Terapia ocupationala reprezinta o forma de tratament ce foloseste diverse activitari si metode specifice pentru a ajuta pacientul sa isi recastige independenta functionala in activitatile zilnice necesare vietii.
Prin acest tip de terapie se pot compensa anumite disfunctii si se poate diminua impactul pe care il lasa boala.
Este esentiala in reabilitarea pacientilor cu afectiuni neurologice.
Prin utilizarea unor tehnici specifice adaptate, terapia ocupationala sprijina pacientii sa isi depaseasca dizabilitatile ce pot aparea in cadrul bolilor neurologice.
De fapt, se iau anumite masuri ce ajuta pacientul sa isi compenseze disfunctiile si sa obtina un grad cat mai mare de independenta.
Trebuie facuta o evaluare initiala care sa identifice problemele pe baza carora se iau decizile terapeutice.
Trebuie observate activitatile pe care bolnavul le poate desfasura in comparatie cu starea lui de dinaintea problemei neurologice deja instalate.
Prin terapie ocupationala se antreneaza abilitatile de autoingrijire, dar si antrenarea pentru folosirea anumitor dispozitive auxiliare si modul de descurcare in activitatile casnice si lucrative.
Cum am precizat, se evalueaza activitatile pe care bolnavul le poate executa in prezent, dar trebuie tinut cont si de cat de activ si ce putea face in trecut.
Contribuie la implementarea unui stil de viata prin care pacientul este reintegrat in societate.
Se doreste optimizarea potentialului functional, cognitiv, dar si emotional.
Afectiuni neurologice tratate prin terapie ocupationala
Terapia ocupationala se adreseaza tuturor disfunctiilor.
Printre cele mai frecvente patologii in care este ea integrata amintim: atacul ischemic cerebral, traumatismele cranio-cerebrale si vertebrale, bolile reumatismale inflamatorii, amputatiile si diversele tuburari neuromotorii ce apar si in afectiunile neurologice.
Printre afectiunile neurologice tratate prin terapie ocupationala se regasesc urmatoarele:
Accidentul vascular cerebral
Post AVC, o persoana poate ramane cu multiple deficiente.
Prin intermediul terapiei ocupationale pacientul este reinvatat cum sa execute tehnici de baza precum imbracatul si spalatul.
Se poate pune accent si pe transferurile independente prin care pacientul este invatat cum sa isi schimbe pozitia in spatiu sau cum se poate muta de pe o suprafata pe alta.
Initial se incepe cu tehnici de autoingrijire simple precum spalat pe dinti si alimentat si se trece ulterior la cele mai complexe precum imbracat.
Boala Parkinson
Boala Parkinson se caracterizeaza cel mai frecvent prin tremor de repaus, rigiditate musculara si tulburari de echilibru.
De asemenea, este afectata in stadii mai avansate mimica fetei, volumul vocii, deglutitia, chiar si scrisul. Este o patologie care da atat simptomatologie motorie, cat si non-motorie.
Printre strategiile utilizate pentru a compensa tremorul este utilizarea de tacamuri special adaptate.
Pentru imbunatatirea scrisului se pot face exercitii de scris cu ochii inchisi.
Pentru imbracat trebuie alocat suficient timp si concentrare. Se recomanda pozitia sezand pe scaun pentru a evita pierderea echilibrului.
Se recomanda haine cu putini nasturi sau fermoare. In cazul pantalonilor se pot alege modele cu banda elastica, nu cu nasturi sau fermoar.
Pentru incaltat se poate folosi o limba de pantofi lunga, iar pentru punerea si scoaterea sosetelor sa se foloseasca un instrument ajutator precum niste tije speciale.
In ce priveste alimentarea, trebuie adoptate pozitii comode si folosirea unei vesele si ustensile adaptate. De exemplu, se pot folosi cani sau pahare mai adanci care sa nu permita varsarea continutului.
Scleroza multipla
Persoanele cu scleroza multipla se confrunta cu slabiciune musculara generalizata, oboseala, probleme de vorbire si deglutitie.
In cazul lor, este necesara crearea unor planuri de economisire a energiei.
Principiile de conservare a energiei au fost rezumate in literatura de spedialitate ca fiind “cei patru P”- planificare, prioritizare, periodizare, pozitionare.
Planificarea cuprinde notarea programului intr-o agenda pe care sa o foloseaza pentru a isi organiza activitatile zilnice si pentru a evita suprasolicitarea.
Prioritizarea se refera la necesitatea efectuarii unei sarcini si eliminarea ei daca nu este esentiala.
Prin periodizare se intelege ritmul de desfasurare a unei activitati si cantitatea de energie utilizata de-a lungul unei zile.
Astfel, efortul trebuie dozat in functie de oboseala, iar pozitionarea se refera la adoptarea unor pozitii adecvate ale corpului si utilizarea de dispozitive ajutatoare care reduc efortul fizic (baston).
Traumatisme cranio-cerebrale
In functie de tipul leziuni, deficitele pot fi variate.
Probleme comune sunt tulburarile cognitive si pierderile memoriei.
Astfel, contributia terapiei ocupationale este data de antrenamentul cognitiv si dezvoltarea de strategii pentru organizarea activitatilor zilnice.
Tehnicile moderne folosite in terapia ocupationala sunt din ce in ce mai actuale.
Realitatea virtuala (VR) contribuie la stimularea coordonarii motorii si la stimularea si antrenamentul cognitiv.
Acest tip de terapie presupune utilizarea unui mediu virtual in care pacientii efectueaza diverse activitati, care permit pacientilor sa practive miscari si sa isi dezvolte anumite abilitati.
Prin intermediul senzorilor performantele pacientului sunt imediat inregistrate si astfel progresul poate fi foarte usor urmarit. Acest timp de terapie contribuie la reducerea monotoniei exercitiilor conventionale.
De asemenea, folosirea de roboti prinde amploare din ce in ce mai mare si in Romania.
Utilizarea diversilor exoscheleti si a dispozitivelor robotice poate imbunatati reabilitarea pacientilor cu tulburari de mers si a celor cu probleme de mobilitate a membrelor superioare sau inferioare.
Totusi, in Romania terapia ocupationala este mai putin dezvoltata. Este frecvent combinata cu exercitiile de kinetoterapie.
Se pune accent pe utilizarea corecta a ortezelor, scaunelor rulante si a diverselor dispozitive pe care pacientul le poate folosi la domiciliu pentru a isi imbunatati calitatea vietii.
Terapia ocupationala joaca un rol important in reabilitarea pacientilor cu afectiuni neurologice, contribuind la recapatarea independentei.
Astfel, este important ca fiecare pacient sa aiba un plan terapeutic ce tine cont de performanta dorita.
Dezvoltarea domeniului si integrarea tehnicilor avansate reprezinta o necesitate in optimizarea domeniului de reabilitare neurologica atat in Romania, cat si la nivel international.
Desi un domeniu mai putin accesat in Romania, terapia ocupationala este necesara deoarece se axeaza pe evaluarea si tratamentul deficitelor motorii, senzoriale, cognitive si emotionale instale, ajutand pacientul suferind sa isi recapete functionalitatea pierduta in urma unei afectiuni neurologice.
Bibliografie
https://www.aota.org/about/what-is-ot
https://research.aota.org/ajot/article/70/3/7003395010p1/6163/Occupational-Therapy-Interventions-for-Adults-With