Pericolele alergiei la ambrozie

Ce este alergia la ambrozie si cum se manifesta

In timpul ultimelor zile de vara si a primelor saptamani de toamna, aproximativ 50 de milioane de persoane experimenteaza simptome ale alergiei la ambrozie.

Acestea pot fi usoare, moderate sau severe, in special in randul pacientilor polialergici.

Pentru pacientii astmatici, alergia la ambrozie poate decompensa patologia si poate deveni amenintatoare de viata.

Alergia la ambrozie reprezinta alergia la polenul ambroziei. Ambrozia este o planta puternica, o singura astfel de planta putand produce 1 bilion de particule de polen.

Alergiile apar atunci cand sistemul imun al pacientului crede ca o anumita substanta, in acest caz ambrozia, este un agent periculos.

Sistemul imun se declanseaza si astfel apar semne si simptome specifice.

Prevalenta

Perioada cheie in care apare aceasta alergie cuprinde luna august si pana la inceputul lunii noiembrie.

De asemenea, simptomele alergiei tind sa se inrautateasca in timpul zilei si in zilele calde, uscate.

Statisticile estimeaza ca pana la 1 din 5 oameni din SUA si Europa sunt alergici la ambrozie, aceasta fiind una dintre cele mai frecvente alergii sezoniere.

Semne si simptome

Alergia la ambrozie poate produce tablouri clinice diferite si de intensitate variata.

Uneori aceasta se poate manifesta ca o raceala, cu rinoree si tuse, care insa dureaza mai mult de o saptamana si este in relatie directa cu expunerea la ambrozie.

Daca aveti aceasta alergie, simptomele se vor declansa de regula atunci cand particulele de polen de ambrozie vor fi in aer, lucru care se intampla in special in timpul zilei.

Semnele si simptomele posibile includ:

- Rinoree: secretie nazala abundenta dar limpede, transparenta

- Nas infundat sau congestie nazala: doua dintre cele mai comune si deranjante simptome. Pacientii pot avea ulterior tulburari de respiratie si de filtrare a aerului

- Rinoree postnazala: secretie nazala ce se scurge catre faringe, in spatele cavitatii orale

- Stranut, uneori foarte repetitiv si sever

- Mancarime nazala, oculara, auriculara si chiar si la nivelul cavitatii orale

- Lacrimare oculara, congestie la nivelul conjunctivelor

- Stare de iritabilitate, oboseala

- Tulburari de somn din cauza simptomelor

- Lipsa apetitului, tulburari de alimentare si anorexie secundara

Cazurile mai severe se regasesc in randul pacientilor care au astm bronsic si alergie la ambrozie, caz in care si astmul poate fi de tip alergic.

La acesti pacienti, particulele de polen de ambrozie declanseaza nu doar simptome alergice, cat si cele ale astmului.

Astfel pacientii pot avea exacerbari de astm bronsic cu crize simptomatice severe chiar si in fiecare zi sau de cate ori sunt expusi la ambrozie.

Pericolele alergiei la ambrozie sunt mari pentru aceasta categorie de pacienti in special pentru ca numarul repetat de crize de astm va altera functia bronsica si calitatea respiratiei.

Acesti pacienti vor avea semne si simptome precum:

- Tuse

- Wheezing, un sunet suierator ce se aude in timpul expirului

- Dipsnee (lipsa de aer) de diferite grade

- Durere toracica sau disconfort toracic

- Transpiratii profuze

- Agitatie si anxietate

Mai mult decat atat, alergia la ambrozie poate cauza semne si simptome ale cavitatii orale: mancarime, tumefiere si incapacitatea de a manca anumite alimente.

Acest lucru apare intr-un subtip de alergie la ambrozie numit Sindrom de alergie orala si este declansat de anumite alimente ce declanseaza sistemul imun.

Aceste alimente contin proteine similare cu proteinele regasite in polen, ceea ce inseamna ca organismul nu poate face diferenta intre cele doua.

Cauze

Reactua alergica apare atunci cand sistemul imun al organismului identifica un agent ca un agent strain si periculos, semnele si simptomele fiind de fapt incercarea organismului de a indeparta acest agent.

Riscul de a dezvolta alergie la ambrozie este mai mare daca aveti istoric de astm bronsic sau dermatita, daca aveti si alte alergii sezoniere sau daca aveti istoric familial de polialergie.

De asemenea, unele alimente pot declansa aceeasi alergie, uneori pacientii fiind mult mai sensibili la alimente decat la particulele de polen din aer.

Cele mai incriminate alimente in declansarea alergiei sunt:
- Bananele
- Pepenele rosu
- Cartoful alb
- Dovlecelul
- Castravetele
- Semintele de floarea soarelui
-  Musetelul

Diagnostic

Medicii diagnosticheaza alergia la ambrozie pe baza simptomatologiei si a perioadei in care aceasta apare, dar acestia pot realiza si un test alergic specific.

Acest test presupune expunerea deliberata a pielii la polen: medicul alergolog va atinge pielea cu un extract de polen si asteapta o reactie.

Daca sunteti alergic, pielea se va inrosi, va aparea o tumefiere sau o leziune dupa aproximativ 15 minute de la atingere.

Uneori poate fi nevoie de testul de sange ce identifica anticorpii impotriva ambroziei.

Tratament

Alergia la ambrozie nu are un tratament curativ, iar pacientii vor avea aceasta problema posibil timp de tot restul vietii.

Tratamentul este insa important pentru a evita complicatii precum lipsa cronica de odihna din cauza simptomelor, leziunile cutanate permanente, lipsa de alimentare si anorexia.

Pacientii cu alergie la ambrozie si astm bronsic necesita intotdeauna tratament, atat tratament simptomatic anti-alergenic, cat si tratament de fond pentru astm, pentru a evita complicatiile amenintatoare de viata.

Exista atat medicamente eliberate cu prescriptie medicala, cat si medicamente uzuale ce pot fi achizitionate fara prescriptie.

Medicul este singurul in masura de a va recomanda o schema cat mai buna de tratament, folosind combinatii dintre urmatoarele:

- Medicamente antihistaminice: acestea blocheaza eliberarea de histamina, o substanta specifica alergiei, reducand astfel simptomele. Exista mai multe tipuri de antihistaminice, fiecare avand efecte secundare individuale

- Corticosteroizi: de regula aplicati local, sub forma de spray nazal, pentru a reduce inflamatia si congestia

- Inhibitorii de leucotriene: leucotrienele sunt de asemenea substante eliberate in cadrul reactiei alergice, iar inhibarea lor va ameliora simptomele

- Decongestionante: utilizate atunci cand pacientii se plang de nas infundat sau congestie conjunctivala

- Imunoterapie: in cazurile severe, medicul poate recomanda aceste injectii pentru alergie care ajuta sistemul imun sa construiasca o imunitate fata de alergen.

Tratamentul pentru astm bronsic cuprinde medicamente ce pot fi administrate in criza, dar si medicamente administrate cronic. Acesta este intotdeauna necesar pentru pacientii cu astm si alergie, acestia avand forme mai severe de alergie in perioada ambroziei.

Discutati cu medicul pneumolog pentru o optimizare a celor doua terapii.

Preventie

Desi prezenta ambroziei in aer nu poate fi prevenita, puteti lua cateva masuri pentru a evita expunerea excesiva. Aceste lucruri va vor ajuta sa evitati simptomele si complicatiile alergiei pe termen lung.

Astfel, incercati sa:

- Evitati mersul afara dimineata si in prima parte a zilei, atunci cand concentratia de polen este cea mai ridicata

- Tineti ferestrele inchise si utilizati filtre de aer precum cele HEPA, pentru o mai buna ventilare si filtrare a aerului din casa

- Purtati masca de protectie, ochelari de soare sau palarie atunci cand mergeti afara

- Faceti dus imediat dupa ce veniti de afara, pentru a indeparta particulele de polen de pe piele, par, haine. Nu uitati ca si animalele de companie pot deveni purtatori de polen

- Nu va uscati hainele afara in timpul perioadei alergenice

Concluzie

Alergia la ambrozie este una dintre cele mai comune alergii sezoniere, fiind o adevarata problema pentru multe persoane.

Simptomele variaza si pot deveni severe si indelungate, afectand calitatea vietii pacientului.

Apelati la ajutorul unui medic alergolog pentru a invata cum sa gestionati aceasta alergie astfel incat disconfortul sa fie minim.

Bibliografie
https://aafa.org/allergies/types-of-allergies/pollen-allergy/ragweed-pollen/
https://www.webmd.com/allergies/ragweed-allergy