Ficatul este un organ esential cu roluri diverse si foarte importante pentru supravietuire si buna functionare a organismului.
In fiecare zi acesta produce bila, converteste nutrientii alimentari, indeparteaza toxinele din sange, metabolizeaza grasimile, alcoolul si medicamentele, controleaza nivelul de hormoni si glucoza, depoziteaza fier si multe altele.
Acumularea prea multor toxine si "atacul" ficatului cu prea multi factori nocivi poate insa duce la deteriorarea acestuia, alterand functia hepatica.
Aceste leziuni hepatice pot fi temporare sau cronice, cu caracter permanent.
Atunci cand medicii vorbesc despre patologii hepatice, acestia se refera de regula la afectiuni cronice ce distrug tesutul hepatic progresiv, in timp.
Boala hepatica cronica evolueaza de cele mai multe ori prin aceste 4 stadii:
- Hepatita
- Fibroza
- Ciroza
- Insuficienta hepatica
Hepatita inseamna inflamatia tesutului hepatic, fiind primul raspuns al ficatului la traumatisme sau substante toxice.
Hepatita acuta este mecanismul de aparare a ficatului, prin care incearca sa indeparteze factorii nocivi si sa inceapa vindecarea.
Atunci cand inflamatia persista si se transforma in hepatita cronica vor aparea insa consecinte: progresia catre stadiul de fibroza hepatica.
Fibroza reprezinta procesul de cicatrizare a ficatului: benzi subtiri de tesut fibros se acumuleaza progresiv, ajungand sa ocupe o mare parte din tesutul hepatic.
Tesutul hepatic cicatrizat nu mai este functional, reducand semnificativ functia hepatica.
Totusi, un anumit grad de fibroza ramane reversibil atunci cand se intervine medical. In lipsa tratamentului si/sau continuarea factorilor de risc, fibroza evolueaza pana la ciroza.
Ciroza este stadiul final de fibroza, fiind ireversibila.
Ficatul poate sa fie complet lipsit de celule hepatice functionale, care sa ii asigure functiile, fiind insa inlocuit de tesut cicatriceal complet fara utilitate.
Ciroza poate ramane asimptomatica o perioada, dupa care incepe sa atace organismul.
Insuficienta hepatica se instaleaza atunci cand ficatul nu mai poate sustine organismul, fiind stadiul final. Ficatul este complet nefunctional si necesita inlocuit prin transplant hepatic.
Din pacate deteriorarea progresiva a ficatului si instalarea bolilor hepatice sunt destul de comune.
Cercetatorii estimeaza ca in jur de 4.5 milioane de adulti au un anumit stadiu de afectare hepatica, fiind produse pana la 2 milioane de decese in fiecare an din cauza insuficientei hepatice.
Barbatii tind sa faca mai frecvent boli hepatice, probabil din cauza unui stil de viata mai nociv.
Factorii principali ce duc la deteriorarea ficatului sunt:
Expunerea la toxine
Desi ficatul este responsabil de indepartarea toxinelor din sange, expunerea excesiva a organismului la astfel de substante poate fi daunatoare.
Toxinele pot include toxine alimentare, din produse chimice, substante corozive ce ajung in organism si multe altele.
Pentru a evita supraincarcarea hepatica, respectati normele de igiena alimentara si cititi ingredientele produselor pe care le folositi in casa (solutii de curatenie, detergent de rufe, produse de ingrijire personala etc).
De asemenea, evitati sa consumati alimente sau apa din surse ce nu sunt sigure.
Suplimente alimentare nocive
Doar pentru ca un supliment este marcat ca fiind "natural" nu inseamna ca acesta este bun pentru dumneavoastra.
Multe suplimente si produse pe baza de plante, precum ceaiurile, au fost asociate de-a lungul timpului cu deteriorarea hepatica. In SUA, 20% din cazurile de boli hepatice sunt cauzate de astfel de plante.
Astfel este esential sa discutati cu medicul dumneavoastra si sa cititi eticheta oricarui supliment pe care intentionati sa il luati.
In general medicii nu recomanda suplimentarea alimentara, ci ajustarea dietei in cazul unor deficite.
Consumul excesiv de alcool
Steatohepatita alcoolica reprezinta inflamatia ficatului din cauza consumului excesiv de alcool.
Acesti pacienti progreseaza rapid catre ciroza si cancer hepatic.
Deteriorarea hepatocitelor incepe de la consumul zilnic sau aproape zilnic a unor cantitati nu foarte mari, precum 3 pahare de bautura alcoolica.
Simptomele apar frecvent cand deja ficatul este intens deteriorat, uneori ireversibil.
Tulburarile metabolice
Obezitatea, diabetul zaharat si hipercolesterolemia sunt trei patologii metabolice frecvent asociate, fiind factori foarte daunatori pentru ficat.
Acestea sunt nocive atat separat, dar si impreuna, efectul lor negativ acumulandu-se.
Pacientii cu cel putin una dintre aceste probleme va avea incarcare lipidica a tesutului hepatic, care evolueaza spre ciroza si insuficienta hepatica.
Numita si steatohepatita non-alcoolica, aceasta este principala cauza de necesar de transplant hepatic la nivel mondial.
Istoricul familial de boli hepatice
Daca aveti sau ati avut un membru al familiei ce a experimentat afectare hepatica, este foarte posibil sa fiti mai vulnerabil la una dintre patologii.
Bolile genetice ce implica tesutul hepatic sunt desigur mai frecvent implicate in aceasta categorie: hemocromatoza, boala Wilson, deficitul de alfa1antitripsina.
Daca aveti istoric familial pozitiv de boli hepatice ar fi bine sa mergeti la o evaluare medicala chiar daca sunteti tanar si nu aveti simptome.
Ciroza hepatica si insuficienta hepatica sunt boli hepatice numite 'de stadiu terminal" din cauza pierderii capacitatii de regenerare a ficatului.
Tesutul hepatic nu se mai poate vindeca si necesita inlocuire prin transplant.
Pacientii cu ciroza hepatica au un risc semnificativ crescut de hipertensiune portala si cancer hepatic, inainte ca boala sa avanseze spre insuficienta hepatica.
Hipertensiunea portala apare atunci cand cicatrizarea ficatului ajunge si la vena porta. Vena porta este principala vena ce dreneaza ficatul catre sistemul venos principal al organismului.
Tensiunea crescuta din vena porta va induce rupturi si hemoragii interne ce pot induce un deces rapid al pacientului.
Cancerul hepatic sau carcinomul hepatocelular apare aproape exclusiv in randul pacientilor cu ciroza hepatica si deci boala hepatica cronica.
Intreg ciclul de inflamatie, reparare si cicatrizare modifica in timp celula si o transforma in celula maligna.
Cancerul hepatic ramane unul dintre cele mai frecvente cancere la nivel mondial, fiind o cauza majora de mortalitate a adultilor.
Tesutul hepatic este unul dintre cele mai importante tesuturi din organism, insa acesta poate fi usor lezat.
Factorii principali ce duc la deteriorarea ficatului sunt toxinele, alcoolul, patologiile metabolice cu depunere de lipide si bolile genetice.
Identificarea din timp a afectarii hepatice este esentiala pentru un prognostic cat mai bun si pentru a evita evolutia spre insuficienta hepatica si necesar de transplant hepatic.
Bibliografie
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/5-reasons-you-may-be-at-risk-for-liver-disease
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17179-liver-disease