Hiperreactivitatea bronsica

Ce este hiperreactivitatea bronsica?

Hiperreactivitatea bronsica este un termen utilizat de catre medici pentru a descrie un tablou clinic similar astmului bronsic, insa fara sa fie diagnosticata aceasta afectiune sau alta patologie respiratorie.

Bronsiile sunt organe tubulare ramificate ce au rol in transportul aerului catre plamani; in hiperreactivitatea bronsica, acestea se inflameaza in prezenta a numerosi factori, ceea ce duce la ingustarea lor si implicit dificultati de respiratie.

Hiperreactivitatea bronsica nu este un diagnostic oficial, astfel ca nu are o definitie exacta.

Deseori pacientii aflati la risc de a dezvolta astm bronsic sau alta tulburare respiratorie vor avea initial aceasta stare de hiperreactivitate.

Semne si simptome

Simptomele experimentate de catre pacientii cu aceasta problema includ:

- Tuse cronica si nevoia permanenta de a indeparta mucusul din caile aeriene

- Dispnee (lipsa de aer)

- Wheezing, un sunet suierator in timpul expirului

- Disconfort toracic in timpul respiratiilor profunde

Deseori pacientii experimenteaza aceste simptome in timpul efortului sau dupa expunerea la factori ce ar necesita un efort respirator mai mare (exemplu: altitudine mare).

Cauze

Diversi factori declansatori, asa-numiti triggeri pot induce hiperreactivitatea bronsica.

Adesea insa hiperreactivitatea este o stare premergatoare unei patologii respiratorii inca nediagnosticate.

Situatiile ce pot evolua cu hiperreactivitatea bronsiilor includ:

- Alergii

- Infectii bacteriene

- Infectii virale

- Inhalarea unor substante chimice, parfumuri, fumuri

- Fumatul sau expunerea la fumul de tigara

- Efortul fizic, in special in randul persoanelor fara o conditie fizica buna

- Aerul rece, fierbinte, umed sau foarte variabil

- Instalarea unor patologii precum astmul bronsic, BPOC, bronsita cronica

Hiperreactivitatea bronsica poate regresa odata cu afectiunea de fond, daca aceasta poate fi vindecata (ex: infectii respiratorii).

Daca factorii declansatori persista sau daca este vorba de o afectiune respiratorie cronica, hiperreactivitatea bronsica poate deveni cvasi-permanenta.

Diagnostic

Discutati cu un medic daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra experimentati simptome, chiar daca sunt usoare. Examenul obiectiv ar trebui sa evidentieze afectiuni pulmonare, daca exista.

Hiperreactivitatea bronsica necesita insa diverse evaluari paraclinice pentru a fi diagnosticata si integrata intr-o patologie de fond.

Medicul va recomanda o combinatie dintre teste paraclinice precum:

Spirometria: spirometria este un test functional ce evalueaza cantitatea de aer ce intra si iese din plamani, prin bronsii, in timpul unei respiratii normale. Acest lucru orienteaza diagnosticul catre o disfunctie respiratorie si tipul ei. In hiperreactivitatea bronsica va fi de regula afectata expiratia.

Teste imagistice: testele imagistice sunt examinari neinvazive, nedureroase, ce permit vizualizarea plamanilor. Medicul va recomanda o radiografie pulmonara sau un CT toracic.

Analize de sange: anumiti parametrii din sange ne pot orienta catre anumite probleme precum infectiile, alergiile, inflamatia.

Teste alergologice: daca este suspicionata alergia, medicul va recomanda aceste teste Prick pentru a identifica substantele la care sunteti alergic si care declanseaza hiperreactivitatea bronsica.

Electrocardiograma: electrocardiograma evalueaza inima, permitand diagnosticul diferential al insuficientei cardiace

Teste de efort: in timpul unui test de efort, medicul poate evalua saturatia de oxigen in timpul efortului fizic de intensitate progresiv crescanda.

Diagnostic diferential

Deseori hiperreactivitatea bronsica este utilizata pentru a descrie modificarile bronsice intalnite la pacientii cu astm bronsic. Acestea sunt insa usor diferite.

Astmul reprezinta ingustarea cronica a bronsiilor si o productie excesiva de mucus, pe cand hiperreactivitatea bronsica este o conditie premergatoare astmului sau unei alte afectiuni respiratorii, fara sa fie cunoscuta cauza exacta.

Bronhopneumopatia obstructiva cronica sau BPOC intra de asemenea in diagnosticul diferential a pacientilor cu manifestari de inflamatie bronsica.

BPOC apare in general la fumatori si se manifesta prin tuse productiva cronica.

Hiperreactivitatea bronsica poate fi prezenta cu cativa ani inainte de instalarea obstructiei specifice.

Tratament

Hiperreactivitatea bronsica nu se trateaza intotdeauna, ci doar atunci cand simptomele sunt persistente sau se identifica o patologie de fond.

Tratamentul etiologiei este divers si depinde de multi factori, insa tratamentul pentru a ameliora simptomele acestor pacienti include:

Bronhodilatatoarele: acestea sunt medicamente de regula administrate inhalator ce ajuta la relaxarea si dilatarea bronhiilor, imbunatatind respiratia

Oxigenoterapie:  oxigenoterapia poate deveni necesara atunci cand saturatia perfierica de oxigen scade sub 90% in aerul atmosferic, fiind de cele mai multe ori o solutie temporara

Injectii de adrenalina: daca hiperreactivitatea bronsica face parte din tabloul unei alergii severe (soc anafilactic), injectia cu epinefrina (adrenalina) poate fi salvatoare

Corticosteroizii:  corticosteroizii reduc inflamatia bronsica, fiind un tratament eficient insa de scurta durata

Preventie

Hiperreactivitatea bronsica nu poate fi intotdeauna prevenita.

Puteti insa reduce riscul acesteia, precum si a altor patologii respiratorii, prin respectarea unor masuri precum:

- Evitati alergenii cunoscuti sau alti factori declansatori

- Luati tratamentul medicamentos prescris de catre medic

- Renuntati la fumat

- Purtati masca sau alt echipament de protectie, daca lucrati in medii toxice

- Antrenati-va corect, crescand progresiv intensitatea antrenamentelor

Prognostic

Prognosticul este cu siguranta dat de afectiunea respiratorie de fond. Hiperreactivitatea bronsica reprezinta insa, de cele mai multe ori, un stadiu incipent al patologiilor.

Astfel prognosticul pacientilor este unul favorabil, in general. Indepartarea factorilor declansatori va imbunatati de asemenea prognosticul.

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Mergeti la medic oricand aveti simptome persistente care va ingrijoreaza. In unele situatii mai severe ar fi ideal sa apelati la ajutor medical de urgenta.

Semnele de alarma sunt:

- Dificultati de respiratie

- Scaderea tensiunii arteriale

- Umflarea buzelor sau limbii

- Slabiciune brusc instalata

- Sincopa (lesin)

- Confuzie

- Durere toracica

Concluzie

Hiperreactivitatea bronsica nu este o patologie oficiala, insa aceasta se poate manifesta clinic, atat la adulti cat si la copii.

Atunci cand este suspicionata hiperreactivitatea bronsica, medicul pneumolog va cauta factori declansatori, dar si patologii respiratorii ce ar putea fi precedate de aceasta situatie.

Discutati cu medicul dumneavoastra despre optiunile de tratament, in functie de cauza identificata.

Bibliografie
https://www.verywellhealth.com/what-is-reactive-airway-disease-200611
https://www.healthline.com/health/reactive-airway-disease