul de san metastazic este inca o boala incurabila, concluziile studiului ofera speranta femeilor diagnosticate cu aceasta boala.