Biopsia reprezinta procedura medicala prin care se obtine material biologic dintr-un tesut pentru a fi examinat de catre un medic anatomopatolg cu scopul de a pune un diagnostic.
Cel mai frecvent este utilizat pentru diagnosticarea cancerului, fiind standardul de aur pentru diagnosticarea acestuia si fiind foarte putine situatii cand nu este folosita (de exemplu cancerul hepatic poate sa fie diagnosticat strict imagistic).
Aceasta furnizeaza informatii despre tipul unei tumori, agresivitatea acesteia, riscul de evolutie nefavorabila dar si indicatii legate de tratament.
In general ca si procedura variaza de la o simpla aspirare cu acul pana la excizia chirurgicala unei portiuni din tumora.
Biopsia cu ac fin
Aceasta foloseste un ac foarte subtire si o seringa pentru a extrage lichid si bucati mici din tumora.
Poate sa fie fie considerata o forma de testare citologica. Daca tumora este suficient de superficiala si poate sa fie palpata, medicul poate sa o biopsieze direct delimitand-o palpator.
Daca este profunda se pot folosi metode imagistice cum ar fi ecografia sau computer tomografia pentru a ghida biopsia.
In unele situatii se poate administra anestezic local pentru a preveni durerea.
Ca si avantaje putem mentiona lipsa necesitatii unei incizii, timpul rapid de analiza a probei dar ca si dezavantaj major mentionam posibilitatea ca procedura sa nu obtina suficient material pentru diagnostic.
Biopsia instrumentala
Aceasta foloseste un ac de dimensiuni mai mari si se poate aspira o bucata mai mare de tesut folosind pompe cu vacuum, crescand sansa unui diagnostic adecvat.
Aceasta necesita administrarea in prealabil a unui anestezic local.
Durata pana la aparitia rezultatelor poate sa fie mai lunga.
Biopsia incizionala si excizionala
Prin aceste tehnici chirurgul face o incizie la nivelul pielii pentru a indeparta fie o parte din tumora (biopsia incizionala), fie intreaga tumora (biopsia excizionala).
Aceasta se efectueaza fie cu anestezie locala, fie cu anestezie generala.
Laparoscopia
Aceasta procedura necesita una sau mai multe incizii la nivelul abdomenului.
Prin acestea sunt introduse trocare care permit trecerea unor dispozitive cu camere pentru a vizualiza cavitatea abdominala si ulterior sa permita introducerea de instrumente pentru biopsiere.
Laringoscopia
Consta in introducerea unui laringoscop (de cele mai multe ori un tub flexibil cu o camera la varf) pe la nivelul cavitatii nazale sau bucale pentru a fizualiza laringele si posibile leziuni sau formatiuni tumorale ce ar necesita biopsierea.
Endoscopia digestiva superioara
Prin aceasta procedura medicul introduce un endoscop (un tub subtire, flexibil cu o camera la varf) prin cavitatea bucala a pacientului pentru a vizualiza esofagul, stomacul si prima portiune a intestinului subtire.
Se poate aplica in prealabil un spray local anestezic.
Daca sunt identificare zone cu modificari se poate introduce prin camera de lucru a endoscopului un instrument pentru a punctiona zona respectiva.
In ultimii ani s-a dezvoltat encografia endoscopica, care permite vizualizarea in profunzime a peretelui tubului digestiv pentru a creste acuratetea biopsiei si pentru a permit si punctionarea ganglionilor adiacenti.
O alte tehnica dezvoltata este cea a endoscopiei cu banda ingusta, care permite printr-un filtru de culori sa identifice cu mai mare acuratete regiunile cu posibile modificari neoplazice.
Colonoscopia
Prin aceasta procedura se introduce endoscopul prin anusul pacientului pentru vizualizarea rectului si colonului astfel incat sa se poata identifica anomalii la acest nivel, care sa poata sa fie biopsiate.
Aceasta procedura se poate face si cu anestezie generala.
Pe langa rolul in diagnosticarea tumorilor la pacientii cu simptomatolologie specifica sau la care aceasta este identificata imagistic, aceasta poate sa fie folosita si ca metoda de screening, fiind recomandat ca toate persoanele peste 45-50 de ani sa efectueze periodic aceasta investigatie.
Pregatirea inainte de colonoscopie este esentiala pentru a permite vizualizarea adecvata a colonului, astfel ca recomandarile legate de alimentatie si preparatele care curata colonul trebuie respectate intocmai.
Toracoscopia
Aceasta procedura necesita una sau mai multe incizii la nivelul toracelui.
Prin acestea sunt introduse trocare care permit trecerea unor dispozitive cu camere pentru a vizualiza cavitatea pleurala si exteriorul plamanului si ulterior sa permita introducerea de dispozitive pentru biopsierea leziunilor si formatiunilor de la acest nivel.
Mediastinoscopia
Aceasta procedura necesita una sau mai multe incizii la nivelul toracelui.
Prin acestea sunt introduse trocare care permit trecerea unor dispozitive cu camere pentru a vizualiza cavitatea mediastinala, adica spatiul dintre plamani si ulterior sa permita introducerea de dispozitive pentru biopsierea leziunilor si formatiunilor de la acest nivel.
Bronhoscopie
Reprezinta procedura prin care bronhoscopul (un tub flexibil care prezinta o camera la capat ) este introdus prin cavitatea nazala preferabil sau prin cavitatea bucala pentru a vizualiza traheea si bronhiile.
Este efectuata pentru pacienti cu simptomatologie sugestiva de cai aeriene sau pentru cei la care s-a identificat imagistic o formatiune tumorala.
De asemenea se poate efectua si ecografie bronhoscopica pentru a biopsia ganglionii adiacenti cailor aeriene.
Cistoscopia
Este o procedura utilizata pentru identificarea si biopsirea tumorilor de vezica urinara si consta in introducerea unui cistoscop prin uretra, care ajunge in vezica si aici se poate localiza tumora si biopsia.
Biopsia cutanata
Biopsia prin razuire consta in recoltarea stratului cel mai superficial al pielii si este utilizata pentru carcinomul scuoamocelular si bazocelular.
Biopsia excizionala sau punch este cea care permite recoltarea de tesut mai din profunzimea pielii si este folosita pentru diagnosticul melanomului.
Acestea sunt proceduri rapide, ce pot fi facute in cabinetul medicului.
Biopsia osteomedulara
In cadrul acestei proceduri se introduce un ac de dimensiuni mari la nivelul unui os, care prezinta maduva hematogena, cel mai frecvent sacrul si sternul. Inainte de procedura se face anestezia locala a zonei prin care se va introduce acul.
Biopsia ganglionara
Orice ganglion din corpul uman poate sa fie biopsiat intr-o forma sau alta. Asftel se poate obtine material tisular prin aspiratie cu ac fin pana la indepartarea chirurgicala ganglionului.
Ganglionul biopsiat poate sa prezinte modificari cum ar fi cresterea in dimensiuni, indurare, aderenta la structurile adiacente, poate sa capteze substanta de contrast sau o forma de trasor nuclear sau poate sa fie identificat prin tehnica ganglionului santinela, prin care se injecteaza un material radioactiv, care este captat de primii ganglioni de pe traseul de drenaj limfatic al tumorii si este masurat nivelul de radioactivitate de la nivelul statiilor ganglionare.
Biopsia lichida
Aceasta are probabil cam cea mai usoara tehnica de recoltat, constand intr-o recoltare de sange, ca pentru orice alta analiza.
Aceasta se efectueaza deoarece celulele canceroase sau bucati din acestea se pot gasi in sange.
Astfel principalele teste vizeaza gasirea de:
- celule circulante tumorale
- material genetic, cum ar fi ADN-ul
- proteine din celulele canceroase
Nu in toate cancerele se poate folosi, dar in acelea in care se poate aceasta permite:
- identificarea precoce a cancerului
- urmarire raspunsului la tratament
- identificarea unei posibile recurente
- identificarea unor schimbari in structura celulelor canceroase
In general recoltarea unei biopsii poate sa determine sangerare de la locul punctiei, infectarea zonei dar si complicatii specifice pneumotorax si pneumonie in cazul bronhoscopiei si toracoscopiei, iritarea cailor aeriene in bronhoscopie si laringoscopie.
Demontare mituri biopsie
Cel mai frecvent in randul pacientilor exista frica ca in urma unei biopsii poate sa se extinda cancerul.
Acest aspect nu este adevarat, fiind demonstrat de numeroase studii.
Singura exceptie este cancerul testicular unde se prefera indepartarea directa a testicului cu suspiciune de cancer pentru a se pune diagnosticul pe acesta.
Modul de realizare a unei biopsii a devenit odata cu avansul medicinei tot mai diversificat, iar riscul de complicatii a scazut si putem obtine din ce in ce mai multe informatii dintr-o bucatica de tesut.
Bibliografie
https://www.cancer.org/cancer/diagnosis-staging/tests/biopsy-and-cytology-tests/biopsy-types.html
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/biopsy/art-20043922
https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/15458-biopsy-overview
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/skin-biopsy/about/pac-20384634
https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/4949-colonoscopy
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/endoscopy/about/pac-20395197
https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/17872-fine-needle-aspiration-fna