Cancerul si sarcina: riscuri si optiuni

Ce este si cum se manifesta cancerul in sarcina

Primirea unui diagnostic de cancer in timpul sarcinii este un fenomen rar, insa posibil.

De asemenea este posibil sa ramaneti insarcinata in timpul unui tratament oncologic pentru un cancer deja diagnosticat.

Asocierea celor doua situatii aduce provocari unice ce va pot impacta atat sanatatea, cat si sarcina.

Gestionarea unui cancer concomitent cu o sarcina este stresanta din punct de vedere psiho-emotional, iar pacientii vor avea multe intrebari ce trebuie adresate de catre specialisti.

Decizia dumneavoastra in legatura cu ce veti face cu sarcina si diagnosticul de cancer este una foarte personala si trebuie intotdeauna analizata impreuna cu persoanele dragi si cu o echipa medicala multidisciplinara.

Psihoterapeutul joaca un rol cheie pe parcursul tratamentului, iar medicul ginecolog si neonatolog, respectiv medicul oncolog, sunt cei in masura de a oferi cele mai bune sfaturi si recomandari medicale.

Tratamentul pentru cancer

In situatia in care aflati ca sunteti insarcinata in timp ce va aflati deja sub un tratament oncologic, trebuie sa aflati ca in principiu tratamentul poate continua.

Totusi, va fi cel mai probabil nevoie de o ajustare a tratamentului si de o recalculare a planului de tratament. Unele terapii oncologice, precum unele chimioterapice, impun riscuri asupra dezvoltarii fatului.

Daca se continua tratamentul, medicii vor recomanda o monitorizare mult mai atenta a fatului si a sarcinii, prin teste si ecografii mai frecvente.

Acestea vor ajuta medicii sa evalueze rata de crestere si dezvoltare a fatului si sa identifice din timp orice problema.

Tratamentul oncologic ales depinde in primul rand de tipul de cancer pe care il aveti si de gradul de raspandire: metastatic sau nu.

S-ar putea ca tratamentul sa fie interrupt sau amanat o perioada, acest lucru neavand semnificatie mare pentru cancer, dar rol important pentru a permite dezvoltarea fatului in special in primele etape.

Cele doua tipuri principale de tratament sunt chimioterapia si radioterapia. Unele cancere pot beneficia si de interventii chirurgicale, asupra carora medicii chirurgi vor decide daca este sigur in timpul sarcinii sau nu.

Chimioterapia se bazeaza pe medicamente cu potential toxic mare, multe dintre ele toxice si pentru fat; exista insa chimioterapice ce nu traverseaza placenta, iar atunci cand este controlata doza si intervalul de administrare, tratamentul poate continua.

Radioterapia insa foloseste raze emise catre locul tumorii; este o forma de iradiere toxica, ce compromite sistemul imunitar si interfereaza cu dezvoltarea atunci cand este aplicata fatului.

Daca tumora maligna se afla insa intr-o regiune a corpului ce nu include pelvisul si abdomenul, radiatiile pot fi aplicate tintit, fara sa fie atins fatul.

Decizia si modul in care se va desfasura terapia concomitent cu sarcina apartine in primul rand pacientei; unele paciente decid sa amane tratamentul oncologic, in timp ce altele decid sa faca un avort daca sarcina este in stadii incipiente.

Apelati la specialisti pentru a va ajuta sa luati astfel de decizii si luati-va cat mai mult timp inainte de a raspunde.

Planul nasterii

Diagnosticul de cancer si tratamentul acestuia pot schimba planul initial al sarcinii, nasterii, alaptarii etc.

Inducerea travaliului si nasterea prematura pot fi necesare, iar calea de nastere vaginala poate sa nu mai fie sigura pentru mama si fat.

Medicul oncolog si medicul obstetrician vor lucra impreuna pentru un rezultat cat mai bun.

Tipul de tratament oncologic, momentul acestuia si regiunea din organism asupra careia se aplica vor determina daca veti putea alapta dupa nastere sau nu.

Unele chimioterapice trec in laptele matern si astfel interzic alaptarea, iar altele pot chiar impiedica producerea laptelui.

Uneori insa, in cazuri mai complicate, medicii pot recomanda intreruperea sarcinii pentru ca tratamentul oncologic sa ramana eficient.

In aceste situatii mama va trebui sa treaca prin emotii si procese dureroase din punct de vedere psiho-emotional, insa uneori avortul este singura optiune.

Fertilitate si sarcini viitoare

Cancerul si tratamentul sau pot afecta abilitatea de a avea copii in viitor, indiferent de prezenta sau nu a unei sarcini actuale.

Atat chimioterapia, cat si radioterapia pot produce leziuni ale organelor reproducatoare si astfel pot reduce fertilitatea.

Discutati cu medicul dumneavoastra despre impactul terapiei asupra fertilitatii si exprimati-va dorinta de a avea copii in viitor.

Puteti de asemenea apela la specialisti in fertilitate pentru a primi informatii cu posibilitatile din viitor.

Uneori tratamentul oncologic este mai important pentru a asigura viata si sanatatea pacientei, astfel ca beneficiile depasesc riscurile precum cel de infertilitate.

Totusi, istoricul de cancer nu va elimina complet sansa de a avea o sarcina viabila si un copil in viitor. Exista insa unele limitari precum momentul in care puteti incepe sa concepeti.

Acest lucru depinde de multi factori precum tipul de cancer, agresivitatea acestuia si tratamentul urmat.

Unii specialisti recomanda o asteptare de 6 luni pana la 2 ani de la terminarea tratamentului si pana la incercarea unei sarcini.

Aceasta perioada este necesara pentru ca ovulele sa fie recuperate, sanatatea generala imbunatatita si, de asemenea, pentru a se asigura ca nu apar recidive ale cancerului.

Astfel, in perioada imediata dupa tratamentul oncologic este recomandat sa folositi metode de contraceptie, conform indicatilor medicului.

Nu in ultimul rand, in ceea ce priveste transmiterea cancerului catre viitorul copil, studiile arata ca, chiar si in cazurile in care ambii parinti au istoric de cancer, riscul copilului este acelasi cu riscul populatiei generale.

Un procent mic dintre cancere (5%) sunt cauzate de o gena mostenita, in ceea ce se numeste cancer cu transmitere familiala.

Gena mutanta creste riscul de cancer, insa chiar si asa dezvoltarea bolii nu este sigura.

Daca aveti ingrijorari in acest sens, puteti discuta cu un genetician si bineinteles, cu medicul dumneavoastra oncolog.

Concluzie

Suprapunerea unui cancer cu o sarcina nu este, cu siguranta, o situatie usor de gestionat.

Atat pacienta si apartinatorii, cat si echipa medicala, pot intampina dificultati si pot fi nevoiti sa ia decizii grele, cu puternic impact emotional.

Echipa multidisciplinara si ajutorul unui psihoterapeut va pot ajuta pe parcursul intregului proces.

Exista multe cazuri in care sarcina poate fi dusa pana la capat fara riscuri majore pentru fat, in timp ce tratamentul oncologic continua in mod cat mai eficient.

Bibliografie
https://www.cancervic.org.au/get-support/living-with-cancer/pregnancy
https://www.msdmanuals.com/home/women-s-health-issues/pregnancy-complicated-by-disease/cancer-during-pregnancy