Ce este alimentatia rationala si ce alimente sunt necesare in dieta copilului?
O dieta sanatoasa, rationala, include o varietate de alimente care ofera copilului energia si nutrientele necesare unei dezvoltari psihosomatice normale. O alimentatie corespunzatoare nu semnifica doar consumul unor "alimente sanatoase", putand fi consumate o varietate de alimente atat timp cat dieta ramane variata, echilibrata si este consumata in cantitati moderate.
Copii, prezinta chiar de la nastere un mecanism intern de reglare al consumului de mancare, astfel ca nou nascutii si sugarii au capacitatea de a semnala aparitia foamei (de obicei prin plans) si de asemenea stiu cand sunt satui si astfel se opresc din alimentare (prin controlul unor semnale interne care indica satietatea). Odata cu inaintarea in varsta copii au capacitatea de a-si doza alimentele in functie de necesitatile fiziologice specifice varstei.
Cum pot mentine parintii o dieta sanatoasa a copilului?
Cand vine vorba despre o alimentatie sanatoasa, responsabilitatile sunt impartite intre parinti si copil, astfel ca indiferent de greutatea copilului (normo, sub sau supraponderal) sunt recomandate urmatoarele:
- parintii trebuie sa ofere copilului o paleta cat mai variata de alimente impartite pe mese si ore regulate. Parintii trebuie sa impuna copilului doar orarul (mese regulate) si tipul alimentelor consumate;
- copilul, poate decide singur cantitatea consumata, este indicat ca acesta sa fie lasat sa manance pana se satura.
Dupa o perioada de educare alimentara (stabilirea unui orar al meselor), copilul va invata singur cat si cand poate sa manance. In timp acestia vor evalua si optiunile unei alimentatii sanatoase, vor putea selectiona anumite alimente, de asemenea se vor obisnui cu obiceiurile alimentare familiale.
Parintii pot sustine alimentatia rationala si echilibrata a copiilor precum si dobandirea unor obiceiuri sanatoase, prin urmatoarele:
- stabilirea unui program privind timpul liber, in special folosirea calculatorului sau privitul televizorului. Organizatiile internationale de pediatrie recomanda un timp de maxim 2 ore pe zi, alocate unor astfel de activitati. Parintii trebuie sa educe copii prin implicarea lor in alte activitati precum sportul, desenul sau cititul
- activitatea fizica regulata trebuie sa fie o actvitate de rutina in sanul familie
- sunt recomandate pe cat posibil mesele regulate la care iau parte toti membrii familiei, incercand sa se creeze o atmosfera placuta, pozitiva
- controlul medical regulat, cu monitorizarea taliei si greutatii corporale si stabilirea unei diete adecvate in functie de acesti parametrii.
Care sunt cauzele unei diete sarace, neadecvate?
Un numar mic al copiilor care au o alimentatie neadecvata atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ, sunt diagnosticati cu diferite boli organice care interfera cu alimentatia normala, insa cauzele implicate in majoritatea cazurilor de alimentatie neadecvata sunt cele de ordin social (posibilitati materiale reduse) sau familiale (educatie inadecvata).
Diversitatea alimentatiei
In cazul in care copilul este expus unei alimentatii nesanatoase (gen fast-food, sucuri artificiale), acesta este tentat sa renunte la restul alimentelor, de aceea este important ca parintii sa ofere copilului o varietate cat mai mare de alimente sanatoase.
Necesitatea alegerii alimentelor, este caracteristica copiilor a caror vointa nu este suficient de puternica pentru a refuza anumite produse alimentare. Copii mananca de obicei ceea ce vor si nu ceea ce li se impune, in functie de optiunile care le sunt oferite.
Statusul emotional
Chiar si o tulburare emotionala trecatoare si minora (anxietate, frica), poate sa declanseze o alimentatie excesiva sau dimpotriva insuficienta.
Cantitatea alimentelor variaza in functie de varsta si efortul fizic zilnic (consumul de energie), astfel ca spre exemplu acesta poate sa consume dimineata o cantitate mare de alimente, ca apoi seara sa manance mult mai putin; acelasi copil poate sa inverseze cantitatile de alimente in urmatoarele zile in functie de efortul fizic depus. Parintii trebuie sa accepte acest comportament alimentar, pentru ca este normal, in special in perioada de crestere astfel ca nu este indicata alimentatia fortata.
Parintii nu trebuie sa se ingrijoreze nici in cazul copiilor care au o dieta sanatoasa, dar redusa cantitativ, acestia avand nevoie de mai putine calorii pentru a-si desfasura activitatile zilnice obisnuite. De asemenea, alti copii de aceeasi varsta consuma cantitati mai mari de alimente decat in mod normal.
O dieta neadecvata, este cauza cea mai frecventa a sindromului de malnutritie (afectiune caracterizata prin dezvoltate staturo-ponderala necorespunzatoare varstei, datorita deficitului alimentar de vitamine si nutriente alimentare). De asemenea, alimentatia irationala poate duce la aparitia obezitatii, care are implicatii socio-emotionale si mai ales de sanatate, importante.
Copii subnutriti - dezvolta imunosupresie dobandita (datorita deficitului de vitamine si nutrienti necesari unei bune functionari a sistemului imun), fiind astfel predispusi diferitelor afectiuni, in special infectioase.
Copii supraponderali - au un risc crescut de a dezvolta diferite afectiuni cronice (care apar la maturitate sau chiar in adolescenta tarzie), precum hipertensiune arteriala, dislipidemia (in special hipercolesterolemia), diabetul zaharat de tip 2 (aparut la maturitate si care se trateaza prin dieta alimentara sau antidiabetice orale, insulina fiind necesara doar in cazurile complicate si decompensate), astmul bronsic si apneea de somn (oprirea respiratiei pentru cateva secunde in timpul somnului, frecvent asociata cu obezitatea).
Copii malnutriti - subponderali (in special copii cu tulburari de alimentatie), au un risc crescut de a dezvolta osteoporoza, amenoree (lipsa menstruatiilor) iar in cazuri severe disfunctii ale altor aparate si organe, precum inima sau ficatul.
Dieta in cazul copiilor supraponderali
Termenul de copil supraponderal sau de copil cu tendinta de a dezvolta obezitate este folosit de medici in cazul copiilor cu o greutate necorespunzatoare varstei si staturii lor. Greutatea corporala este de obicei masurata prin calculul indicelui de masa corporala (IMC) care raporteaza greutatea la inaltime. In cazul parintilor ingrijorati in legatura cu greutatea copilului este recomandat un consult medical (la medicul de familie sau medicul pediatru) in care sunt evaluati indicii de crestere si se discuta de asemenea despre obiceiurile alimentare ale copilului si despre istoricul medical al acestuia.
In cazul in care copilul prezinta de la nastere o valoare mare a indicelui de masa corporala, acest lucru nu trebuie sa-i ingrijoreze pe parinti, acestia fiind parametrii care se incadreaza in limite normale intr-o populatie data.
Daca indicele de masa coporala s-a modificat brusc in sens pozitiv, copilul are un risc crescut de a devenii supraponderal, de aceea este importanta monitorizarea regulata a parametrilor de crestere.
In cazul copiilor care au un istoric familial de obezitate riscul de a deveni supraponderali creste odata cu varsta.
Copii supraponderali au de asemenea un risc crescut de a dezvolta in timp anumite afectiuni sau complicatii precum hipertensiunea arteriala sau diabetul. In cazul in care medicul sugereaza o problema legata de greutatea corporala, acesta poate sa recomande consiliere nutritionala si un program zilnic de exercitii fizice. Sunt de asemenea importante controalele medicale regulate pentru a putea observa din timp orice problema de sanatate asociata obezitatii.
Abordarea copiilor supraponderali
Asociatiile internationale de pediatrie si nutritie precum si organizatiile internationale de prevenire a bolilor cardiovasculare au pus la punct diferite protocoale destinate tratarii copiilor supraponderali. Toate aceste ghiduri au in final un scop comun si anume: decat sa se exercite o presiune exagerata asupra copiilor supraponderali in scopul unei pierderi semnificative in greutate este suficient sa se incerece mentinerea greutatii prezente ca apoi odata cu cresterea in inaltime sa se ajunga la parametrii costitutionali normali.
Dietele cu o restrictie calorica severa sunt recomandate doar in cazul copiilor cu obezitate morbida (IMC > 35, in mod normal IMC <25).
Cum pot fii ajutati copiii supraponderali?
Parintii au o mare responsabilitate privind stilul de viata al copiilor.
Alimentatia echilibrata este elementul cel mai important in prevenirea obezitatii.
Sunt recomandate urmatoarele:
- eliminarea din dieta zilnica a bauturilor si alimentelor cu adaos de zahar (bauturi energizante, sucuri de fructe si cocteluri imbogatite cu zahar, dulciuri concentrate). Acest lucru este important in cazul copiilor a caror sursa energetica provine din consumul acestor produse alimentare, eliminarea lor are ca efect scaderea in greutate
- interzicerea unor alimente nu are intodeauna efectul scontat, acest lucru sporeste curozitatea copilului, astfel ca acestia vor incerca sa consume aceste alimente pe ascuns ori de cate ori vor avea ocazia
- responsabilitatile legate de pastrarea unei diete corespunzatoare trebuie impartite intre parinti si copii. Copilul poate sa aleaga liber dintre optiunile alimentare pe care i le ofera parintii
- stabilirea unui orar regulat al meselor si evitarea gustarilor la ore nepotrivite este extrem de importanta in mentinerea unei greutati corporale normale. Parintii trebuie sa stie sa dozeze principiile alimentare in functie de varsta si exercitiul fizic zilnic (de exemplu, un exercitiu fizic excesiv necesita cresterea numarului de calorii)
- este recomandata o diversitate cat mai mare a alimentelor care pot fi consumate.
Stabilirea unei diete corespunzatoare se poate realiza dupa ghidul piramidei alimentare (in acest ghid alimentele sunt clasificate si recomandate in alimentatie in functie de nutrientele si caloriile care le contin):
- continutul caloric al alimentelor servite la masa trebuie sa fie corespunzator varstei copilului pentru a evita cresterea anormala in greutate;
- evitarea compensarii unor activitati, cu diferite alimente;
- este recomandat ca desertul servit la sfarsitul mesei sa aiba un continut caloric redus (iaurt de fructe, salata de fructe) si sa fie evitat consumul dulciurilor concentrate (bomboane, caramele etc.). De asemenea, este recomandat ca fiecare membru al familiei sa consume o singura portie de desert, astfel incat copilul sa nu fie tentat sa ceara o noua portie.
Este recomandata gasirea unui echilibru, a unei balante intre alimentele consumate si efortul fizic depus de copilul supraponderal.
Astfel se recomanda urmatoarele:
- exercitiu fizic regulat si evitarea sedentarismului
- reducerea timpului petrecut in fata televizorului si calculatorului precum si incurajarea activitatiilor in aer liber
- controlul medical regulat in special in cazul copiilor la care se suspicioneaza o afectiune asociata.
Sprijinul emotional si social al copiilor supraponderali
Odata cu inaintarea in varsta copilul realizeaza singur importanta pastrarii unei greutati normale. Statura longilina si greutatea corporala mica sunt idealurile societatii in care traim. Un numar destul de mare de copii si adolescenti sunt nemultumiti de aspectul fizic general, lucru frecvent intalnit chiar si in randul copiilor care nu au probleme de greutate. Copiii supraponderali sunt deseori tinta glumelor aparute in anturajul acestora, lucru care afecteaza profund respectul de sine si poate da nastere unor tulburari psihice, precum depresia.
Indiferent de parametri fizici ai fiecarui copil, pediatrii recomanda parintilor sa incerce sa-i ajute pe acestia in instituirea unei diete sanatoase si in acceptarea aspectului fizic al acestora.
Dezvoltarea unui stil de viata sanatos, cresterea increderii in sine precum si acceptarea aspectului fizic se realizeaza prin:
- evitarea criticarii in public a greutatii copilului. Felul in care parintii vorbesc despre aspectul fizic al copilului, fie in public, fie in particular, poate avea un impact neprevazut asupra asupra imaginii proprii. Este indicat ca in discutiile cu copilul sa i se explice acestuia importanta unei alimentatii echilibrate si astfel a pastrarii unei greutati normale;
- oferirea unui exemplu pozitiv in legatura cu un stil de viata sanatos care promoveaza activitatea fizica regulata, evitarea sedentarismului, precum si mentinerea unei alimentatii sanatoase;
- incurajarea copilului in participarea unor activitati extracuriculare, ca de exemplu sportul sau lectiile de actorie. Activitatea fizica poate ajuta la intarirea fizicului, precum si in cresterea increderii in sine. Copilul poate sa incerce mai multe tipuri de activitati sportive, pana cand gaseste unul care il atrage in mod deosebit. Lectiile de actorie sunt extrem de utile in cizelarea personalitatii si cresc de asemenea stima de sine si increderea in sine;
- incurajarea activitatilor sociale care au loc in comunitatile de provenienta, precum activitatile extrascolare (cercuri de poezie, pictura) sau implicarea in activitati religioase (corul bisericii);
- atentie in selectarea alimentelor, uneori fiind indicat ajutorul unui specialist nutritionist pentru stabilirea unor ghiduri alimentare.