SUA lanseaza o alerta de risc de infectie cu Salmonella in urma consumului de rosii crude

Administratia americana pentru Alimente si Medicamente (The Food and Drug Administration, FDA) a lansat la sfarsitul saptamanii trecute un avertisment la nivel national in legatura cu riscul de infectare cu salmonella in urma consumului anumitor soiuri de rosii crude, transmite AFP.

FDA, agentia americana pentru reglementarea comercializarii produselor alimentare, a inregistrat de la mijlocul lunii aprilie cel putin 145 de cazuri de persoane din Statele Unite care sufera de o forma rara de infectie cu bacteria Salmonella Saintpaul. Dintre acestea, 23 de persoane au necesitat spitalizare.

Recomandarea se refera in special la rosiile rotunde si rosiile alungite (soiul Roma), in functie de zona de provenienta, si este adresata atat consumatorilor, cat si vanzatorilor si restaurantelor. Numai culturile din anumite zone sunt vizate.

Lantul de fast-food McDonald's a anuntat luni ca retrage imediat si in totalitate rosiile crude din sandwichuri, ca masura de precautie. McDonald's a precizat ca, potrivit informatiilor de care dispune, niciunul dintre clientii sai nu a fost infectat. Lantul de restaurante continua sa serveasca rosii cherry in salate, deoarece aceasta varietate nu a fost vizata de avertismentul FDA.

"Securitatea si binele clientilor nostri reprezinta o prioritate. Ne cerem scuze pentru neplacerile pe care le-ar putea provoca aceasta (decizie - n.red.), dar siguranta si securitatea alimentara la McDonald's nu pot fi compromise", se arata intr-un comunicat al companiei.

Si alte lanturi de restaurante, ca Chipotle, dar si distribuitori, de exemplu Wal-Mart, au retras rosiile crude din meniuri si de pe rafturi.

FDA aminteste ca salmonella poate provoca infectii, uneori fatale, in special la copii si la persoanele in varsta. La persoanele sanatoase, infectia cu aceasta bacterie poate provoca febra, diaree, ameteli, varsaturi si dureri abdominale.