Cicatricile hipertrofice reprezinta cicatrici vizibile si palpabile, reliefate fata de nivelul pielii si deseori de culoare diferita fata de culoarea naturala a tegumentului din jur.
Cicatricea hipertrofica este un raspuns anormal de vindecare a unei rani si apare din cauza tesutului conjunctiv in exces ce se acumuleaza in regiunea unei leziuni.
In mod normal, o taietura sau leziune usoara ce a afectat doar stratul superficial al pielii se vindeca de la sine si uniform.
In timpul procesului de vindecare se formeaza un strat nou de piele. Atunci cand vine vorba despre leziuni mai profunde, organismul produce colagen pentru a vindeca rana.
In unele cazuri colagenul este in exces si va forma cicatrici reliefate, hipertrofice sau cheloide.
Diferenta cheie dintre o cicatrice hipertrofica si una cheloida este gradul de extensie a tesutului cicatriceal in jurul ranii initiale: cicatricea hipertrofica este cat se poate de localizata, in timp ce o cicatrice cheloida se va extinde mult in jurul leziunii.
Cicatricile hipertrofice apar mai frecvent in zone ale corpului unde pielea este intinsa: spate, piept, umeri, partea superioara a bratelor, coate si alte articulatii.
Acestea pot insa aparea oriunde exista o rana ce se vindeca vicios.
Din fericire, cicatricile hipertrofice nu induc probleme de sanatate si nu sunt amenintatoare de viata in vreun fel.
Aspectul fizic este deseori cea mai mare problema, insa pacientii pot experimenta si alte semne si simptome in functie de localizarea si dimensiunea cicatricilor.
Acestea includ:
- Cicatrici vizibile, tari la atingere si cu structura groasa, non-elastica, formate in locul unei rani recente/vechi
- Colorarea anormala a cicatricii si a tesutului din jur, in roz-violaceu
- Senzatie de iritatie, mancarime sau chiar durere pulsatila la nivelul cicatricii
- Limitarea miscarilor articulare, atunci cand cicatricea se gaseste deasupra unei articulatii
Orice rana din organism, inclusiv cele tegumentare, trece prin 3 faze de vindecare: inflamatie, proliferare si remodelare.
Tesutul cicatriceal se formeaza in timpul fazei de remodelare, cu ajutorul unor celule speciale precum fibroblastele si factorii de crestere.
Din motive inca incerte, unii pacienti pot avea dereglari ale acestor procese cu tendinta de exagerare a procesului de cicatrizare.
Cantitatea crescuta de colagen si scazuta de elastina duc intr-un final la formarea unor tesuturi groase, tari si rezistente in locul unei cicatrici normale.
Factorii ce cresc sansele unui pacient de a avea tendinta la cicatrici hipertrofice includ:
- Arsurile, in special arsurile de gradul 2 si 3; acestea produc rani mult mai dificil de vindecat
- Inflamatia sistemica, afectiune ce va altera procesele de vindecare
- Infectii ale ranilor care intarzie vindecarea
- Factori gentici ce induc o predispozitie la cicatrizare vicioasa, hipertrofica sau cheloida
Diagnosticul este unul accesibil si rapid, medicul dermatolog avand nevoie doar sa vada cicatricile pentru a identifica natura lor hipertrofica.
In cazuri complicate in care aspectul se modifica sau inrautateste, poate fi nevoie de o biopsie de la nivelul tesuturilor.
Scopul tratamentului cicatricilor hipertrofice este de a le aplatiza, de a inmuia tesutul si de a ameliora culoarea acestora.
Simptomele precum durerea sau mancarimea vor fi de asemenea ameliorate odata cu scaderea in dimensiuni a cicatricilor, insa vindecarea completa este rara.
Tratamentul se alege in functie de istoricul fiecarui pacient, deseori medicii alegand sa intervina asupra cicatricilor la cateva luni sau chiar un an de la formarea acestora.
Se crede ca in acest timp, chiar si cicatricile hipertrofice se pot vindeca de la sine.
Cele mai comune optiuni terapeutice includ:
- Injectiile cu corticosteroizi. Un tratament clasic pentru cicatricile hipertrofice, aceste injectii ajuta la reducerea rezistentei tesutului si la aplatizarea acestuia. Injectiile se realizeaza intralezional, direct in cicatrice, dupa o anestezie locala prealabila. Sedintele de injectii sunt multiple, realizate o data la cateva saptamani.
- Terapia cu laser. Exista lasere avansate in cabinetele medicilor dermatologi si esteticieni, ce sunt din ce in ce mai des utilizate pentru a ameliora culoarea cicatricilor hipertrofice si cheloide. Acest laser tinteste vasele de sange de sub cicatrice, ajutand de asemenea la preventia formarii unor noi vase.
- Injectii cu bleomicina sau fluorouracil: acestea sunt medicamente puternice, de regula utilizate in oncologie, ce pot fi injectate in cicatrici. Celulele si fibrele de colagen sunt dizolvate relativ repede sub actiunea acestor medicamente.
- Crioterapie: un tip de terapie locala ce utilizeaza nitrogen lichid, un lichid foarte rece, pentru a ingheta si distruge tesutul cicatriceal.
- Interventie chirurgicala: in cazuri severe in care alte terapii nu au functionat, mici interventii chirurgicale de indepartare a cicatricii se pot realiza.
- Gel pe baza de silicon: in special in cazul cicatricilor hipertrofice recente sau pentru a preveni formarea de noi cicatrici, siliconul din unele creme si geluri poate fi utilizat.
Exista plasturi speciali ce contin astfel de gel, dar si produse cu aplicare topica, pe care medicul le poate recomanda in asociere cu tratamente specifice mai invazive.
Daca cicatricea hipertrofica a rezultat in urma unei arsuri, tratamentul va fi ceva mai anevoios si dificil.
Tratamentul arsurilor primeaza in acest caz, iar unele terapii sunt contraindicate in primele cateva luni, pana la vindecarea completa a arsurii.
Desi primele cicatrici hipertrofice nu pot fi intotdeauna prevenite, daca stiti deja ca aveti o tendinta la cicatrizare exagerata, puteti lua cateva masuri de protectie.
Incercati sa evitati orice rana electiva asupra pielii precum interventiile chirurgicale elective ce nu sunt necesare, tatuajele, piercing-urile.
De asemenea acordati o atentite sporita nutritiei si hidratarii zilnice pentru a ameliora capacitatea de vindecare a organismului.
Cicatricile hipertrofice sunt in principal o problema cosmetica, fara sa asocieze probleme de sanatate.
Totusi acestea va pot afecta stima de sine, sanatatea psiho-emotionala si va pot creea un disconfort in multe situatii.
Nu exista sanse ca o cicatrice hipertrofica sa devina maligna, insa este intotdeauna bine sa le investigati regulat cu ajutorul medicului dermatolog.
Tratamentul cicatricilor hipertrofice nu este intotdeauna necesar, ci doar daca acestea se afla intr-o regiune vizibila si va deranjeaza in orice fel.
Pentru a va imbunatati aspectul si pentru a evita inflamatia excesiva a cicatricilor, incercati sa le feriti intotdeauna de razele solare directe: purtati haine potrivite, aplicati creme cu factor de protectie solara atunci cand va expuneti si evitati saloanele de autobronzare artificiala.
Nu in ultimul rand, daca tocmai ati trecut printr-o interventie chirurgicala sau ati avut o rana tegumentara, puteti sa va ingrijiti rana intr-un mod cat mai eficient pentru a reduce riscul de cicatrizare vicioasa.
Recomandarile medicilor chirurgi includ:
- Mentineti rana curata; spalati regiunea cu apa si sapun, fara alte substante iritante
- Asigurati o usoara umiditate si hidratare buna a leziunii, in perioada de vindecare. Aplicati creme aprobate de catre medic si acoperiti rana in bandaje curate
- Schimbati-va bandajul zilnic conform recomandarilor si utilizati materiale non-adezive
- Continuati sa protejati locul oricarei incizii cu creme de protectie solara si solutii hidratante
Cicatricile hipertrofice sunt cicatrici reliefate, de dimensiuni mari si culori anormale, ce rezulta in urma unei vindecari vicioase.
Acestea nu sunt canceroase si nu sunt periculoase, insa factorul estetic poate deveni o reala problema pentru pacienti.
Discutati cu medicul dumneavoastra dermatolog pentru a afla optiunile de tratament disponibile.
Bibliografie
https://dermnetnz.org/topics/keloid-and-hypertrophic-scar
https://www.healthline.com/health/hypertrophic-scar-treatment