Medicamente folosite impotriva HIV impiedica aparitia cancerului de col uterin in laborator

Cercetatorii britanici au afirmat ca medicamentul cel mai frecvent utilizat impotriva HIV poate preveni de asemenea si cancerul de col uterin putand fi utilizat sub forma unor creme cu actiune anti canceroasa. Cercetatorii de la Universitatea Manchester au dovedit ca medicamentul lopinavir, un inhibitor de proteaza folosit in tratamentul infectiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV), pare sa aiba si un efect antiviral selectiv impotriva papiloma virus uman (HPV) in conditii de laborator (in vitro). Lopinavirul apartine clasei de medicamente anti HIV, fiind un inhibitor de proteaza.
Acesta este o componenta importanta a laboratoarelor Abbott, iar denumirea comerciala a acestuia fiind Kaletra. Dr. Ian Hampson si colegii sai din Manchester considera ca lopinavirul poate fi aplicat local sub forma unei creme sau a unui diafragm, oferind o alternativa pentru chirurgie in cazul femeilor cu leziuni precanceroase la nivelul colului uterin. Cu toate acestea inca nu s-au efectuat studii clinice. Rezultatele preliminarii ale echipei de cercetatori vor fi publicate in aceasta luna in jurnalul „Anti-Viral Therapy” si de asemenea vor fi prezentate la International HPV Meeting din Praga, in 5 septembrie.
Companiile de medicamente Merk si GlaxoSmithKline au introdus recent pe piata vaccinuri pentru prevenirea imbolnavirii cu HPV, care cauzeaza cele mai multe cazuri de cancer cervical. Cu toate acestea, Dr. Hampson afirma ca nu toate femeile ar trebui sa fie vaccinate si nici toate leziunile nu pot fi prevenite cu ajutorul vaccinurilor, de aceea ramane deschisa optiunea de a alege unele terapii nechirurgicale, cum ar fi si cremele cu aplicare topica propuse de echipa de cercetatori britanici.