menoTEST, evaluarea personala pentru menopauza

Menopauza este o etapa fiziologica, un proces natural, care se manifesta printr-o serie de schimbari la nivel hormonal, de cele mai multe ori cu impact negativ asupra calitatii vietii.

In mod uzual, menopauza apare intre 40 si 55 de ani si se manifesta prin stari neplacute precum: bufeuri, transpiratia excesiva, oboseala insomnie, nervozitate, ameteala si alte simptome, care de prima intentie nu ar fi asociate cu menopauza. Dar menopauza se poate instala si mai devreme, vorbind in acest caz de o menopauza precoce.

Menopauza nu este o boala, nu este ceva ce putem evita sau trata, insa putem ameliora simptomele care apar in acesta perioada ca rezultat al dezechilibrelor hormonale.

Obiectivul este sa normalizam discutiile despre menopauza, astfel incat sa se ia masuri pentru ameliorarea simptomelor. Idealul este sa nu normalizam simptomele in sensul de a le lasa sa isi faca de cap, sa ne impacteze calitatea vietii si sa le suportam astfel cum se manifesta, fara a lua atitudine ci, sa le cunostem provenienta si sa fim CU UN PAS INAINTEA MENOPAUZEI.

Menopauza nu se instaleaza dintr-o data, se instaleaza in etape. Fazele incipiente, pre- si peri- menopauza, fiind si cele cu impactul cel mai mare asupra calitatii vietii femeii, din cauza dezechilibrelor hormonale si schimbarilor care intervin. Majoritatea femeilor indentifica etapa menopauzei de la momentul in care observa tulburari ale ciclului menstrual sau chiar lipsa acestuia. Diagnosticul de menopauza propriu-zisa se pune in a13-a luna fara ciclu menstrual, insa debutul “adolescentei inverse” are loc inainte.

Studiile au aratat ca sunt mai multi factori care influenteaza varsta instalarii menopauzei. Cum ar fi varsta la care mama a intrat la menopauza, varsta primei menstruatii, varsta primei si ultimei sarcinii sau lipsa sarcinii, precum si numarul de sarcini, utilizarea contraceptivelor orale, ciclul menstrual neregulat, indicele de masa corporala, consumul de tutun si alcool, activitatea fizica, stresul, obiceiurile alimentare, consumul de grasimi polinesaturate.

Varsta la care ajungi la menopauza nu este in intregime sub controlul femeii. Genetica joaca un rol important in determinarea momentului in care corpul tau experimenteaza aceasta schimbare. Se spune ca varsta la care mama a ajuns la menopauza este unul dintre cei mai buni predictori ai momentului in care si fiica acesteia va trece prin ea.

Cu toate acestea, alegerile privind stilul de viata pot avea un impact asupra momentului de instalare a menopauzei. Desi nu exista nicio garantie ca obiceiurile de viata sanatoase vor intarzia menopauza, este posibil ca acestea sa aiba un anumit impact.

Incertitudinea in cazul menopauzei nu apare doar raportat la varsta la care se instaleaza, ci si la simptomele resimtite si intensitatea acestora.

Stiai ca sunt cunoscute in jur de 60 de simptome diferite asociate menopauzei? Important de retinut este ca nu toate aceste simptome se manifesta deodata si nici nu exista o regula ca acestea se vor manifesta. O parte dintre simptome nu sunt asociate direct menopauzei, ci procesului de imbatranire care coincide cu perioada menopauzei.

Manifestarea simptomelor difera de la persoana la persoana.

Cu toate acestea, exista un numar de simptome comune care sunt experimentate de majoritatea femeilor in timpul menopauzei. Printe acestea enumeram bufeuri, parestezii (amorteala), insomnie, nervozitate, depresie, ameteala, oboseala, dureri articulare, dureri de cap, aritmii (palpitatii), furnicaturi si uscaciune vaginala, cresterea in greutate, osteoporoza.

Manifestarile simptomatice nu sunt dintre cele mai regulate si de multe ori sunt inexplicabile, ceea ce ne face sa ne alarmam si sa ne gandim la ce este mai rau. Inainte de a trage concluzii pripite, recomandarea este sa consultam specialistul pentru a pune diagnostic si a veni cu solutia.

Daca nu esti convisa ca ar trebui sa consulti un specialist, dar ai peste 35 de ani si te confrunti cu simptome asociate menopauzei, poti face un prim pas pentru a afla cauza simptomelor resimtite. Este vorba despre o evaluare personala pentru menopauza. Se numeste menoTEST si poate fi accesat pe www.menoelle.ro .

Cei de la menoelle® au conceput aceasta evaluare impreuna cu un grup de specialisti, inspirati de formularul folosit pentru a calcula Indicele Kuperman, care, in functie de scorul obtinut, indica daca ai intrat la menopauza sau nu.

Aceasta evaluare personala pentru menopauza este conceputa pentru femeile de peste 35 de ani care experimenteaza simptome care ar indica instalarea menopauzei si poate fi un prim pas pentru a fi CU UN PAS INAINTEA MENOPAUZEI si a programa un consult pentru a confirma cauza simptomelor resimtite.



Completeaza evaluarea personala pentru menopauza, menoTEST by menoelle® accesand link-ul AICI si primesti raspunsul pe e-mail, la scurt timp dupa ce ai raspuns la cele 20 de intrebari.

menoelle® menoTEST nu este in niciun caz destinat sa inlocuiasca consultul medical. Rezultatele nu pot fi folosite ca baza pentru diagnostic sau pentru inceperea, modificarea sau incetarea unui tratament. Testul nu are pretentia de exhaustivitate si nici nu poate garanta actualitatea, acuratetea si echilibrul informatiilor furnizate. Pentru intrebari legate de sanatatea dumneavoastra sau de simptomele pe care le resimtiti, trebuie sa consultati intotdeauna medical.