Metode de a combate pierderile de memorie in menopauza

Ce este menopauza

Daca sunteti o femeie cu varsta de cel putin 40 de ani, cu siguranta stiti ce presupune menopauza.

Menopauza reprezinta sfarsitul fertilitatii si implicit a ciclurilor menstruale si survine de regula in jurul varstei de 50 de ani.

Semne si simptome

Simptomele ce apar atunci cand se instaleaza menopauza sunt diferite de la femeie la femeie, insa cele mai comune includ transpiratiile nocturne, castigul in greutate, subtierea parului.

Mai rara, insa deloc surprinzatoare, este pierderea de memorie ce poate aparea odata cu menopauza.

Pierderile de memorie se pot asocia si cu alte semne cognitive precum dificultatile de concentrare, constituind ceea ce se numeste "creier incetosat".

Acestea sunt mai comune decat s-ar crede, insa multe paciente nu isi realizeaza problemele sau nu fac legatura cu menopauza.

Prevalenta

De-a lungul timpului s-au realizat numeroase studii ce urmareau legatura dintre menopauza si tulburarile de memorie, rezultatele fiind variate.

Un studiu de amploare a concluzionat ca 60% dintre pacientele de varsta medie raporteaza pierderi de memorie si tulburari de concentrare in anii pre-menopauza, dar si dupa.

Perimenopauza reprezinta perioada din jurul menopauzei, inainte si dupa.

Cercetatorii au corelat pierderile de memorie din perimenopauza si cu starile emotionale puternice specifice acestei perioade.

Se estimeaza ca aceste probleme cognitive sunt preponderent prezente in primul an de menopauza, pacientele observand dificultati in:
- Invatare
- Memorie de scurta durata
- Functii motorii
- Mentinerea atentiei

Desi initial s-a crezut ca pierderile de memorie din menopauza devin permanente, studiile recente au demonstrat imbunatatirea si reluarea functiilor cognitive odata cu trecerea timpului.

Deficitele cognitive pot varia ca si intensitate si sunt cauzate de dezechilibrele si schimbarile hormonale ce se regasesc pentru femeile in perimenopauza.

Totusi, exista diverse metode dovedite a fi eficiente in reducerea riscului de tulburari de memorie, in ciuda profilului hormonal dezechilibrat.

Tratament

Pierderile de memorie si dificultatea de a retine informatii noi sunt considerate perfect normale in timpul menopauzei.

Puteti observa ca ati uitat unde v-ati pus cheile sau aveti dificultati in a va aminti numele unei cunostiinte. Daca aceste pierderi va impacteaza insa in mod negativ viata de zi cu zi, ar fi bine sa mergeti la medic.

Consultul medical in timpul menopauzei este important, intrucat pierderile de memorie pot fi cauzate si de alte patologii mult mai grave. Astfel apelarea la ajutor specializat reprezinta prima metoda de tratament si de control al simptomatologiei menopauzei.

Dupa ce exclude alte cauze ale pierderilor de memorie, medicul va poate recomanda chiar si doar metode de ingrijire acasa, prin modificarea stilului de viata, intrucat in majoritatea cazurilor aceste deficite cognitive usoare dispar de la sine odata cu echilibrarea hormonala.

O varianta de tratament o reprezinta terapia hormonala de substitutie, un tratament medicamentos recomandat destul de frecvent pacientelor cu simptome severe induse de menopauza.

Pacientelor li se va administra pe termen lung un preparat cu doze mici de estrogen, progesteron sau o combinatie dintre cele doua.

Acest tratament va ameliora simptomatologia indusa de menopauza, inclusiv tulburarile de memorie, insa vine la randul sau cu alte riscuri. Discutati cu medicul dumneavoastra despre raportul risc-beneficiu al acestui tratament si incercati sa il folositi pentru o perioada cat mai scurta.

Preventie

Desi nu este intotdeauna posibil sa preveniti acest ,,creier incetosat’’ ce apare in menopauza, exista cateva modificari ale stilului de viata pe care le puteti aplica pentru a va gestiona mai bine simptomele, implicit pe cele cognitive.

Aceste obiceiuri va vor imbunatati per total starea de sanatate, capacitatea de concentrare si memoria pe termen lung.

1. Pastrati o alimentatie echilibrata

O dieta zilnica bazata pe alimente bogate in fibre, grasimi sanatoase si proteine este esentiala pentru sanatatea creierului.

Alimentele bogate in grasimi nesanatoase si colesterol vor inrautati, pe de alta parte, functia cognitiva. Astfel specialistii recomanda adoptarea unei diete mediteraneene pentru a va asigura aportul necesar de vitamine si acizi grasi esentiali.

Cateva exemple de alimente bune includ: fructele si legumele verzi, cerealele integrale, pestele, leguminoasele, nucile, uleiul de masline.

2. Odihniti-va suficient

Calitatea precara a somnului poate inrautati starea cognitiva, tulburarile de somn fiind insa frecvent asociate cu menopauza.

Astfel este esential sa incercati activ sa va imbunatatiti somnul in fiecare noapte si sa dezvoltati obiceiuri sanatoase in acest sens.

Incercati sa:
- Evitati mesele copioase cu mai putin de 3 ore inainte de culcare.
- Evitati alimentele picante sau acidulate, intrucat acestea pot accentura bufeurile nocturne si astfel vor provoca insomnii
- Nu consumati alimente pe baza de cofeina in timpul serii.
- Evitati consumul de alcool si fumatul inainte de culcare
- Asigurati-va un mediu racoros si intunecat in spatiul in care dormiti
- Lucrati asupra unor activitati relaxante inainte de somn: citit, masaj, yoga, exercitii de respiratie

3. Ramaneti activa

Efortul fizic moderat, atunci cand este practicat constant, aduce numeroase beneficii femeilor aflate in menopauza. Incercati sa mergeti cat mai mult pe jos si sa includeti activitati fizice diverse pe parcursul saptamanii, de cel putin 3 ori pe saptamana.

4. Faceti exercitii mentale

Desi poate fi tentant sa va odihniti si din punct de vedere psihic, pe masura ce observati deficitele cognitive, este esential sa ramaneti activa si din acest punct de vedere.

Incercati sa faceti diverse exercitii de memorie, puzzle-uri, jocuri de cuvinte sau incepeti un nou hobby sau activitate care va necesita atentia. Acest lucru va va ajuta sa combateti pierderile de memorie si sa prelungiti durata de viata a celulelor neuronale

Concluzie

Pierderile de memorie, precum si alte deficite cognitive minore, sunt normale odata cu instalarea menopauzei si se amelioreaza de la sine cu timpul.

Puteti insa apela la ajutor medical si la un stil de viata sanatos si echilibrat, pentru a preveni si combate pe cat posibil aceste tulburari.

Discutati cu medicul dumneavoastra posibilitatea hormonoterapiei, daca simptomele sunt semnificative.

Bibliografie
https://www.healthline.com/health/menopause/menopause-brain-fog#takeaway
https://www.healthline.com/health/menopause-and-memory-loss
https://www.everydayhealth.com/menopause-pictures/tricks-to-battle-memory-loss-in-menopause.aspx