Barbatii care sunt parinti de fete, si nu de baieti, au un risc mai mare de a face cancer de prostata, sustin cercetatorii.
O echipa de cercetatori israelieni a descoperit ca barbatii cu trei fiice si nici un fiu au un risc cu peste 60% mai mare fata de ceilalti barbati sa faca cancer de prostata.
Insa, in Jurnalul Institutului National de Cancer se sustine ca, de fapt, cauza poate fi cromozomul Y, nu actul in sine de a avea copii de sex masculin sau feminin.
Expertii englezi spun ca o cauza genetica obisnuita poate afecta atat riscul de cancer cat si faptul ca un barbat sa fie tata de fete.
Cancerul de prostata este cel mai obisnuit tip de cancer, cu mai mult de 30.000 de noi cazuri in Marea Britanie in 2003.
Acesta afecteaza prostata, care este situata langa vezica urinara si care produce una dintre componentele spermei.
Cercetatorii israelieni au observat mai mult de 38.000 de barbati si au comparat familiile a 712 persoane diagnosticate cu cancer de prostata cu cele ale altor barbati.
In comparatie cu barbatii care au cel putin un fiu, numarul celor care sunt parinti doar de fete si au cancer de prostata este cu aproximativ 40% mai mare. Riscul creste cand un barbat are 3 sau mai multe fiice si nici un fiu.
Cercetatorii au cautat si alte explicatii pentru aceasta aparenta diferenta.
Deoarece problemele cu prostata sunt adesea detectate cand un barbat face un control de rutina, cercetatorii sugereaza ca este posibil ca faptul de a a avea fete poate incuraja un barbat sa fie mai atent cu propria sanatate.
Oricum, nu exista un motiv clar care sa sustina aceste explicatii si cercetatorii sugereaza ca o cauza genetica poate contribui atat la nasterea de fete cat si la riscul de cancer.
In concluzie, este un studiu interesant, cu certitudine atrage atentia, dar deocamdata nu se constituie intr-un sfat util pentru barbati inainte ca studii genetice complexe sa fie efectuate.
De asemenea, ar trebui efectuate studii asemanatoare si in alte tari.